Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: "Οχι σε όλα τα Ναρκωτικά. Να νικήσει η ζωή!"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 09:44

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: "Οχι σε όλα τα Ναρκωτικά. Να νικήσει η ζωή!"

 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 

Με αφορμή την ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26/06/2021 επιλέξαμε να φέρουμε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο,24 &25/06/21, το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, και μέτρα στήριξης από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, των δομών που λειτουργούν στα νησιά μας.

Καλούμε τους φορείς που δίνουν τη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στην εξάρτηση, να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συζήτηση και στις αποφάσεις του.

Η δική μας αντίληψη για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης έχει ως βάση τη θέση του ανθρώπου ως κοινωνικό ον, στο κέντρο της κοινωνίας ως παραγωγό, αλλά και συμμέτοχο στην άσκηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Δίνουμε τη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση. Η αντίληψή μας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου σήμερα εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη, στηρίζουμε τα προγράμματα «στεγνής θεραπείας». Λέμε όχι στο στον αντιεπιστημονικό ψευτοδιαχωρισμό σε «σκληρά και μαλακά». Επίσης ξεκάθαρη είναι και η αντίθεσή μας με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.
Η χρήση και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν είναι ούτε «αρρώστια» ούτε «ατομική επιλογή», αλλά ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο. Επηρεάζεται από τις αλλαγές των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, εξελίσσεται, παίρνει νέα χαρακτηριστικά και έχει τις ρίζες του ως προς τον τρόπο εμφάνισης και διάδοσής του, στα αδιέξοδα που γεννά αυτό εδώ, το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός.
Η πανδημία του covid-19, ανέδειξε τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν σε επιδείνωση όλων των πλευρών της χρήσης και της εξάρτησης και ξεγύμνωσε τις ευθύνες πολλών κυβερνήσεων. Συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, το αίσθημα ανασφάλειας όξυναν τους ψυχολογικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της χρήσης ουσιών. Επιβεβαιώθηκε ότι τα ναρκωτικά - νόμιμα ή παράνομα - αποτελούν τεράστια πηγή κερδοφορίας αφού για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εμπόριο ναρκωτικών, εν μέσω καραντίνας, τα μονοπώλια του χώρου προχώρησαν σε αναγκαίες προσαρμογές. Από ειδικές διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης έως και fake news που συνέδεαν τη χρήση ουσιών, όπως η κάνναβη και η κοκαΐνη, με την προστασία από τον κορονοϊό!
Σήμερα παρά τις επετειακές δηλώσεις που θα ακούσουμε για άλλη μια φορά, από όλους τους πολιτικούς παράγοντες, δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή και ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινωνικού ζητήματος της τοξικοεξάρτησης από την μεριά του κράτους.
Η ίδια η πολιτική της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά, η πολιτική που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έχουν κοινό παρονομαστή τη διαχείριση του προβλήματος, την αποστέωση του από κάθε κοινωνική αιτία, την ιατρικοποίηση του και την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων στηριγμένοι πάντα στη λογική «κόστος -όφελος», στο επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης» και την επιδίωξη μιας νεολαίας συμβιβασμένης και υποταγμένης. Σε αυτή τη λογική, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά 2021- 2025 που προκρίνει τα υποκατάστατα και τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ως αποκλειστικές μορφές θεραπείας και την καταστολή ως πρόληψη.

Όλες οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους διατήρησαν ή προώθησαν:
• Την υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των θεραπευτικών προγραμμάτων οδηγώντας στην υπονόμευση της αναγκαίας δημιουργίας δικτύου Συμβουλευτικών σταθμών
• Την ίδρυση χώρων «υγιούς» χρήσης ναρκωτικών, για να μη χαλάνε οι εξαρτημένοι τη μόστρα των πόλεων. Ως ζήτημα το άνοιξε η ΝΔ το 2013 και το 2018 το νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
• Την παράδοση των δομών πρόληψης και απεξάρτησης σε Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες που θα θησαυρίζουν πατώντας στον πόνο και τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών
• Την υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνονται στους χρήστες, τη διάλυση της πρόληψης
• Τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για «θεραπευτικούς» σκοπούς, χωρίς συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς στον έλεγχο της διακίνησής της, η οποία αποτελεί το δούρειο ίππο της νομιμοποίησής της και για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες της Αμερικανικής ηπείρου. Αποτελεί το όχημα για να οδηγηθεί η νεολαία στη χρήση και την εξάρτηση από όλα τα ναρκωτικά
• Τα θεραπευτικά προγράμματα να υπολειτουργούν με εργαζόμενους ανακυκλώσιμους, για όσο χρόνο ισχύει η χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ, υπονομεύοντας στην πράξη τη διαδικασία της απεξάρτησης
• Την αποποινικοποίηση και τον διαχωρισμό σε «σκληρά και μαλακά», την χορήγηση υποκατάστατων αντί των στεγνών προγραμμάτων
Στα νησιά μας δυστυχώς το πρόβλημα της εξάρτησης οξύνεται με αυξανόμενη χρήση κοκαΐνης, αυξανόμενους χρήστες ηρωίνης, χρήση κάνναβης, έξαρση του αλκοολισμού και της ενασχόλησης με το internet. Η όξυνση του πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης συνδέεται με ιδιαίτερες μεταβλητές (μεγάλη τουριστική κίνηση, πύλη εισόδου, ζητήματα νησιωτικής πολιτικής κ.λ.π.) που περιπλέκουν τις προσπάθειες αντιμετώπισής του.
Σε όλα τα νησιά υπάρχουν δομές, λειτουργούν με διαβαθμίσεις, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό την υποχρηματοδότηση, την εγκατάλειψη από κυβέρνηση, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, και την υποστελέχωση. Η ύπαρξή τους, η λειτουργία τους, η ενίσχυσή τους στηρίζεται στην προσφορά των εργαζομένων που όμως αντιμετωπίζουν μεγάλα εργασιακά και μισθολογικά προβλήματα. Είναι αποτέλεσμα ενός επίμονου αγώνα από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), πλήθους πολιτιστικών, αθλητικών φορέων, των Συλλόγων Γονέων και κοινωνικών πρωτοβουλιών.
Αναφέρουμε τις δομές με ένα κίνδυνο την ώρα που γράφτηκε η εισήγηση κάποιες να μην λειτουργούν πια. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα αφού πραγματοποιούμε επισκέψεις και συναντήσεις σε όλα τα νησιά.
Κέρκυρα: «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος», ΟΚΑΝΑ
Λευκάδα: ΟΚΑΝΑ
Κεφαλονιά: ΑΠΟΠΛΟΥΣ, ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Ζάκυνθος: ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΣΤΟΡΓΗ»

