Ποιοι είναι οι λόγοι των ανατιμήσεων στα τυροκομικά; Τι απαντά ο Πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Κεφαλονιάς; (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 09:04

Ποιοι είναι οι λόγοι των ανατιμήσεων στα τυροκομικά; Τι απαντά ο Πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Κεφαλονιάς; (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Κεφαλονιάς Νίκος Γαλιατσάτος , ο οποίος αναφέρθηκε στη ανατίμηση των τυροκομικών προϊόντων.

Ο κ Γαλιατσάτος ενημέρωσε πως οδεύει προς σταθεροποίηση πλέον η ανατίμηση των προϊόντων του κλάδου λόγω του κόστους παραγωγής των ( 10 έως 12 το κιλό η φέτα) και σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη γάλακτος γιατί έχει μειωθεί η ενασχόληση με την κτηνοτροφία.

«Στο παρελθόν ενώ η αύξηση των τιμών του γάλακτος ανέβαζε την παραγωγή, τώρα παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό για να ασχοληθεί . Ένας κτηνοτρόφος μπορεί να θέλει να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο , αλλά δεν έχει εργατικό δυναμικό και οι νέοι τα τελευταίο που θέλουν να κάνουν είναι να κάνουν τους κτηνοτρόφους».

Ο κ Γαλιατσάτος στάθηκε στην εξαγωγή επίσης του γάλακτος η οποία ανεβάζει το κόστος  πέρα από τις τιμές των ζωοτροφών και τόνισε ότι με την αύξηση της τιμής του γάλακτος είναι γεγονός πλέον ότι ένας κτηνοτρόφος αμείβεται ανάλογα.

Όσον αφορά τις περιοδικές εκπτώσεις  των Σούπερ Μάρκετ στις τιμές των τυριών , ενημέρωσε ότι οι μεγάλες εταιρείες παρασκευής τυριών , κατεβάζουν τη ποσότητα του γάλακτος  με την πρόσμιξη πρωτεϊνών και έχουν την δυνατότητα να κατεβάζουν και το κοστολόγιο. Εκτός αυτού για τους μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα, οι εταιρείες αυτές παρασκευάζουν ένα είδος λευκού  βαρελίσιου τυριού με πρόσμιξη αγελαδινού γάλακτος.

« Η κανονική φέτα έχει 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα. Το θέμα είναι ότι γίνεται κάποια παραπλάνηση όσον αφορά την ονομασία βαρελίσιο τυρί. Η δική μας φέτα, έχει την ονομασία βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς. Το κενό που δημιουργήθηκε με την αύξηση της τιμής της φέτας το καλύπτουν αυτοί οι ίδιοι με προιόντα δικά τους από την στιγμή που τους το επιτρέπει ο νόμος και έχουν πάρει και την ονομασία βαρελίσιο τυρί και το δικό μας απαξιώνεται ακόμα περισσότερο».    

Τέλος ο κ Γαλιατσάτος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της τυροκομίας στην Κεφαλονιά , όμως δεν προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη , από την στιγμή που η κτηνοτροφία ως επάγγελμα κινείται σε στενά πλαίσια.

Άφησε δε να εννοηθεί, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εκτός από τον κ Σωτήρη Κουρή  που ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και ευελπιστεί ότι με την εκλογή του με την νέα Περιφερειακή Αρχή θα εισακουστούν.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς για τη στήριξη τους στα τοπικά  τυροκομικά προιόντα, δήλωσε την στήριξη της Ένωσης τυροκόμων στον πρωτογενή τομέα και εξήρε την ποιότητα των τοπικών προϊόντων εν γένει και την συμβολή τους στην τοπική οικονομία. 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250