Ομόφωνα κατά της επέκτασης του LIDL το Δημοτικό Συμβούλιο (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 15:17

Ομόφωνα κατά της επέκτασης του LIDL το Δημοτικό Συμβούλιο (video)

Το θέμα της επέκτασης του Super Market LIDL, ήρθε χθες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με το Σώμα να αποφασίζει αρνητικά σε αυτή την προοπτική.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Πιο συγκριμένα η εταιρία που δραστηριοποιείται και στην Κεφαλονιά, αιτήθηκε την αύξηση του υπάρχοντος καταστήματος στην Κρανιά από 600 τ.μ. που είναι σήμερα να φτάσει στα 3.000 τ.μ.

Εντούτοις, ομόφωνα τόσο οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης, όσο και αυτοί της αντιπολίτευσης, εκτίμησαν ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε αρνητική επίδραση στην τοπική μας αγορά, σε σημείο που θα κινδύνευαν με «λουκέτο» μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την Εισήγηση στο θέμα έκανε η προϊσταμένη στην Διεύθυνση τοπικής οικονομικής ανάπτυξης κα Αφροδίτη Κατσιβέλη.

Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Διονύσης Λυκούδης, ήταν σαφής σχετικά με τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και στην τοποθέτησή του τόνισε: «Είμαστε ένα νησί που στηρίζεται στο μικροεμπόριο. Οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται από μία τέτοια απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Αυτή η απόφαση που θα πλήξει τον εμπορικό κόσμο του νησιού.

Αν πάρω μία τέτοια απόφαση για επέκταση και θα βγω έξω και θα με φτύνει ο μπακάλης στην Σιτεμπόρων. Η πάγια άποψη της τοπικής κοινωνίας ήταν να περιφρουρήσουμε τις επεκτάσεις και να τις κρατήσουμε σε επίπεδα που δεν θα άφηναν να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις. Άποψη μου είναι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να βάλει φραγμό σε αυτή την επέκταση για να μην δημιουργηθεί πλήγμα στους μικρούς επαγγελματίες του νησιού μας».

Αραβαντινός: "Ανάπτυξη γάγγραινα"

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Αραβαντινός δήλωσε: «Υπήρχε ένα μάξιμουμ της δημιουργίας καταστημάτων μέχρι 600 τ.μ.. Έχω την αίσθηση ότι αυτό το όριο ανάπτυξης μίας επιχείρησης, μπήκε με σκοπό να μην δημιουργείται γιγάντωση εις βάρος των μικρών των επιχειρήσεων. Και τώρα παρακάμπτεται αυτό και ζητούν να γίνει μία επέκταση σε έκταση όσο και το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς! Να γίνει δηλαδή μία επιχείρηση μαμούθ που θα κυριαρχήσει. Θεωρώ όμως πρόκειται για μία αναπτυξιακή γάγγραινα και είμαι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο».

DSC 0006

DSC 0013

DSC 0044

Ο επικεφαλής της «Ενωμένης Τετράπολης», Βασίλης Ρουχωτάς, τόνισε για το θέμα: «Η τοπική οικονομία πλήττεται γιατί δεν θα αντέξει την ανταγωνισμό και θα υπάρξει μεγαλύτερη ανεργία χωρίς να υπάρξει όφελος. Επίσης, θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνση ενός δρόμου, αλλά και εμφάνιση μονοπωλιακών φαινομένων. Δεν πρέπει να δοθεί η άδεια για μία τόσο μεγάλη εγκατάσταση».

Ο Μάκης Δημητράτος, επικεφαλής από την παράταξη «Ριζοσπάστες Ξανά», τοποθετήθηκε αρνητικά: «Δεν θα φέρει στην οικονομίας κάτι το θετικό και τα χρήματα των καταναλωτών θα φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτός ο γιγαντισμός δεν λαμβάνει υπόψη του καμία υποδομή, ούτε στο κυκλοφοριακό. Τα περιφερειακά μαγαζιά του νησιού θα συρρικνωθούν. Σε συνθήκες μνημονίου μία τέτοια επέκταση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

Αντίθετος ήταν και ο επικεφαλής των ΦΙ.ΚΟ. Ηλίας Παρίσης: «Θεωρώ ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, κανένας μικροεπιχειρηματίας δεν θα μπορεί πλέον να σταθεί».

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης τόνισε: «Αυτό το ενδεχόμενο επέκτασης, θα δημιουργήσει πολύ άσχημες συνθήκες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο. Αν το Δημοτικό συμβούλιο απαντήσει θετικά σε αυτή την επέκταση, θα αφανιστούν οι μικρές επιχειρήσεις».

Ομόφωνα, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε κατά της επέκτασης του LIDL με αιτιολογίες που κατατέθηκαν στο προεδρείο.

Παρακάτω το βίντεο με την συζήτηση του θέματος

https://www.youtube.com/watch?v=SD0lA_4gxiQ




00 inkefalonia general ad 300X250