Αμεση προτεραιότητα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 08:53

Αμεση προτεραιότητα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες βάζει ως αρχικό στόχο η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμματικών δεσμεύσεων για τις αλλαγές στη φορολογία. Το μέτρο αυτό θα επιδιώξει να εφαρμοστεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να λειτουργήσει ως «κράχτης» για τον τουρισμό που αποτελεί πλέον την πιο «βαριά» βιομηχανία της χώρας.

Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%. «Αγκάθι» στη όλη διαδικασία αποτελεί το γεγονός ότι ένα τέτοια μέτρο πρέπει να λάβει την έγκριση της Τρόικας η οποία όμως λόγω των πρόσφατων γεγονότων υγείας του Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Β. Ράπανου, ο οποίος μέχρι χθες ήταν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, θα καθυστερήσει την άφιξή της στη χώρα μας. Στη νέα κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό δεν θα βρει σημαντικές «αντιστάσεις» από την Τρόικα αφού μέχρι στιγμής έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Παράλληλα, έτοιμο είναι εδώ και αρκετούς μήνες και το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να απλοποιηθούν οι φορολογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής ενός απλού φορολογικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τη διαδικασία για να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία στις εφορίες και στις κεντρικές υπηρεσίες ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα όταν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές δύο πράγματα συμβαίνουν: μειώνονται τα έσοδα και αυξάνεται η φοροδιαφυγή.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2012. Τα έσοδα παρουσιάζουν «μαύρη τρύπα» 661 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές φόρων έχουν μειωθεί κατά 49% και έφθασαν στα 1,23 δις. ευρώ από 2,23 δις. ευρώ πέρυσι. Οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος ήταν μειωμένες κατά 352 εκατ. ευρώ ή κατά 8,37%, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν πτώση της τάξεως των 894 εκατ. ευρώ ή του 12,1%. Οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 43 εκατ. ευρώ ή κατά 2,94%. Την «παρτίδα» σώζουν οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο έφθασαν τα 1,633 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές στη φορολογία προτείνει η νέα κυβέρνηση
- Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς
(συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.

- Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:
*ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.
*ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.

- Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.

- Μείωση των έμμεσων φόρων και των συντελεστών ΦΠΑ.

- Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.

ΤΟ ΒΗΜΑ