gasparatos animated

 

Τα «μπουρμπουρέλια» της Κεφαλονιάς: Η Νιόβη Φωτεινάτου-Καμπίτση μιλά στον Inkefalonia 89,2 για το έθιμο των Εισοδίων της Θεοτόκου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2025 14:06

Τα «μπουρμπουρέλια» της Κεφαλονιάς: Η Νιόβη Φωτεινάτου-Καμπίτση μιλά στον Inkefalonia 89,2 για το έθιμο των Εισοδίων της Θεοτόκου

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με  την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε

η κ. Νιόβη-Φωτεινάτου-Καμπίτση,  συγγραφέας του βιβλίου «Κεφαλονίτικες Ρετσέτες» με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές από την Κεφαλονιά

Τόπου συνήθεια νόμου κεφάλαιο, λέει μια λαϊκή παροιμία και η κ. Νιόβη το επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου τα γιορτάζουμε 21 Νοεμβρίου και το έθιμο της ημέρας στην Κεφαλονιά είναι τα μπουρμπουρέλια. 

Η κ Νιόβη αναφέρει σχετικά : 

«Γιορτάζει ο ιερός Ναός της Σισιωτίσσης (βυζαντινός ναός στην παραλία του Αργοστολίου, κοντά στη Γέφυρα Δεβοσέτου,. Είναι ένας εμβληματικός ναός της περιοχής, χτισμένος στη σημερινή του μορφή το 1957, αντικαθιστώντας τον αρχικό που κατεδαφίστηκε το 1860)  και είναι πολύ μεγάλη γιορτή. Η Παναγία που έχει την γιορτή της στις 21 Νοεμβρίου, λέγεται Μεσοσπορίτισσα, γιατί είναι ακριβώς στην μέση της χρονιάς που έχει τελειώσει η μισή σπορά και έχει μείνει η άλλη μισή.

 Έχουμε και την λαϊκή παροιμία «μισόφαγα, μισόσπειρα, μισό χω να τελειώσω».

Αναβιώνατε το έθιμο τα «μπουρμπουρέλια», έτσι τα λέμε εμείς εδώ στην Κεφαλονιά , γιατί όλα μαζί μπουρμπουλίζουν όταν βράζουν, δηλαδή με έναν μπούρμπουλα.

Είναι έθιμο χρόνων, αλλά και στην άλλη Ελλάδα γίνονται και λέγονται «πολυσπόρια», στην Κρήτη λέγονται «παλικάρια».

Βράζουν μαζί όλα πολύ εύκολα και οι παλιές νοικοκυρές έπαιρναν νερό από την στέρνα η βρόχινο νερό  για να μαλακώσουν τα όσπρια. Σήμερα εμείς τα βράζουμε διαφορετικά.

 

Τρόπος παρασκευής:

Από την παραμονή τα βάζουμε στον μόσκιο (νερό)  και τα βράζουμε ανήμερα μαζί με ένα κρεμμύδι ξερό και αλάτι.

Βάζουμε ίσες ποσότητες από φασόλια, φακές, κουκιά, ρεβίθια, καλαμπόκι, στάρι, μπορεί να βάλουμε και φάβα , μαυροφάσουλα, πολλές βάζουνε και γίγαντες και μπίζια αν υπάρχουν και βράζουνε με έναν μπούρμπουλα- ρύζι δεν μπαίνει.

Τα σερβίρουμε με το νιό ελαιόλαδο που είναι της εποχής και με μπόλικο λεμόνι και εάν θέλουμε τα συνοδεύουμε όχι μόνο με ελιές , αλλά και με λακέρδα και τηγανιτό μπακαλιάρο- είναι νηστεία, αλλά επιτρέπεται ο μπακαλιάρος.

Η νηστεία  ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 24 Δεκεμβρίου , ξεκινά την άλλη μέρα από του Αγίου Φιλίππου, που είναι 14 Νοεμβρίου και λέει μία παροιμία « κι ο μικρός ο Φίλιππας, στο χωράφι απόκρεβε», δηλαδή  έτρωε κρέας.

 

Αυτό το έθιμο το έχουμε στην Κεφαλονιά και το αναβιώνουμε κάθε χρόνο, στο Μεσολόγγι, -είχα μία γνωστή- τα τρώνε με ζάχαρη και κανέλα, εμείς τα τρώμε όπως είπα προηγουμένως.

Οι νέες νοικοκυρές σήμερα είναι πολύ ευχάριστο που φτιάχνουν κι αυτές μπουρμπουρέλια και συνεχίζουν την παράδοση. 

 

Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν ,να είναι όλος ο κόσμος καλά και να φτιάξουν τα μπουρμπουρέλια και να είναι καλοφάγωτα» 

 

 Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkiefalonia-89-2-niovi}




336 X 280

 

 

16122257999808197650 2

 

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250