EUSAIR: 9+1 ερωτήσεις για μια ευρωπαϊκή στρατηγική που μας αφορά άμεσα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 07:15

EUSAIR: 9+1 ερωτήσεις για μια ευρωπαϊκή στρατηγική που μας αφορά άμεσα

 

Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για την EUSAIR Ενώ πληθαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα. Η συζήτηση είναι όμως πιο έντονη στους κύκλους της αγοράς, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν στην EUSAIR μια σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης μεγάλωνέργων. Έργωνπου μπορούν να αλλάξουν την εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής και που η περιοχή τα έχει εδώ και καιρό ανάγκη.

Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων:

1. Τι είναι η EUSAIR

EUSAIR είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.  Μια αναπτυξιακή στρατηγική χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοδοξεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε μια μακροπεριφέρεια 70 εκατομμυρίων κατοίκων και εννέα χωρών.

2. Σε ποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο συμπεριλαμβάνεται;

 EUSAIR ανήκει στο ευρύ πλαίσιο των μακροπεριφερειακών στρατηγικών της ΕΕ. Οι άλλες τρεις είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την περιοχή του Δούναβη, ηΕυρωπαϊκή Στρατηγική για την περιοχή των Άλπεων.

3. Ποιες χώρες συμμετέχουν;

Στην EUSAIR συμμετέχουν τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία) και πέντε χώρες μη μέλη της ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία) ενώ σύντομα πρόκειται να καλωσορίσει το δέκατο μέλος της, το Σαν Μαρίνο.

4. Γιατί συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της ΕΕ  στην EUSAIR;

Για δύολόγους. Πρώτον, γιατί όλος ο σχεδιασμός της EUSAIR στηρίζεται στη μακροπεριφερειακή λογική. Δεύτερον, γιατί μέσα από την EUSAIR προωθείται η ενσωμάτωση τωνΔυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν σημαίνει μόνο περισσότερο οικονομική ανάπτυξη, αλλά κι ενίσχυση της σταθερότητας. Έτσι κι αλλιώς Ευρώπη πάντα σήμαινε και σημαίνει ευημερία και ειρήνη.

5. Πώς διαμορφώθηκε η EUSAIR;

-Μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

6. Τι ρόλο έχει η προστασία του περιβάλλοντος στην EUSAIR;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία των οικοσυστημάτων κατέχουν κεντρική θέση στην EUSAIR. οικολογική βιωσιμότητας συνιστά πυλώνα της νέας ευρωπαϊκής οικονομίας έτσι όπως αυτή αναδύεται από το European Green Deal.

7. Ποιοι είναι οι στόχοι της EUSAIR;

-Πέντε είναι οι βασικοί στόχοι της EUSAIR.Συγκεκριμένα:

  • Βελτίωση της ελκυστικότητας.
  • Άνοδος της ανταγωνιστικότητα.
  • Ενίσχυση της διασύνδεσης των 9 χωρών της μακροπεριφέρειας.
  • Δημιουργία κι ενίσχυση των θέσεων εργασίας.
  • Επίτευξη της οικολογικής βιωσιμότητας

Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αναφέραμε και πιο πριν.

8. Ποιοι είναι οι πυλώνες της στατηγικής;

-Η EUSAIR στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Πυλώνας 1: Γαλάζια Ανάπτυξη

Στόχος του πρώτου πυλώνα είναι η προώθηση των γαλάζιων τεχνολογιών, καθώς και η ενίσχυση της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, των θαλασσίων υπηρεσιών και της διακυβέρνησης

  • Πυλώνας 2: Διασύνδεση της Περιοχής

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιφερειακού συστήματος λιμένων, η ανάπτυξη αξιόπιστων δικτύων μεταφοράς, τόσο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο και για τους επιβάτες. Επίσης, ο πυλώνας φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πολυ-λειτουργική αγορά ενέργειας, σύμφωνη με τους στόχους της ΕΕ.

  • Πυλώνας 3: Περιβαλλοντική Ποιότητα

Ο τρίτος πυλώνας στοχεύει στην εξασφάλιση βέλτιστων περιβαλλοντικών και οικολογικών προδιαγραφών στο θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος του πυλώνα είναι να συνεισφέρει στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, την προστασία των οικοσυστημάτων και την αποκατάστασή τους με την αντιμετώπιση των ανθρωπογενών και φυσικών απειλών. Επιπλέον, στοχεύει στη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης λυμάτων και τη εξάλειψη των ροών τους προς τη θάλασσα.

  • Πυλώνας 4: Βιώσιμος Τουρισμός

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στη διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα των αναγκών. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της ποιότητας και της καινοτομίας στον τουρισμό, η βελτίωση της βιωσιμότητας, καθώς και η ανάδειξη και αναβάθμιση αξιόπιστων τουριστικών ικανοτήτων και ενεργειών στην μακροπεριφέρεια.

9. Ποιες ελληνικές Περιφέρειες συμμετέχουν στην EUSAIR

Από την Ελλάδα στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής -Ιονίου (EUSAIR) συμμετέχουν οι Περιφέρειες:

  • Ιονίων Νήσων, 
  • Ηπείρου, 
  • Πελοποννήσου,  
  • Δυτικής Ελλάδας, 
  • Κρήτης. 

10. Σε ποιους απευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις;

Η EUSAIR παρέχει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα που έχουν μακροπεριφερειακό χαρακτήρα και μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Από τις χρηματοδοτήσεις της EUSAIR μπορούν να επωφεληθούν:

  • επιχειρήσεις,
  • επαγγελματίες,
  • πανεπιστήμια,
  • φορείς της περιοχής.

Γέφυρα στην ανάπτυξη

Οι άνθρωποι που στηρίζουν και δουλεύουν για την EUSAIR,τη χαρακτηρίζουν συχνά “γέφυρα στην ανάπτυξη”. Δεν έχουν άδικο, αφού τα προγράμματά της αν αξιοποιηθούν πλήρως, μπορούν να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην μακροπεριφέρεια Ιονίου-Αδριατικής. Όμως η EUSAIR είναι κάτι παραπάνω. Γιατί η λειτουργία της δεν είναι μόνο οικονομική. Μπορεί να δημιουργήσει μια γέφυρα σε ένα αύριο με περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στέρεες υποδομές. Ένα αύριο με περισσότερες ανταλλαγές και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής. Ένα αύριο που μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