Η «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», οι εξαγωγές και η οινική ταυτότητα της Κεφαλονιάς – Όσα είπε ο Κώστας Μπαζίγος στο InKefalonia 89,2
Στον Inkefalonia 89,2 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου φιλοξενήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεταιρισμού «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», Κώστας Μπαζίγος. Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε αναλυτικά στην παραγωγή του συνεταιρισμού, στις εξαγωγές και στους κανόνες που τις διέπουν, στις δράσεις του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς, αλλά και στις δικές του προτάσεις για τα κρασιά των Χριστουγέννων.
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο κρασί
Ο κ. Μπαζίγος ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του κρασιού, σημειώνοντας ότι η απαρχή του τοποθετείται από ορισμένους στο 6.000 π.Χ. και από άλλους ακόμη νωρίτερα, στο 8.000 π.Χ. Όπως ανέφερε, η ύπαρξη του κρασιού οφείλεται σε μια τυχαία ανακάλυψη στη Μεσοποταμία, η οποία στη συνέχεια διαδόθηκε στη Μεσόγειο από τους Έλληνες και τους Φοίνικες και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των αποικιών των Ισπανών και των Πορτογάλων.
Η σοδειά του 2025 και οι προκλήσεις του κλίματος
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σοδειά του 2025, τόνισε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση, χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται το παράξενο και ασταθές μοτίβο των κλιματικών συνθηκών των τελευταίων ετών. Όπως είπε, η Μεσογειακή λεκάνη είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο παγκοσμίως, με ακραίες θερμοκρασίες, χαλαζοπτώσεις, παγετούς και χιονοπτώσεις να επηρεάζουν άμεσα την αγροτική παραγωγή.
«Τα αμπέλια και γενικότερα οι καλλιέργειες είναι εργοστάσια χωρίς στέγες», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία προστασίας τους από τα καιρικά φαινόμενα. Όπως εξήγησε, οι παραγωγοί προσπαθούν είτε να παρεμβαίνουν άμεσα μετά από μια ζημιά είτε να προσαρμόζουν τις καλλιέργειες, έχοντας ως δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια.
Μειωμένη ποσότητα, εξαιρετική ποιότητα
Το 2025, σύμφωνα με τον κ. Μπαζίγο, ήταν μια χρονιά με ελαφρώς μειωμένη παραγωγή, αλλά με εξαιρετική ποιότητα. Τα κρασιά που έχουν ολοκληρώσει τη ζύμωσή τους βρίσκονται ήδη στις δεξαμενές, ωριμάζουν και ετοιμάζονται για εμφιάλωση.
Αναφέρθηκε στον χημικό κανόνα που ορίζει ως ελάχιστο χρόνο ωρίμανσης τους τρεις μήνες, εξηγώντας ότι αν και η μεγαλύτερη παραμονή είναι θετική, πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι εμπορικές και αποθηκευτικές δυνατότητες. Όπως είπε, τα νέα κρασιά της «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» αναμένεται να εμφιαλωθούν μέσα στον Φεβρουάριο.
Εξαγωγές: προκλήσεις και ευκαιρίες
Οι εξαγωγές των κρασιών του συνεταιρισμού, όπως ανέφερε, κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. Ωστόσο, η αμερικανική αγορά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τους, έχει επηρεαστεί από την επιβολή δασμών και την πρόσφατη αύξησή τους κατά 15%, γεγονός που μετακυλίεται στους καταναλωτές και περιορίζει την αγοραστική τους δύναμη.
Αντίθετα, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει σαφή άνοδο τα τελευταία 3-4 χρόνια. Παρότι χαρακτήρισε την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδυνηρή, σημείωσε ότι έδωσε τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να χρηματοδοτεί δράσεις προώθησης ευρωπαϊκών κρασιών σε αγορές εκτός Ένωσης. Όπως εξήγησε, χάρη σε αυτά τα επιδοτούμενα προγράμματα, οι εξαγωγές σε Αμερική, Καναδά αλλά και Αγγλία σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία, με σημαντική αύξηση της παρουσίας των ελληνικών κρασιών.
