Ο Πρόεδρος των Μακρυώτικων για την επαναλειτουργία του "Μουσείου Ελιάς" και τα προβλήματα του χωριού (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 08:56

Ο Πρόεδρος των Μακρυώτικων για την επαναλειτουργία του "Μουσείου Ελιάς" και τα προβλήματα του χωριού (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και   Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακριωτίκων Γεράσιμος Δίπλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση στην περιοχή και στην επαναλειτουργία του Μουσείου Ελιάς που εδρεύει στα Μακριώτικα. 

«Υπάρχει κίνηση, υπάρχουν καταλύματα , τα Μακριώτικα δεν ήταν τουριστικός προορισμός τα προηγούμενα χρόνια , αλλά σιγά- σιγά αρχίζουν και αναπτύσσονται. Είναι κοντά στον Μύρτο, στην Αγία Ευφημία , οι τιμές είναι πιο προσιτές και οι αποστάσεις δεν είναι και τόσο μεγάλες».

«Προβλήματα υπάρχουν όπως σε κάθε χωριό, αλλά τώρα με τον Δήμο Σάμης υπάρχει μια αμεσότητα και συνεννόηση και  υπάρχουν κάποια μικρά έργα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν. Καταφέραμε να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Ελιάς το οποίο ήθελε κάποιες επισκευές γιατί ήταν ξεχασμένο τα τελευταία χρόνια, και θα λειτουργήσει για δύο μήνες πιλοτικά. Του χρόνου θα προσπαθήσουμε να το ανοίξουμε για περισσότερο.

Το Μουσείο αυτό ήταν το ελαιοτριβείο των Μακριωτίκων που  το διαχειριζόταν η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Παραχωρήθηκε στον Δήμο Πυλάρου τότε ο οποίος και το ανακατασκεύασε με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και υπάρχουν όλα τα παλιά μηχανήματα και είναι «λειτουργικό». Πέτρες, μύλος, πρέσες,  τσόλια και είναι ένα ωραίο προσεισμικό πέτρινο κτήριο. Υπάρχει και σχετική οθόνη που δείχνει τη διαδικασία από κάποια άλλα ελαιοτριβεία στην Ελλάδα που είχανε αντίστοιχα μηχανήματα. Η είσοδος είναι δωρεάν , είναι ένας πόλος έλξης για το χωριό και γι αυτό ήταν και αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας η επαναλειτουργία του. Όταν πρώτο άνοιξε, ήταν ένα κεντρικό σημείο επίσκεψης λεωφορείων εκδρομέων  και σχολείων και τώρα στόχος μας είναι να το ξαναανεβάσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα πολύ γνωστή η επαναλειτουργία του , το κοινοποιήσαμε και εμείς και ο Δήμος και στους χάρτες της Google  το έχουμε βάλει ανοιχτό , έχουμε μοιράσει φυλλάδια σε καταλύματα και βίλες  όμως θέλει τον χρόνο του».

Κλείνοντας ο κ Δίπλας, σημείωσε: « Ως Κοινότητα έχουμε αρκετά έσοδα από τα Αιολικά Πάρκα και το πρόβλημα μας είναι ότι δεν μπορούμε να τα επενδύσουμε . Επί Δήμου Κεφαλονιάς δεν είχαν δαπανηθεί καθόλου χρήματα, έχει μαζευτεί ένα αξιόλογο ποσό , αλλά λόγο της υποστελέχωσης του Δήμου ειδικά της Τεχνικής Υπηρεσίας του δεν μας δίνεται η δυνατότητα να τα εκμεταλλευτούμε. Υπάρχουν πλάνα για πλακοστρώσεις , πλατείες, θέσεις πάρκινγκ , όμως όλα αυτά θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό , όμως η αρχή έγινε». 

Το Μουσείο Ελιάς  στα Μακριώτικα λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής από 10:00π.μ. έως 13:00μ.μ. και 18:00 μ.μ. έως 20:30 μ.μ.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 




00 inkefalonia general ad 300X250