Οι Ληξουριώτες ξεκίνησαν να ετοιμάζονται ήδη για το καρναβάλι! - Γεράσιμος Γαλανός στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 18:05

Οι Ληξουριώτες ξεκίνησαν να ετοιμάζονται ήδη για το καρναβάλι! - Γεράσιμος Γαλανός στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός, με αφορμή την πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής Ληξουρίου για κατάθεση ιδεών και προτάσεων για το καρναβάλι του 2023.

« Ήταν προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη συνάντηση μέσα στον Νοέμβρη, όμως τελικά συγκεντρωνόμαστε 1 Δεκεμβρίου. Όσοι έχουν έφεση και ζούν το καρναβάλι και είναι πάρα πολλοί, θα συζητήσουμε για το καρναβάλι , το οποίο για μας είναι ζωή , είναι το είναι μας. Πολλοί λένε «είσαστε για τα καρναβάλια» όμως αυτό έχει μεγάλη αξία και αυτοί που το λένε δεν γνωρίζουν τι εστί καρναβάλι. Το καρναβάλι του 2023 θα έχει εκπλήξεις ,οι δυνάμεις μας είναι εν βρασμώ για ένα καρναβάλι που συνεχίζει επάξια να κρατά εδώ και χρόνια τα σκήπτρα στην Κεφαλονιά και γνωστό στη υπόλοιπη Ελλάδα». 

Ο κ Γαλανός επίσης αναφέρθηκε:

Στην επάνοδο του καρναβαλιού μετά την πανδημία ο κ Γαλανός, ανέφερε: «Η πανδημία μας το στέρησε , παρ όλο που και μέσα στην πανδημία κάναμε πράγματα και δεν χρειάζεται παρά ένα  νεύμα  για να συγκεντρωθούν οι Ληξουριώτες , γιατί το έχουν στο αίμα τους. Οι Ληξουριώτες μείναμε πιστοί σ αυτό που μας έμαθε ο Λασκαράτος και του το λέμε στην μεγάλη πομπή. Φέτος έχουμε να του δώσουμε ακόμη πιο δυνατό λόγο. Τα μηνύματα που έχουμε πάρει είναι πολλά , ο κόσμος το επιζητά  και είναι κοντά μας και το σημαντικότερο , είναι ότι και εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη λαϊκή συμμετοχή ως Δήμος και Πολιτιστικό τμήμα του Δήμου ποικιλοτρόπως.».

Στην  διαφορά του Ληξουριώτικου καρναβαλιού από τα υπόλοιπα της Κεφαλονιάς : « Το καρναβάλι του Ληξουρίου έχει λαϊκή συμμετοχή, ντύνονται μασκαράδες από μωρά μέχρι και 104 χρόνων γυναίκα σε χωριό, που βγαίνει με ένα καπέλο και μια βεντάλια. Αυτό τα σηματοδοτεί όλα και το Ληξούρι ετοιμάζεται δυναμικά  για τη πρώτη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσουν και οι άλλες. Το καρναβάλι του Ληξουρίου δεν είναι μόνο εμφάνιση και άρματα, είναι οι μάσκαρες, τα πειράγματα, η σάτιρα, τα ευτράπελα, οι κωμικές ιστορίες, τα ξεφαντώματα ,της νυκτός τα καμώματα. Έχουμε και νυχτερινή παρέλαση που την διατηρούμε δυναμικά, αλλά και βγαίνουμε και όλες τις ημέρες της καρναβαλικής περιόδου, που φέτος είναι μέσα στον Φλεβάρη και μετά του Αγίου Χαραλάμπους το Ληξούρι θα είναι έτοιμο και σε καρναβαλικό  κοχλασμό ».

Στην θεματολογία του Καρναβαλιού του 2023: « Θα έχουμε εκπλήξεις, δεν μας φτάνει ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Αραβικός κόσμος, ούτε η Λιβύη , ούτε ο Πούτιν. Αγκαλιάζουμε και αυτούς και την πατρίδα και τα ξένα κράτη και το χιούμορ και ο έρωτας είναι το πρώτο συστατικό της ψυχής μας και  έχει την πρωτοκαθεδρία. Το Ληξουριώτικο Καρναβάλι είναι η κορωνίδα όλων στην Κεφαλονιά και είναι για όλη την Κεφαλονιά».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250