Κεφαλονιά: 32 παραβάσεις για μη χρήση κράνους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2025 17:54

Κεφαλονιά: 32 παραβάσεις για μη χρήση κράνους

Νέος Κ.Ο.Κ. : -278- παραβάσεις βεβαιώθηκαν την έκτη εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», στα νησιά του Ιονίου

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιούνται από Υπηρεσίες Τροχαίας, περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα και τις Ομάδες Ελέγχων και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).

Στις δράσεις που αναπτύχθηκαν την 6η εβδομάδα εφαρμογής της δράσης,  από 4 έως και 10 Αυγούστου 2025, πραγματοποιήθηκαν -1.037- έλεγχοι και βεβαιώθηκαν -278- παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους (-110- στη Κέρκυρα, -99- στη Ζάκυνθο, -37- στη Λευκάδα και -32 στην Κεφαλονιά).-

Οι παραπάνω παραβάσεις αφορούσαν -240- οδηγούς (εκ των οποίων -184- σε δίκυκλα, -23- σε οχήματα ATV «γουρούνες», -14- σε Ε.Π.Η.Ο, -13- εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διανομής και -6- σε τρίκυκλα) και -38- επιβάτες.

Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:

  • -350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
  • -350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
  • -30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.

Οι Υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Το κράνος δεν είναι επιλογή. Είναι ανάγκη.

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250