4 απλοί τρόποι να ξυπνάς νωρίς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 17:00

4 απλοί τρόποι να ξυπνάς νωρίς

H σχέση μου με τον ύπνο ήταν ανέκαθεν ερωτική. Έπρεπε να είμαι στο σχολείο 8:10; Ξυπνούσα 7:55. Πρέπει να είμαι στο γραφείο στις 10; Ξυπνάω 9 και (κι αυτό γιατί δεν βρίσκω να παρκάρω). Πάντα θαύμαζα τις φίλες μου είναι πρωινοί τύποι. Που ξυπνούν 2 ώρες νωρίτερα για να φάνε πρωινό, να κάνουν μπα΄νιο (ήμαρτον) και να ετοιμαστούν με την ησυχία τους. Δύο ώρες δικές τους, 3 λεπτά δικά μου.

Και ενώ οι ειδικοί μάς έχουν πει ότι δεν έχουμε όλοι τους ίδιους βιολογικούς ρυθμούς και ότι το βασικό είναι να κοιμόμαστε 7-8 ώρες, μπορείς να γίνεις πρωινός τύπος. Αν το θέλεις, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν ή αν θες να πάρεις περισσότερα οφέλη από τη γυμναστική. Και οι ειδικοί σου δείχνουν τον τρόπο.

Σταθερότητα στον ύπνο

Δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου. Και να κοιμάσαι αργά και να ξυπνάς νωρίς. Δεν κάνει καλό και στην υγεία σου. Αν μάθεις τον οργανισμό να κοιμάται με σταθερό ωράριο (ναι, και τα Σαββατοκύριακα), τότε θα τον μάθεις να ξυπνά χωρίς δυσκολία. «Έτσι ο εγκέφαλος καταλαβαίνει πότε πρέπει να κοιμάται και πότε να ξυπνάει. Συνεπώς, διδάσκουμε το εσωτερικό ρολόι να είναι ενεργό συγκεκριμένες ώρες και να κοιμάται άλλες», λέει ο Δρ. Bollu. Μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, πηγαίνοντας 15 λεπτά νωρίτερα για ύπνο τη φορά.

Ξέχνα τον απογευματινό καφέ (για να ξυπνάς νωρίς)

Είναι απλό και το ξέρεις. Μην περιμένεις να γίνεις πρωινός τύπος αν πίνεις καφέδες και τσάγια μετά τις 4 το απόγευμα. Αν πρέπει να το κάνεις, φρόντισε να είναι ντεκαφεϊνέ και γενικώς μην το παρακάνεις αν δεν έχεις τον ύπνο στο τσεπάκι σου. 

Κεράσια και φιστίκια

Κι όμως, είναι τα δύο σνακ που σε βοηθούν να κοιμηθείς πιο εύκολα επειδή είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. Συμβάλλουν στην παραγωγή μελατονίνης και να ο τρόπος για να κοιμάσαι καλύτερα, 15 λεπτά νωρίτερα.

Μην τρως πολύ αργά (αν θες να ξυπνάς νωρίς)

Το ξέρεις από πρώτο χέρι. Όσο πιο αργά (και πιο βαριά) τρως το βράδυ, τόσο περισσότερο δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. «Το στομάχι παράγει οξέα για να ξεκινήσει την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανώς θα πάθεις παλινδρόμηση αν ξαπλώσεις», υποστηρίζει η διατροφολόγος Jaclyn London. Σε γενικές γραμμές, απόφυγε τα τηγανιτά, το βαρύ κρέας και τα βαριά γλυκά ή fast food, τις βραδινές ώρες.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250