Ερωτήματα για τις ελλείψεις συνδέσεων στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος θέτει ο Δ. Καλαματιανός

Ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή για τις εισόδους/εξόδους Αμαλιάδας και Κυλλήνης - Λεχαινών
Την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής είσοδος/έξοδος των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο Διονύσης Καλαματιανός. Ειδικότερα, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι για το ζήτημα επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στους κατοίκους της Ηλείας, όπως προκύπτει και από σχετικά δημοσιεύματα για τις εισόδους/εξόδους της Αμαλιάδας και του λιμανιού της Κυλλήνης.
Όπως ενημερωνόμαστε, για την Περιφερειακή Οδό Αμαλιάδας, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Πρόκειται για ένα έργο κρίσιμης σημασίας για την αποσυμφόρηση της πόλης, για το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Ένα έργο που θα έδινε λύσεις όχι μόνο για το κέντρο της Αμαλιάδας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό κρίκο για τη λειτουργική σύνδεση του αστικού ιστού με τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου, μέσω της Ανατολικής Εισόδου. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι γνωστό σε τί φάση βρίσκεται και αν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι, σήμερα, να μην υπάρχει πλάνο για σύγχρονη έξοδο και είσοδο στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος για τον Δήμο Ήλιδας, και να προτάσσονται λύσεις ανάγκης που είναι πολύ πιθανό να δημιουργούν έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς, ακόμη και να εγείρονται ζητήματα ασφαλείας.
Επίσης, προβληματισμός επικρατεί και για τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος με το λιμάνι της Κυλλήνης και τα Λεχαινά, με δεδομένο πως η σχετική είσοδος/έξοδος αναμένεται να δεχτεί έντονη κυκλοφοριακή πίεση εξαιτίας του λιμανιού. Ενός λιμανιού που έχει μεγάλη δραστηριότητα καθώς αποτελεί το κύριο λιμάνι σύνδεσης για τους κατοίκους της Ηλείας, τους επισκέπτες και τα παραγόμενα προϊόντα του τόπου μας, με τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.
Είναι γνωστό ότι για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εξασφαλίσει το 2018, κονδύλια ύψους 293 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Το 2019, ο αυτοκινητόδρομος ξεκίνησε να κατασκευάζεται με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, δίχως διόδια, όπως προβλεπόταν από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις που εκτελούνταν, πριν ακυρωθούν το 2020. Παράλληλα με τις ακυρωμένες συμβάσεις, ακυρώθηκαν και τα έργα προαίρεσης σχετικά με τις εισόδους/εξόδους του αυτοκινητόδρομου.
Ο Διονύσης Καλαματιανός καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στα εξής:
- Πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος με τον Δήμο Ήλιδας και με το λιμάνι Κυλλήνης; Υπάρχει σχετικό σχέδιο και αν ναι, ποιο είναι αυτό για την κάθε περίπτωση; Καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών;
- Τί ισχύει για τις υπόλοιπες προβλεπόμενες εισόδους/εξόδους του αυτοκινητόδρομου;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Περιφερειακή Οδός Αμαλιάδας; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της;
ΔΙΟΝΥΣΗΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.