17 χρόνια πριν ο Γεώργιος Λυκούδης, έπεσε υπέρ πατρίδος - Αθάνατος!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 17:40

17 χρόνια πριν ο Γεώργιος Λυκούδης, έπεσε υπέρ πατρίδος  -  Αθάνατος!

Αθάνατος! 

14/10/2004

Βαθμός Υποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα

Αεροσκάφος F-16C/D Block 30, 50, 52Plus Fighting Falcon

 Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια, έπεσε υπέρ πατρίδος ο Γεώργιος Λυκούδης

Ο 28χρονος τότε υποσμηναγός Γεώργιος Λυκούδης, μετέβαινε σ ένα από τα δύο F-16, τα οποία κατέπεσαν χθές 14-10 το μεσημέρι σε πλαγιά κοντά στο Πήλιο.

Ο Γ. Λυκούδης ήταν γιος του αείμνηστου παπά Θεόφιλου και καταγόταν από τα Βλαχάτα.

Δορυφορική/Αστρονομική Βάση Αίνου Κεφαλληνίας «Υποσμηναγός Γεώργιος Λυκούδης»

Στη μνήμη του Υποσμηναγού Γεωργίου Λυκούδη, του κεφαλονίτη υποσμηναγού χειριστή μαχητικού F-16, που έπεσε το 2004 στο Πήλιο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, τιμάται η διαχρονική εθνική συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία παραχώρησε τις ορεινές εγκαταστάσεις της στον Αίνο για τον σκοπό της δημιουργίας του αστεροσκοπείου το 1999.

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1977, στο Αργοστόλι.

Ήταν το δεύτερο κατά σειρά παιδί μιας οικογένειας που απαρτιζόταν από άλλα τέσσερα παιδία. Ο πατέρας του, Θεόφιλος Λυκούδης, ήταν Ιερέας στο χωριό Βλαχάτα, στην περιοχή Λειβαθώς, όπου έζησε όλα τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

Από παιδί ήταν κοινωνικός και πρόσχαρος, έξυπνος, ευγενικός και άριστος μαθητής. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Μουσάτων και Βλαχάτων και αργότερα στο Βαλλιάνιο Γυμνάσιο-Λύκειο Κεραμείων. Από τις πρώτες τάξεις του λυκείου είχε αποφασίσει την επαγγελματική πορεία που θα ακολουθούσε, η οποία ήταν μία και μοναδική, Ιπτάμενος.

Likoudis2

Όταν ήταν δεκαοχτώ ετών, αιφνιδίως απεβίωσε ο πατέρας του, όπου κλήθηκε με τα άλλα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, να στηρίξει την οικογένειά του. Παρά το ξαφνικό συμβάν, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, αποφάσισε να επαναλάβει τις Πανελλαδικές εξετάσεις, παρά τις παροτρύνσεις περί του αντιθέτου, αφού είχε ήδη πετύχει σε άλλες αξιόλογες σχολές. Κατά τη δεύτερη προσπάθειά του, κρίθηκε επιτυχών και εισήχθη στη Σχολή Ικάρων (25 Σεπτεμβρίου 1996).

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ικάρων (31 Ιουλίου 2000), ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην 362 Μοίρα της 120 Πτέρυγας Μάχης, ως εκπαιδευόμενος στο χειρισμό αεροσκαφών τύπου Τ-2Ε για ένα έτος.

Κατόπιν εκπαιδεύτηκε στο χειρισμό αεροσκαφών τύπου Α-7Η (6 Αυγούστου 2001 – 14 Ιουλίου 2002) και υπηρέτησε στην 335 Μοίρα όπου και εκτέλεσε καθήκοντα Βοηθού Αξ/κού Πληροφοριών (15 Ιουλίου 2000 – 22 Ιουνίου 2001).

Στη συνέχεια υπηρέτησε στην 330 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης, αφού εκπαιδεύτηκε σε αεροσκάφη τύπου F-16 C/D.

Τον Νοέμβριο του 2001, εκπαιδεύτηκε στην ανθρωποφυγοκεντρο στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ενώ παρακολούθησε και το Σχολείο Εκπαιδεύσεως Θαλάσσιας Επιβίωσης (29 Ιουλίου 2002).

likoudis

Στις 14 Οκτωβρίου 2004, δύο αεροσκάφη F-16D (διθέσια), απογειώθηκαν από την 111ΠΜ για εκτέλεση προγραμματισμένης άσκησης στο Αιγαίο. Κατά την ολοκλήρωσή της και επιστρέφοντας στη βάση τους, τα δύο αεροσκάφη, που βρίσκονταν σε κλειστό σχηματισμό, προσέκρουσαν και συνετρίβησαν στην περιοχή του Αγίου Λαυρεντίου του όρους Πηλίου του Νομού Μαγνησίας.

Αποτελέσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ο ίδιος μαζί με τους Επισμηναγό (Ι) Κομματά Ιωάννη, Σμηναγό (Ι) Σιούτα Αθανάσιο και τον Υποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Αντωνοπουλο.

Στην προσωπική του ζωή, ήταν αρραβωνιασμένος με την αγαπημένη του Λαμπρούλα, όπου σχεδίαζαν να παντρευτούν το επόμενο καλοκαίρι. Για την οικογένειά του και τους φίλους του ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, γεμάτος ζωή, ενέργεια, όνειρα, αισιοδοξία και αγάπη. Συνεπής και αποφασιστικός, δυναμικός, προσηλωμένος στο στόχο του και παράλληλα συναισθηματικός και ευαίσθητος. Μια ανοιχτή αγκαλιά και ένα πλατύ χαμόγελο για όλους. Ένας αναντικατάστατος άνθρωπος και ένα φωτεινό παράδειγμα στη ζωή μας, όπου το κενό που άφησε παρέμεινε και θα παραμείνει ακάλυπτο.

Για τον Γιώργο μας…

Η οικογένειά του.

Στον Υποσμηναγό (Ι) Γεώργιο Λυκούδη, απονεμήθηκε ως ύστατος φόρος τιμής ο ανώτερος βαθμός του Αντιπτεράρχου (ΦΕΚ 109/16-2-2009).

Πηγές: pasoipa.org.gr -  polemikiaeroporiahaf.blogspot.gr

 


Ετικέτες: