Ερώτηση Αβδελά για την ολοκλήρωση ανασκαφών και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στην Σάμη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 12:00

Ερώτηση Αβδελά για την ολοκλήρωση ανασκαφών και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στην Σάμη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:               Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Ολοκλήρωση ανασκαφών και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, στην θέση “Άγιος Δημήτριος”, της Σάμης, στην Κεφαλονιά»

Κυρία Υπουργέ,

Στο δυτικό άκρο του σημερινού οικισμού της Σάμης, στην Κεφαλονιά, στη θέση «Άγιος Δημήτριος», είχε εντοπισθεί, παλαιότερα, παλαιοχριστιανική Βασιλική, η οποία είχε ανασκαφεί μερικώς. Κατά την διάρκεια σχετικής ολιγόμηνης έρευνας, το 2006, προσδιορίστηκε ότι, επρόκειτο για τρίκλιτη Βασιλική, με νάρθηκα, εξωνάρθηκα και προκτίσματα, στα νότια. Η αψίδα του ιερού είναι ημικυκλική με τρεις αντηρίδες εξωτερικά. Παρατηρήθηκαν, επίσης, διάφορες οικοδομικές φάσεις, που θα πρέπει να αποσαφηνισθούν με περαιτέρω έρευνα. Επιπρόσθετα, μεταξύ των εντοπισμένων ευρημάτων, συγκαταλέγεται και σταυρόσχημη κολυμβήθρα, η οποία αποκαλύφθηκε στο βόρειο κλίτος του ως άνω Ι. Ναού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανασκαφή του ανωτέρω μνημείου, να προσδιοριστούν οι διάφορες οικοδομικές φάσεις του και στην συνέχεια, να αναδειχθεί το εν λόγω και να καταστεί επισκέψιμο στο κοινό;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250