Ακριβά μου όσπρια: Αυξήσεις έως 34% σε φακές, ρεβίθια και φασόλια

Αυξήσεις έως και 34% καταγράφονται στις τιμές των οσπρίων από το 2023, καθώς η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει όχι μόνο την παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο οι επιπτώσεις διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο πλαφόν παραγωγής για να λάβουν οι αγρότες τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα όσπρια, οδήγησαν σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από τα 42.000 στρέμματα το 2021 στα 35.500 στρέμματα το 2025, με αποτέλεσμα η παραγωγή να ακολουθεί πτωτική πορεία και οι τιμές ανοδική.
Στο ράφι
Ενα από τα δημοφιλέστερα πιάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά, η παραδοσιακή φασολάδα, κοστίζει περισσότερο πλέον για τους καταναλωτές. Ελληνικά φασόλια (μέτρια) γνωστής εταιρίας του κλάδου πωλούνται στα σούπερ μάρκετ στα 3,4 ευρώ από 2,8 ευρώ, συσκευασία 500 γραμμαρίων, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 21,4%. Κι αυτό γιατί η καλλιέργεια επηρεάστηκε σημαντικά από την ξηρασία που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής και σημαντικό μέρος των αναγκών να καλύπτεται πλέον από τις εισαγωγές. Ωστόσο, και τα εισαγόμενα φασόλια μεγάλης εταιρίας παρουσιάζουν ανατιμήσεις, φτάνοντας τα 2,46 ευρώ τα 500 γραμμάρια, όταν τον Ιούλιο του 2023 κόστιζαν 2,04 ευρώ. Πάντως, και για φέτος οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου έπληξαν την καλλιέργεια των φασολιών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές.
Φακές
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις φακές, η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί κατά 25% την τελευταία τριετία. Ειδικότερα, ένα σακουλάκι ελληνικές φακές γνωστής εταιρίας του κλάδου πωλείται στα σούπερ μάρκετ στα 2,75 ευρώ (500 γραμμάρια) από 2,20 ευρώ το 2023. Λίγο φθηνότερες, αλλά με εξίσου σημαντικές ανατιμήσεις, διατίθενται οι φακές εισαγωγής, με την τιμή συγκεκριμένης μάρκας να αυξάνεται από τα 1,83 ευρώ (συσκευασία 500 γραμμαρίων) στα 2,3 ευρώ.
Η καλλιέργεια φακής, αν και αυτή επηρεάζεται εν μέρει από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως από τον καύσωνα, οι παραγωγοί καταφέρνουν -αν και με δυσκολίες- να έχουν μια ικανοποιητική συγκομιδή, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Ρεβίθια
Οι μεγαλύτερες, πάντως, ανατιμήσεις, της τάξεως του 34%, παρατηρούνται στα ρεβίθια, τα οποία από τα 2,66 ευρώ το 2023 εκτινάχθηκαν στα 3,57 ευρώ (500 γραμμάρια) το 2025. Οπως και οι υπόλοιπες καλλιέργειες, έτσι και τα ρεβίθια έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, οδηγώντας σε μικρή υποχώρηση της παραγωγής. Ωστόσο, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα καλή, σύμφωνα με παραγωγούς από τη Θεσσαλία. Η συγκομιδή ρεβιθιών, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού, φαίνεται να είχε καλές επιδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε απόδοση, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που σημειώθηκαν, με επαρκείς βροχοπτώσεις την περίοδο ανάπτυξής τους.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΑΚΕΣ ΨΙΛΕΣ (500 ΓΡΑΜΜ.)
2023: 2,20€
2025: 2,75€
ΨΙΛΕΣ ΦΑΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (500 ΓΡΑΜΜ.)
Ιούλιος 2023: 1,83€
Ιούλιος 2024: 2€
Ιανουάριος 2025: 2,11€
Οκτώβριος 2025: 2,3€
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΤΡΙΑ (500 ΓΡΑΜΜ.)
2023: 2,80€
2025: 3,40€
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕΤΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (500 ΓΡΑΜΜ.)
Ιούλιος 2023: 2,04€
Ιούλιος 2024: 2,33€
Ιανουάριος 2025: 2,47€
Οκτώβριος 2025: 2,46€
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΧΟΝΔΡΑ (500 ΓΡΑΜΜ.)
2023: 2,66€
2025: 3,57€
eleftherostypos.gr