Φώτης Αυγουστάτος: Πυρ και μανία ...

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 09:47

Φώτης Αυγουστάτος: Πυρ και μανία ...

Κάθε καλοκαίρι ,σχεδόν μοιρολατρικά, γινόμαστε μάρτυρες ενός επικίνδυνου φαινομένου με συχνά τραγικές συνέπειες · του εγκλήματος των πυρκαγιών. 

Σ’αυτο το “παιχνίδι”της φωτιάς από τη μια έχουμε τους εμπρηστές είτε από αμέλεια (περίπου 50% των περιπτώσεων)είτε από πρόθεση ( το υπόλοιπο 50%)και από την άλλη ανθρώπους που επίγεια ή εναέρια , κατ’ επαγγελμα ή εθελοντικά , νύχτα και μέρα με κίνδυνο της ζωής τους παλεύουν να σώσουν ζωές και περιουσίες ανθρώπων. 
    Από στατιστικά στοιχεία τη δεκαετία 2000-2009 σε σύνολο 1341 καταδικασθέντων εμπρηστών στο 99% επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης από ένα μήνα έως πέντε χρόνια και μόνο 6 ποινές ( 0,5%) εκτελέστηκαν. 72%των ποινών είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και 27% μετατράπηκαν σε χρηματικό πρόστιμο. Σε 4 από τους 1341 εμπρηστές δημεύτηκε η περιουσία. Σημειωτέον ότι από τους 1341 εμπρηστές το 25% ήταν υπότροποι. Μόνο προβληματισμό προκαλούν τα παραπάνω στοιχεία. Το μήνυμα για μένα είναι σχεδόν σαφές:μπορείς και εσυ να βάλεις μια φωτιά ·αν σε πιάσουν ξαναδοκιμασε. 
    Αν για παράδειγμα σε όλους τους εμπρηστές δήμευαν την περιουσία υπέρ του πυροσβεστικού σώματος και των πυρόπληκτων, καταδικάζονταν σε φυλάκιση χωρίς αναστολή και υποχρεώνονταν μετά σε ισόβια αναδάσωση και προστασία δασικών εκτάσεων μήπως κάποιοι θα το ρίσκαραν λιγότερο; 
    Από την άλλη ,πέρα από τους ήρωες που παλεύουν με το θεριό όταν η φωτιά εκδηλωθεί μήπως η πολιτεία θα έπρεπε να επιμεληθεί περισσότερο την πρόληψη;
   Ας πούμε για παράδειγμα ο καθαρισμός των δημοσίων οδών και χώρων από ζεροχορτα θα έπρεπε να είναι αυτονόητος. Επίσης οι ιδιώτες θα έπρεπε να υποχρεώνονταν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους,ειδικά σε κατοικημένες περιοχές και σε αντίθετη περίπτωση να το αναλάμβανε ο Δήμος με την ανάλογη επιβάρυνση-πρόστιμο στα δημοτικά τέλη. 
    Ακόμη παρά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι πέρυσι , πόσες αλήθεια πευκόφυτες  παραθαλάσσιες κατοικημένες τουριστικές περιοχές ανα την Ελλάδα έχουν ρυμοτομία σαν το Μάτι με άναρχη δόμηση και δρομάκια διαφυγής στενά και συχνά αποκλεισμένα;
Ξέρετε κάποια στο νησί μας;
Έχει κάνει κάτι η πολιτεία για να εξουδετερώσει αυτές τις ωρολογιακές βόμβες;
Τι μέτρα έχει πάρει;
    Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στις ομάδες εθελοντών ανα την χώρα. Η προσφορά, η ψυχή και η αυτοθυσία ανιδιοτελώς όλων αυτών των ανθρώπων είναι αυτά που κρατούν την ελπίδα ζωντανή και μας δείχνουν το δρόμο. Μακάρι ο καθένας μας να μπορούσε να συμμετέχει εθελοντικά σε όποια δράση προσφοράς. 
     Στη ζωή μας συχνά αντικρίζουμε φαινόμενα σύγκρουσης μεταξύ παράνοιας παραβατικότητας και ηρωισμού. Καλό θα είναι ,εκτός από το να παίρνουμε θέση ,να βοηθάμε όπως μπορεί ο καθένας μας το έργο των ηρώων. 

Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος.