Πρέντζας στον COSMOS 96,5: «Η επιλογή τιμολογίου είναι σαν το μπλάκ τζακ: πρώτα ποντάρεις και μετά βλέπεις το φύλλο»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 10:57

Πρέντζας στον COSMOS 96,5: «Η επιλογή τιμολογίου είναι σαν το μπλάκ τζακ: πρώτα ποντάρεις και μετά βλέπεις το φύλλο»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή  « Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο   και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός Πιστοποιημένος Εγκαταστάτης ΑΠΕ Κωνσταντίνος Πρέντζας για τα “ χρωματιστά τιμολόγια ” ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν από το 2014 και για τις ΑΠΕ.

Ο κ Πρέντζας αναφέρθηκε στην σύγχυση των καταναλωτών σε σχέση με την επιλογή τιμολογίου, σημειώνοντας: « Ακόμα και μαθηματικός να είσαι, δεν είναι εύκολο να βγάλεις άκρη, γιατί στην ουσία θα πρέπει να συγκρίνεις 104 τιμολόγια. Θεωρώ ότι το όλο πνεύμα στο νομοσχέδιο , όπως και σε πάρα πολλά άλλα, αλλά ιδίως στα ενεργειακά που είναι ποιο πολύπλοκα που όμως μας επηρεάζουν όλους, είναι σαν να το κάνουν επίτηδες. Σου βγάζουν κάτι και δεν μπορείς να καταλάβεις και να εφαρμόσεις. Τα νομοσχέδια για τα φωτοβολταϊκά κάθε δύο και τρείς αλλάζουν . Έχουμε επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που γίνονται και οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο, γιατί κάπου δεν βγήκε μια εγκύκλιος κλπ. Τα πράγματα είναι πραγματικά τραγικά σ αυτή τη χώρα».

Ο κ Πρέντζας  διαχώρισε κατά το δυνατόν όσον αφορά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ τα οικιακά που συμφέρει το κίτρινο τιμολόγιο  και αιτιολόγησε το όλο εγχείρημα της Κυβέρνησης για τον διαχωρισμό των τιμολογίων με βάση  την ρήτρα προσαρμογής για την οποία είχε γίνει πολύς λόγος που την μετονόμασε σε μηχανισμό διακύμανσης.

Τα χρωματιστά τιμολόγια και τι σημαίνουν

Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή χρέωση, μετά από συμφωνία του καταναλωτή με τον πάροχο, για προκαθορισμένη διάρκεια, ανεξαρτήτων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κίτρινο τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, βάσει των διακυμάνσεων των

τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, πάντα σε ενημέρωση με την εταιρεία.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, που όμως θέλει προσοχή καθώς μπορεί να αλλάζει ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, βάσει των τιμών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά με προϋπόθεση να υπάρχει εγκατεστημένος έξυπνος μετρητής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, καθώς οι έξυπνοι μετρητές που έχουν τοποθετηθεί είναι ελάχιστοι, αφού είναι μία πιλοτική διαδικασία που ακόμα δεν έχει επεκταθεί.

Πράσινο τιμολόγιο: Το πιο πολυσυζητημένο τιμολόγιο. Θα έχει δύο τιμές. Θα υπάρχει η βασική τιμή, η οποία καθορίζεται από την ΡΑΑΕΥ - Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - και θα είναι σταθερή για έξι μήνες. Επί της βασικής τιμής, ο πάροχος  θα ορίζει την τελική τιμή, την οποία θα ανακοινώνει κάθε μήνα. Η τελική τιμή ενσωματώνει χρεώσεις μηχανισμού διακύμανσης, πάγιο που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 ευρώ και τυχόν εκπτώσεις που ισχύουν στο τιμολόγιο. Να σημειωθεί ότι η βασική τιμή θα είναι κοινή για όλους, ενώ η τελική τιμή θα διαφέρει ανά πάροχο.

Ο κ Πρέντζας σ αυτό το σημείο σχολίασε: «Αυτό το οποίο έχει πλάκα, είναι ότι θα πρέπει ο καταναλωτής να επιλέγει από πριν, αλλά οι τιμές θα ανακοινώνονται πρώτη Γενάρη , δηλαδή θα ποντάρεις πριν δεις το φύλλο σου. Το σκεπτικό είναι ξεκάθαρα του πολιτικού κόστους και επειδή υπάρχουν αυτοί οι 26 πάροχοι κολοσσοί θέλουν να προφυλαχθούν . Υποχρέωση του κράτους ήταν να έχει έναν τέτοιο μηχανισμό, που το ρεύμα θα ήταν φτηνό( και ανέλυσε ανάλογα ) » .

Τόνισε δε ότι με αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή συμφέρει χωρίς σκέψη τις επιχειρήσεις να περάσουν στα φωτοβολταικά, επαναλαμβάνοντας τα οφέλη που προκύπτουν για αυτές. Υπερτόνισε δε τη υποχρέωση του κράτους να στηρίξει τις επιχειρήσεις και δη του τουρισμού για να γίνουν ποιο ανταγωνιστικές.

Δεν παρέλειψε δε να κάνει αναφορά στην προηγούμενη συμπεριφορά των παρόχων προς τους καταναλωτές και στο ζητούμενο των αλλαγών στο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Εν κατακλείδι δήλωσε ότι συμφέρει το κίτρινο τιμολόγιο γιατί είναι πιο δίκαιο και όταν θα μπουν οι έξυπνοι μετρητές καλό είναι να το δουν οι οικιακοί καταναλωτές.  Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στα φωτοβολταικά μια και αναμένεται οσονούπω αύξηση άνω των 10 κιλοβάτ.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι έχει ανοίξει και ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που αν συμβεί θα εκτοξεύσει τις τιμές και συνέδεσε την διαχείριση των απορριμμάτων από τις Περιφέρειες με τον ιδιωτικό παράγοντα σε ευρεία κλίμακα και ότι η πρόθεση των κυβερνήσεων είναι  ένα μπλακ τζακ τραπέζι.

Ακολουθεί ο ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250