Ψήφισμα του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς “Νίκος Καββαδίας”

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 08:42

Ψήφισμα του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς “Νίκος Καββαδίας”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ            ‘’ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ’’

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς “Νίκος Καββαδίας” διεξάχθηκε την 7η Απριλίου 2024 στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου. Θέλοντας να ακουστούν τα αιτήματά μας από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, στείλαμε προσωπικές προσκλήσεις σε όλους. Την συνέλευσή μας τίμησαν μόνον η κ. κυρία Λιμενάρχης, ο κ. κύριος Διοικητής της σχολής Εμποροπλοιάρχων και η εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αργοστολίου. Ο Βουλευτής του νησιού μας μας απέστειλε μήνυμα ότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ουδείς άλλος εκ των προσκεκλημένων παρευρέθηκε.

Μετά από διαλογική συζήτηση, ο Σύλλογος κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα και προτεινόμενες ενέργειες, που παρουσιάζουμε υπό μορφή ψηφίσματος.

  1. Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός και ο απολογισμός πεπραγμένων του Συλλόγου καθώς και ενδεδειγμένες ενέργειες για υπενθύμιση – πληροφόρηση ενημέρωση της κοινωνίας και των εκπροσώπων μας στα κέντρα αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των Συνταξιούχων και εν ενεργεία Ναυτικών, καθώς και των φορέων της ναυτοσύνης, για τον κίνδυνο εξαφάνισής της και για την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία.
  2. Ζητούμε την κατάργηση των μέτρων, που μείωσαν τις συντάξειςκαι αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  3. Ζητάμε γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
  4. Να γίνει έντιμος και πραγματικός υπολογισμός της σύνταξής μας με βάση τα πραγματικά κριτήρια, να υπολογιστούν έντιμα οι ετήσιες συνδρομές μας και να συμπεριλαμβάνεται ο Ναυτικός στις αυξήσεις, όπως οι Στεριανοί.
  5. Να επανεξεταστούν οι συντάξεις των χηρών. Μόνες τους κρατούσαν την οικογένεια όταν οι ναυτικοί άντρες τους έλλειπαν 18 ή και 24 μήνες για να συντελέσουν στην επίτευξη του “θαύματος”, όπως αποκάλεσαν παλαιότεροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, την ανάπτυξη της Ναυτιλίας στα χρόνια που ταξιδεύαμε.
  6. Επαναφορά της 13ης και της 14ηςσύνταξης. Είναι αντισυνταγματική η περικοπή της.
  7. Απόδοση αναδρομικών, χωρίς προσφυγή σε δικαστήρια, και χωρίς περεταίρω φορολόγηση, αφού ήδη έχουν φορολογηθεί
  8. Απαιτούμε την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
  9. Να καταργηθεί ο Νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, που όχι δεν καταργήθηκε, αλλά ενισχύθηκε με τον νόμο Βρούτση, και ζητούμε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, και πραγματική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  10. Να Υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που έχει πάνω από 10 χρόνια να υπογραφεί, για τα ποντοπόρα και ακτοπλοϊκά πλοία, δίνοντας ερεθίσματα στους Έλληνες νέους και νέες να επιστρέψουν στα πλοία για να ακολουθήσουν το Ναυτικό Επάγγελμα.
  11. Να χαρακτηριστεί εμπόλεμη ζώνη η Ερυθρά θάλασσα και ο Κόλπος του Aden και οι ναυτικοί να δικαιούνται εισιτήριο επαναπατρισμού, πληρωμένο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και ό,τι άλλο προβλέπει ο Νόμος και οι παραμένοντες να διασχίσουν την ζώνη να αμείβονται με το 125% του μισθού τους, όπως ο νόμος ορίζει.
  12. Ζητούμε και απαιτούμε την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου, στα Φάρσα. Δεύτερο γιοφύρι της Άρτας έχει γίνει. Δώδεκα ναυτό-τόποι της Χώρας έχουν Ναυτικά Μουσεία και ο μεγάλος ναυτό-τόπος, η Κεφαλονιά δεν έχει. Μόνο ένα παρατημένο γιαπί, που αναγέρθηκε πριν περίπου 20 χρόνια και παράμεινε γιαπί, γιατί τα χρήματα αποπεράτωσης χάθηκαν καθ’ οδόν και είναι ντροπή για την πολιτεία, έκτοτε μας έχει φλομώσει στα ψέματα, που δεν αποπερατώνεται το έργο.
  1. Να ανακληθεί η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού από τον κόλπο του Aden και να μην εμπλεκόμαστε στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις. Πλοία με Ελληνική σημαία σχεδόν δεν υπάρχουν για να τους προσφερθεί προστασία. Σε τι εξυπηρετεί η παρουσία της φρεγάτας;
  1. Οι δικαστικές αποφάσεις να είναι άμεσες, ώστε να ικανοποιείται το κοινό αίσθημα περί δικαίου.
  1. Να πέσει άπλετο φως, να βρεθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το θανατηφόρο δυστύχημα των Τεμπών. Η ηθική ικανοποίηση των γονέων και συγγενών των 57 θυμάτων, αλλά και όλου του Ελληνικού Λαού είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα.

Ο Πρόεδρος και Γραμματέας της Συνέλευσης

        Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ναυτικών Κεφαλονιάς “Νίκος Καββαδίας”




00 inkefalonia general ad 300X250