Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού του Μεμά Καλογηράτου “O Φρουρός του Ιονίου” στα Μαζαρακάτα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 14:15

Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού του Μεμά Καλογηράτου “O Φρουρός του Ιονίου” στα Μαζαρακάτα

Το Ίδρυμα Hellenic Diaspora σας προσκαλεί στα αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού του Μεμά Καλογηράτου “O Φρουρός του Ιονίου”.

Ο Κεφαλλονίτης καλλιτέχνης Μεμάς Καλογηράτος (1940), επιφανής εκπρόσωπος της πιο ελληνικής και της πιο αδικημένης τέχνης στην Ελλάδα, της γλυπτικής, ζώντας στο νησί του τα τελευταία σαράντα χρόνια, δημιούργησε ένα έργο υψηλής αισθητικής, αλλά και βαθιάς, πολιτικής εγρήγορσης. Φόρμα του ο εξπρεσιονισμός, μέσα από μια προσωποπαγή και αφαιρετική, αλλά, ταυτόχρονα, πιστή στην παράδοση εκδοχή ενός μοντέρνου γλυπτικού ιδιώματος, με έμφαση στο δράμα του σώματος. Θέμα του η πρόσφατη μας ιστορία, ευρισκόμενη σε διαρκή διάλογο με την αρχαία, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχεια της, καθώς και οι εξάρσεις του τόπου μας. Υλικό του οι άπειρες, μικρές ιστορίες των απλών ανθρώπων, των αγωνιστών της επιβίωσης απέναντι στην μεγάλη Ιστορία του τόπου. Έτσι ώστε η γλυπτική του να καθίσταται η ενσάρκωση της Ιστορίας αυτής και ο γλύπτης η συνείδησή της. 

Μέσα σε αυτό το ιδεολογικό και αισθητικό πλαίσιο κινείται και το τελευταίο μνημειακό γλυπτό του Μεμά Καλογηράτου “Ο Φρουρός του Ιονίου”, φτιαγμένος από ορείχαλκο, ύψους 3,3 μέτρων. Η ψηλόλιγνη φόρμα του “Φρουρού”, το αναγνωρίσιμο ύφος του δημιουργού, συνδηλώνει πρωτίστως το ήθος της ανυπότακτης αντίστασης που ενσαρκώνει. Το γλυπτό αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της μέχρι τώρα μακράς δημιουργικής του πορείας και αποκαλύπτει το αμιγώς προσωπικό ύφος που έχει αναπτύξει και καθιερώσει ο καλλιτέχνης, ένα ύφος που δεν έχει αντίστοιχό του, βαθιά βιωματικό και σιωπηλά εκφραστικό καθώς είναι, ενταγμένο στην ευρύτερη παράδοση μιας τέχνης που υπηρετεί τον άνθρωπο, σμιλεύοντας την ανθρώπινη μορφή και τα πάθη της ψυχής στο υλικό με τρόπο αφαιρετικό και πανανθρώπινο. Ο Μεμάς Καλογηράτος δόθηκε στην τέχνη του με σπάνια αφοσίωση και ήθος και το αποτέλεσμα του δημιουργικού του μόχθου αποκρυσταλλώνεται στο “Φρουρό του Ιονίου”, που αποτελεί ένα εξέχον σύμβολο του τόπου του, της Κεφαλονιάς, και της αγωνιστικότητας που τον χαρακτηρίζει, και η οποία γαλούχησε και τον ίδιο.


Το έργο θα ανιδρυθεί στο Σπίτι-Μουσείο που διατηρεί ο γλύπτης στα Μαζαρακάτα, πέντε χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και στα πόδια του Ενετικού κάστρου του Αγίου Γεωργίου. Ο ίδιος ο χώρος αποτελεί άλλωστε μια ανοιχτή πρόσκληση και έναν τόπο συνάντησης για κάθε εκδήλωση της δραστήριας κοινότητας της Κεφαλονιάς, παρέχοντας μια διαρκή δυνατότητα συσπείρωσης των ανθρώπων που απαρτίζουν την καθημερινότητα της και όχι μόνο, καθώς συνιστά έναν χώρο πρόσφορο και για όσους αγαπούν το νησί και το επισκέπτονται. Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού στο κέντρο του μεγάλου, γλυπτικού κήπου του Μουσείου θα τελέσει ο δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος σε επίσημη τελετή, στις 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ. Θα ακολουθήσει μικρή ξενάγηση από τον καθηγητή κ. Μάνο Στεφανίδη και δεξίωση με τοπικά προϊόντα, ενώ θα υπάρξει ειδική διαμόρφωση του χώρου για τη βραδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και είναι ευπρόσδεκτοι τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι παρεπιδημούντες στο νησί. Ούτως ή άλλως o “Φρουρός του Ιονίου”, στημένος συμβολικά στο νοητό κέντρο της Κεφαλονιάς, μας αφορά όλους.


memask.art

Οδός Μαζαράκη, Μαζαρακάτα, 28100 Κεφαλονιά


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250