Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την Αγία Ευφημία: Προτάσεις για άμεσες και μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 20:35

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την Αγία Ευφημία: Προτάσεις για άμεσες και μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων (εικόνες)

Τα προβλήματα από την σφοδρή νεροποντή στην Αγία Ευφημία και την ευρύτερη περιοχή της Πυλάρου και η λύση τους, συζητήθηκαν σήμερα στην πρωινή έκτακτη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς την οποία κάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος, Κυριάκος Σταμούλης και Νίκος Γκισγκίνης, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βαγγέλης Ανδρεάτος, υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας και κάτοικοι της περιοχής.

Κοινή συνισταμένη όσων ακούστηκαν, είναι να βρεθεί αρχικά μια άμεση λύση και εν συνεχεία μια μόνιμη λύση, ώστε να εξαλειφτούν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως τονίστηκε στην συγκεκριμένη περιοχή κατεβαίνουν τα όμβρια ύδατα από τρία βουνά, την Φάλαρη, τον Καλόν όρος και την Αγία Δυνατή και γι αυτό και πρέπει να γίνει μία μελέτη.

Ο κ. Ανδρεάτος τόνισε πως: «Πρέπει να γίνει μία προσπάθεια για να μειωθεί η ταχύτητα του νερού που κατεβαίνει από τα βουνά, ώστε να μην παρασύρει τα φερτά υλικά, ξύλα, λάσπες και πέτρες που δημιουργούν τα προβλήματα. Τα φράγματα ανάσχεσης της περιοχής κράτησαν χθες το μεγαλύτερο όγκο από τα φερτά υλικά και γι αυτό δεν υπήρχαν καταστροφές σε Δρακοπουλάτα και Αγία Ευφημία, ωστόσο πρέπει άμεσα να καθαριστούν για να κρατήσουν και στην επόμενη δυνατή νεροποντή».

IMG 20190925 101032

Μάλιστα, τονίστηκε ότι για αυτό το φαινόμενο που είναι έντονο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή φταίει ένας συνδυασμός γεγονότων όπως : «Η υπερβόσκιση, οι ανεμογεννήτριες και η κλιματική αλλαγή».

Άπαντες συμφώνησαν πως πρέπει να τρέξει η Μελέτη που αυτή την στιγμή υπάρχει ως τεχνικό δελτίο, για τον έλεγχο της κατάσταση σε ολόκληρη την Πύλαρο, όμως το κόστος της είναι 1.200.000 ευρώ που αποτελεί και το 1/10 του συνολικού έργου που θα γίνει. Πρέπει με άλλα λόγια να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Ο Σταύρος Τραυλός τόνισε πως πριν φτάσουμε στο μακροχρόνιο στόχο που είναι η κοστοβόρα μελέτη και τα μεγάλα έργα: «Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα , ώστε οι κάτοικοι να μην ζήσουν ανάλογες καταστάσεις». Πρότεινε μάλιστα να γίνει αρχικά ένας οχετός και μία τάφρος που θα οδηγεί σε έναν υπόγειο αγωγό, που θα ανακουφήσει τους κατοίκους απο του πρόβλημα, μέχρι να γίνουν τα μεγάλα έργα.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται ωστόσο και η έγκριση των κατοίκων που έχουν εκτάσεις γης στην περιοχή, διότι θα χρειαστεί να δώσουν κάποια μέτρα απο τις ιδιοκτησίες τους .

Όπως τονίστηκε,  την επόμενη εβδομάδα θα γίνει δημοτικό συμβούλιο στην Σάμη, με την συμμετοχή κατοίκων, ώστε να συζητηθεί εκτενώς το πρόβλημα και η λύση του.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της χρηματοδότησης για έργα της εταιρίας που έχει τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή, με τον κ. Καππάτο να τονίζει ότι αρχικά θα πρέπει να γίνει ένα αίτημα χρηματοδότησης προς την εταιρία από τον Δήμο Σάμης και εν συνεχεία ο ίδιος ως βουλευτής να το «τρέξει» από την Αθήνα στα αρμόδια υπουργεία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει επιτροπή εποπτείας ρεμάτων, ώστε να μην… αλλάζουν ξαφνικά εν μια νυκτί τα ρεύματα ροή!

Το θέμα λοιπόν άνοιξε και πάλι και ευχή όλων είναι να βρεθεί επιτέλους λύση! 

Γιώργος Χαλαβαζής

IMG 20190925 092959IMG 20190925 093015IMG 20190925 093036IMG 20190925 095347

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250