Κεφαλλονίτικο κέρασμα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΙΝ σε φοιτητές και ερευνητές εξωτερικού στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2025 13:03

Κεφαλλονίτικο κέρασμα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΙΝ σε φοιτητές και ερευνητές εξωτερικού στην Κεφαλονιά

Μια ομάδα  καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS στο οποίο συμμετείχαν πέντε διαφορετικά Πανεπιστήμια: Βουκουρεστίου, Στοκχόλμης, Σάλτσμπουργκ, Μασσαλίας και το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, επισκέφθηκαν την Κεφαλονιά στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η εκπαίδευση εστίασε σε θέματα γύρω από την εξέλιξη του τοπίου και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ένα τεκτονικά ενεργό νησί της Μεσογείου. Η επίσκεψη εντάσσεται σε πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών και διεπιστημονικής συνεργασίας με βασικό σταθμό το Ινστιτούτο Μηχανικής Φυσικών Κινδύνων του Ιονίου Πανεπιστημίου με έδρα το Ληξούρι, όπου οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν σε ξεναγήσεις πεδίου, παρουσιάσεις και διαδραστικά εργαστήρια, υπό την καθοδήγηση μελών της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου.

 Η συγκεκριμένη επίσκεψη αναδεικνύει τον διεθνή ρόλο του Ινστιτούτου ως πυρήνα εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτιστικής ανταλλαγής. Παράλληλα, ενισχύει τις επιστημονικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, μέσω της ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και τεχνικές πεδίου.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας, τους προσφέρθηκε από την Αγροδιατροφική  Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,  κέρασμα με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές κεφαλλονίτικες γεύσεις (ριγανάδα, τοπικά τυριά, κρασιά και ελιές) δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια τοπική γαστρονομική ταυτότητα του νησιού. Η εμπειρία αυτή συνέβαλε στην πολιτιστική διάδραση και ενίσχυσε τις εντυπώσεις των φιλοξενούμενων για τη φιλοξενία και την αυθεντικότητα του τόπου.

Τους ξένους φοιτητές και καθηγητές υποδέχτηκε στο «Κεφαλλονίτικο κέρασμα» ο Πρόεδρος της Σύμπραξης κ.Ν.Αραβαντινός ο οποίος δήλωσε : «Αν θέλουμε να προωθήσουμε τον πολιτισμό και την γαστρονομία των Ιονίων στο εξωτερικό, τότε το καλύτερο – και πιο απολαυστικό – διαβατήριο είναι η γεύση. Κάθε μπουκιά είναι ιστορία: θεοί και ιστορικοί δρόμοι, Βενετοί έμποροι, ταξιδιώτες από Ανατολή και Δύση — όλα υφαίνονται στην κουζίνα των Ιονίων. Ένα πιάτο που θυμάσαι μπορεί να σε συνδέσει νοσταλγικά με έναν τόπο όσο μακριά κι αν είσαι. Κι αυτό είναι το κλειδί της διαχρονικής πολιτιστικής μνήμης. Η γαστρονομία των Ιονίων στηρίζεται σε τοπικά προϊόντα, μικρούς παραγωγούς, παραδοσιακές μεθόδους και ποιος καλύτερος πρεσβευτής απ’ τη γαστρονομία; Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε  με διάφορες δράσεις!!!! Ας καθιερώσουμε λοιπόν το: «Τοπικές γεύσεις Ιόνιας Γης  με aftertaste αναμνήσεις.»

ameriki1ameriki2


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250