Αφιέρωμα στο Μουσείο Ελιάς Πυλάρου

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013 17:14

Αφιέρωμα στο Μουσείο Ελιάς Πυλάρου

Το μουσείο ελιάς φιλοξενείται σε αναπαλαιωμένο λιτρουβιό στο χωριό Μακρυώτικα Πυλάρου. Το κτήριο είναι των μέσων του 19ου αιώνα και μέχρι των σεισμών του 1953 ήτανε διώροφο, ανήκε στην εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου που εν συνεχεία το παραχώρησε στον Δήμο. Σήμερα σώζεται ο ισόγειος χώρος του λιτρουβιού με τον παρακείμενο αποθηκευτικό χώρο και τις αυλές του. Ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό μνημείο με τις πέτρινες κορνίζες γύρω από τα παραθύρια, τις έρτες στις πόρτες και τα πέτρινα σκαλιστά φορούσα που θυμίζουν την ύπαρξη του πρώτου ορόφου. Στον χώρο του μουσείου εσωτερικά και εξωτερικά έχουν αποκατασταθεί τα μηχανολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του σωζόμενου εξοπλισμού στην ιστορική τους μορφή, έτσι αναδεικνύονται τα καλοπελεκημένα πέτρινα λιθάρια, οι λίμπες, οι στάσεις, τα χαράδια, τα τσόλια και τα πλιθάρια. Ακόμα οι δύο σιδερένιες «βίδες» των αρχών του 20ου αιώνα μας δείχνουν την εξέλιξη των νέων –τότε-μηχανημάτων που επέτρεπαν μεγαλύτερη παραγωγή. Έτσι προσφέρεται μια ιδέα για την εξέλιξη της τεχνολογίας της παραγωγής του λαδιού που μάλιστα υποβοηθείται με την προβολή βίντεο. Το λιτρουβιό λειτουργούσε και εξυπηρετούσε την τοπική κοινωνία έως την δεκαετία του ΄60.

Το μουσείο ελιάς Πυλάρου κατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση από το επιχειρηματικό πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας «Leader +» και τον Δήμο Πυλάρου και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Δήμαρχο Μάρκο Κοτσιλίνη.
Ευχαριστίες στην συγγραφέα και ερευνήτρια κυρία Ρούλα Γονατά Μουστάκη για την λεπτομερή ξενάγηση που μας έκαμε και τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Τάκης Τόκκας - Από το Facebook του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου

Tο κτήριο πριν την αναπαλαίωση

 

και μετά την αποκατάσταση
 
 
 
 
 
 
 
 
φωτογραφία κρεμασμένη στο μουσείο...