Η Περιφερειακή Αρχή θα μπορούσε να σταθεί στήριγμα σε αυτόν τον αγώνα αν:

  1. Έπαιρνε ουσιαστική θέση ενάντια στη ναρκοκουλτούρα και στις αιτίες που την γεννούν.
  2. Στήριζε τα αιτήματα του αντιναρκωτικού κινήματος όπως εκφράζονται από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).
  3. Διεκδικούσε τα αναγκαία κονδύλια, αξιοποιούσε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στην ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της πρόληψης και της θεραπείας.


Τα μέχρι τώρα προγράμματα χρηματοδότησης που έχει εξαγγείλει Π.Ι.Ν. πέραν του ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, ελέγχεται αν έχουν ολοκληρωθεί αλλά και με ποιο τρόπο έχουν αξιοποιηθεί, αν διατέθηκαν δηλαδή στο συγκεκριμένο τομέα. Χρειάζεται να απαντηθεί:
• Τι έχει γίνει με την από 11.05.2021 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Π.Ι.Ν. για ένταξη του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 451.401 ευρώ η οποία αφορά τα Κέντρα πρόληψης όλης της Περιφέρειας και αναφέρεται σε μισθοδοσία Επικουρικού Προσωπικού 24 μηνών;
• Έχει υλοποιηθεί η από 31.08.2021 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Π.Ι.Ν. που την υπογράφει η Κράτσα για ένταξη της πράξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ι.Ν.- ΑΜΚΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 346.500 ευρώ αφορά προσλήψεις Επικουρικού προσωπικού (ορισμένου χρόνου) 3 ατόμων για κάθε ένα κέντρο που υπάρχει σε κάθε νησί;
• Έχει υλοποιηθεί η απόφαση από 02.04.2020 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. της Π.Ι.Ν. για ένταξη της πράξης «ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ του ΚΕΘΕΑ στην Π.Ι.Ν. με έδρα την Κεφαλονιά» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 357.890 ευρώ;
• Καταβάλλει η Περιφέρεια όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις στις δομές που έχει ευθύνη σε όλα τα νησιά;
• Τι θα γίνει μετά την άρνηση της Περιφερειακής Αρχής με πρόσφατη απόφαση, της χρηματοδότησής στη μονάδα απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»; Τι μέτρα θα πάρει για την πλήρη πιστοποίησή της η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή;
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη δομή που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας 6χρόνια ήδη προσφέρει σημαντικό έργο ζωής σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέους, που το έχουν ανάγκη.
• Υπάρχει σχεδιασμός από την Περιφερειακή Αρχή για νέο οικονομικό πρόγραμμα ενίσχυσης, για μέτρα στήριξης και συνεργασία με τους φορείς και τις δομές κατά των ναρκωτικών;

Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από όλα τα ναρκωτικά. Όχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και τη δημιουργία «γκέτο» εποπτευόμενης χρήσης. Όχι στη χορήγηση υποκατάστατων που συντηρούν τη χρήση και την εξάρτηση.
• Διεκδικούμε ολόκληρη ζωή για τη νεολαία μας, με ικανοποιημένες τις σύγχρονες ανάγκες της και τα δικαιώματά της στη μόρφωση, την εργασία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής.
• Διεκδικούμε ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για την τοξικοεξάρτηση, με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Διεκδικούμε αύξηση της οικονομικής στήριξης από τα προγράμματα ΕΣΠΑ όλων τον μονάδων που λειτουργούν στα νησιά και την στήριξη των εργαζομένων σε αυτά.
• Να τελειώσει η υπονόμευση της λειτουργίας του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» με τον αποκλεισμό του από τις χρηματοδοτήσεις. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρη πιστοποίησή του.

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στην ειρήνη, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο της ζωής και δράσης. Από αυτή τη σκοπιά, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ασίγαστο μέτωπο με όλα τα ναρκωτικά, με τις εξαρτήσεις από ψυχοτρόπες ουσίες. Με συλλογική ευθύνη αγωνιζόμαστε για την αληθινή ουσία.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250