Τα Λιβαθινάτα γιόρτασαν και φέτος την Παναγιά τους

Τιμώντας την παράδοση, τα γειτονικά μας Λιβαθινάτα, το πνιγμένο στο πράσινο προσεισμικό χωριουδάκι ανάμεσα στα Πουλάτα και τον Καραβόμυλο, τίμησαν την Παναγία τους. Όχι στον ιστορικό προσεισμικό Ναό της Παναγίας της Αυλακιώτισσας που στέκεται ακόμη ορθός σε πείσμα του χρόνου, αλλά στην νεότερη εκκλησιά που οι Λιβαθινάδες φρόντισαν να ανεγείρουν προς τιμήν της προστάτιδός τους.
Στον χθεσινό πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, αλλά και στην πρωινή Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, συνλειτούργησαν οι συγχωριανοί μας Πατέρες Βασίλειος και Κωνσταντίνος Φλαμιάτος, παρουσία αρκετών πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Σάμης.
Μετά την ολοκλήρωση αμφοτέρων των Ιερών Ακολουθιών, μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους, όπως άλλωστε επιτάσσει το εκκλησιαστικό έθιμο, άρτος και κόλλυβα, ενώ προσφέρθηκαν και παραδοσιακά κεράσματα.
Το Γενέσιον της Θεοτόκου είναι μια Θεομητορική εορτή κατά την οποία η εκκλησία μας τιμά τη γέννηση της Παναγίας. Μεταφορικά δε, βλέπει σε αυτήν την αρχή της σωτηρίας του κόσμου, όπως άλλωστε διαβάζουμε και στην υμνογραφία της εορτής. «Ἡ Γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ…».
Χρόνια πολλά στα Λιβαθινάτα και η Παναγία να μας έχει όλους καλά!
Πηγή: poulatakefalonias.gr