"Απόπλους": Οι δράσεις που υλοποίησε για την περίοδο 2023-2024

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 13:21

"Απόπλους": Οι δράσεις που υλοποίησε για την περίοδο 2023-2024

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ «Απόπλους»

Το Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Απόπλους», στα πλαίσια των προγραμματισμένων δράσεων για την περίοδο 2023 – 2024, υλοποίησε εντός του Νοεμβρίου 2 εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, καθώς και βραχείες παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι διήμερο σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα «Προώθηση της Σχέσης Γονέων - Εκπαιδευτικών - Πρόληψη και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στη Μαθητική Κοινότητα», με συμμετοχή 21 ατόμων και στην Ιθάκη επίσης διήμερη εκπαίδευση με θέμα "Ευαλωτότητα και Ψυχική Ανθεκτικότητα των Μαθητών στο Σχολικό Πλαίσιο", την οποία παρακολούθησαν 16 εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα ο «Απόπλους» ανταποκρινόμενος σε σχετικά αιτήματα από σχολικές μονάδες, προέβη σε δύο βραχείες παρεμβάσεις στο Λύκειο Κεραμειών και στο Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης.

Η πρώτη παρέμβαση αφορούσε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της 3ης Λυκείου στο χώρο του σχολείου για τη χρήση του διαδικτύου και το ηλεκτρονικό παιχνίδι, με επίκεντρο τα προβλήματα εξάρτησης που προκύπτουν από αυτή. Στην δράση αυτή συμμετείχαν 34 μαθητές.

Η δεύτερη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε 19 μαθητές του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις με την ευρεία έννοια του όρου (ουσίες, αλκοόλ, κάπνισμα κλπ).

Ταυτόχρονα με τις δράσεις στο σχολικό πλαίσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται και 2 ομάδες γονέων που λειτουργούν στο Ληξούρι -στο 1ο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο- και διαπραγματεύονται θεματολογία που αφορά την επικοινωνία στην οικογένεια και την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου. Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν συνολικά 37 γονείς.

Ο «Απόπλους» για το προσεχές χρονικό διάστημα έχει προγραμματίσει σειρά και άλλων δράσεων που αφορούν τόσο τη σχολική, όσο και την ευρύτερη κοινότητα. Υπενθυμίζεται πως το Κέντρο δέχεται και εξυπηρετεί αιτήματα συμβουλευτικής για θέματα εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικής υγείας που αφορούν το γενικό πληθυσμό και η παροχή όλων των υπηρεσιών είναι δωρεάν.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 17 131457


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250