Οι ποικιλίες της Κεφαλονιάς και η οινική ταυτότητα του νησιού
Ο κ. Μπαζίγος στάθηκε ιδιαίτερα στις ποικιλίες της Κεφαλονιάς, τονίζοντας ότι η κατανόησή τους προϋποθέτει γνώση της μακραίωνης ιστορίας του κρασιού στο νησί, από τον Ομηρικό «Μαρώνειον Οίνο» έως την αναγέννηση με τη Ρομπόλα ΠΟΠ και τη δημιουργία σύγχρονων οινοποιείων από τον 19ο αιώνα.
Σήμερα, όπως ανέφερε, παραδοσιακές ποικιλίες όπως Ρομπόλα, Βοστιλίδι, Θαψιά και Μαυροδάφνη συνδυάζονται με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές, με τον συνεταιρισμό «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο τόσο στην παραγωγή όσο και στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Κεφαλονιά θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμη ψηλότερα στον οινικό χάρτη.
Ο ρόλος του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αλματώδη βήματα αναγνωρισιμότητας της Κεφαλονιάς τα τελευταία 50 χρόνια, αποδίδοντας σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς. Όπως είπε, πρόκειται για μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, που έχει συμβάλει καθοριστικά στη συντεταγμένη και οργανωμένη προβολή των κρασιών του νησιού, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη συλλογική δυναμική των οινοποιείων.
Πρόσφατες δράσεις και σημαντικές συνεργασίες
Ο κ. Μπαζίγος αναφέρθηκε στις πρόσφατες δράσεις του Συνδέσμου, με ιδιαίτερη μνεία στο αφιέρωμα του Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη στο περιοδικό «Οινοχόος», καθώς και στην εκδήλωση «Kefalonia: Terroirs behind the wines», αφιερωμένη στο terroir της Κεφαλονιάς.
Εξήγησε ότι το terroir –ο συνδυασμός εδάφους, κλίματος και ανθρώπινου παράγοντα– είναι αυτό που διαμορφώνει το στυλ κάθε κρασιού και ανέδειξε τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο νησί.
Παράλληλα, παρουσίασε τη μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον Στέλιο Παρλιάρο και τον σεφ Γιώργο Αντωνέλλο, με τη συμμετοχή κορυφαίων οινοποιείων της Κεφαλονιάς. Όπως σημείωσε, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Semiramis στην Κηφισιά είναι ήδη sold out από τις πρώτες ημέρες ανακοίνωσής της.
Οι προτάσεις για τα κρασιά των εορτών
Κλείνοντας, ο κ. Μπαζίγος πρότεινε δύο κρασιά για τις γιορτινές ημέρες. Για τους φίλους των ερυθρών, σύστησε τη Nouvelle από Μαυροδάφνη, ένα θερμό και πλούσιο κρασί που ωριμάζει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και συνοδεύει ιδανικά κρεατικά και πλούσια μαγειρευτά.
Για τους λάτρεις των λευκών, πρότεινε τη Ρομπόλα Amorosa, ένα νέο και ιδιαίτερο κρασί με αυθόρμητη ζύμωση, χωρίς εμπορικές ζύμες και χωρίς προσθήκη θειωδών, που θυμίζει τα παραδοσιακά κρασιά των παλιών κελαριών. Όπως είπε, το όνομά της επιλέχθηκε φυσικά, καθώς του ξύπνησε μνήμες από τα κρασιά της παιδικής του ηλικίας.
Ολοκληρώνοντας, ενημέρωσε ότι και τα δύο κρασιά διατίθενται στο νέο πρατήριο του συνεταιρισμού στην παραλιακή του Αργοστολίου και ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα σε όλους.
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-kostas-1}

















