gasparatos animated

 

Οι μαθητές των Ιονίων Νήσων γνωρίζουν το ελαιόλαδο μέσα από βιωματικές δραστηριότητες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2025 20:15

Οι μαθητές των Ιονίων Νήσων γνωρίζουν το ελαιόλαδο μέσα από βιωματικές δραστηριότητες

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου», η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων διοργανώνει σε συνεργασία με φορείς μια σειρά εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων σε σχολεία της Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κέρκυρας, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν τη θρεπτική, ιατροφαρμακευτική, πολιτιστική και οικονομική αξία του ελαιολάδου μέσα από παρουσιάσεις ειδικών, επισκέψεις σε ελαιοτριβεία και εργαστήρια δημιουργίας προϊόντων.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:

«Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου» :Οι μαθητές των Ιονίων Νήσων γνωρίζουν την αξία του ελαιολάδου μέσα από εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου» /26 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με φορείς διοργανώνει μια σειρά εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων σε σχολεία της περιοχής, με στόχο την ανάδειξη της διατροφικής, ιατρικής και πολιτιστικής αξίας του ελαιολάδου – ενός προϊόντος άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορία και την ταυτότητα των Ιονίων Νήσων.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, μαθητές δημοτικών από την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, γυμνασίων και λυκείων από την Κέρκυρα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες, γεωπόνους και διατροφολόγους σχετικά με:

τα θρεπτικά και ιατροφαρμακευτικά οφέλη του ελαιολάδου,

την ιστορία και παράδοση της ελαιοκαλλιέργειας στα Ιόνια Νησιά,

τη χρήση του ελαιολάδου στα καλλυντικά και στη σύγχρονη ευεξία.

τον ρόλο του στη μεσογειακή διατροφή και

τη σημασία του για την οικονομία και τον πολιτισμό των Ιονίων Νήσων.

Στο πλαίσιο των δράσεων, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε επισκέψεις σε τοπικά ελαιοτριβεία, όπου θα γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου, ούτως ώστε να κατανοήσουν την τεχνογνωσία, τον κόπο και την ποιότητα που κρύβονται πίσω από το πολύτιμο αυτό προϊόν.

Επιπλέον, σε άλλο σχολείο οι μαθητές εκτός από τις ενημερωτικές παρουσιάσεις, θα συμμετέχουν και σε παρασκευές/εργαστήρια για να γνωρίσουν νέους τρόπους αξιοποίησης του ελαιολάδου, συνδυάζοντας γεύση, παράδοση και καινοτομία (pesto από ελαιόλαδο και τσουκνίδα πλούσια σε μεταλλικά άλατα, όπως ασβέστιο,  κάλιοσίδηρο ,κ.α).  

Οι δράσεις εντάσσονται στη συνολικότερη προσπάθεια της Σύμπραξης για την ενίσχυση της σύνδεσης των μαθητών με τον πρωτογενή τομέα και την προώθηση της τοπικής παραγωγής. Σκοπός της Σύμπραξης είναι να συνεχίσει να επενδύει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη γνώση, την περιβαλλοντική συνείδηση και τη σχέση των νέων με την τοπική παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων των Επτανήσων.


Ετικέτες:


336 X 280

 

 

16122257999808197650 2

 

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250