Τιμές «φωτιά» στο κρέας: Πάνω από 50% οι αυξήσεις – Ζοφερές εκτιμήσεις για το μοσχάρι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2025 18:04

Τιμές «φωτιά» στο κρέας: Πάνω από 50% οι αυξήσεις – Ζοφερές εκτιμήσεις για το μοσχάρι

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις – σοκ στο κρέας βρίσκονται οι καταναλωτές, ενώ ειδικά για το μοσχαρίσιο, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες από παράγοντες της αγοράς ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό τους επόμενους μήνες.

Πιο αναλυτικά, σχετικό ρεπορτάζ του MEGA κάνει λόγο για ανατιμήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 50%, ενώ την ίδια ώρα ο κλάδος της κτηνοτροφίας «γονατίζει» από την έλλειψη στήριξης και τις αλλαγές στην αγροτική πολιτική.

«Φωτιά» το κρέας – Οι αυξήσεις στις τιμές μέσα σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο μοσχαρίσιο κρέας και ακολουθεί το κοτόπουλο.

  • Βόειο συκώτι νωπό (εισαγ.): 5,98€ στις 2/9/24 -> 8,98€ στις 2/9/25 (+50,17%)
  • Βόειο νωπό στήθος (εισαγ.): 7,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ στις 2/9/25 (+50,13%)
  • Βόειο νωπό ποντίκι (εισαγ.): 10,98€ στις 2/9/24 -> 14,98€ στις 2/9/25 (+36,43%)
  • Βόειο οσομπούκο νωπό (εισαγ.): 8,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ στις 2/9/25 (+33,41%)
  • Μπιφτέκι μόσχου νωπό: 8,98€ στις 2/9/24 -> 11,98€ στις 2/9/25 (+33,41%)
  • Κοτόπουλο ρολό: 6,98€ στις 2/9/24 -> 8,98€ στις 2/9/25 (+28,65%)

Η εικόνα στο χοιρινό κρέας

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν:

– Χοιρινό μπούτι (εισαγ.): 4,48€ στις 2/9/24 -> 3,48€ στις 2/9/25 (-22,32%)

– Χοιρινό νωπό λαιμός (εισαγ.): 7,98€ στις 2/9/24 -> 6,98€ στις 2/9/25 (-12,53%)

Πού οφείλονται οι συνεχείς αυξήσεις στο μοσχάρι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος αυξάνεται συνεχώς για τους εξής λόγους:

  • Μείωση της παραγωγής από την ΕΕ λόγω της πράσινης μετάβασης με νέα ΚΑΠ
  • Μεγάλη ζήτηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Καμία σοβαρή προσπάθεια από την Πολιτεία για να «φτιάξει» την κτηνοτροφία
  • Μηδενικό σχεδόν ενδιαφέρον από τη νέα γενιά

«Είμαστε μία χώρα η οποία μπορεί να καλύψει μόνο ένα 15% με 20% από τις ανάγκες τις, οπότε εμείς δεν μπορούμε να ορίσουμε δυστυχώς σαν παραγωγοί την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος. Αυτό καθορίζεται από τις εισαγωγές», τόνισε ο Δημήτρης Μαχαιρίδης, κτηνοτρόφος και κρεοπώλης.

«Μιλάμε για τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα, αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε από την πλευρά του ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

ieidiseis.gr