Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου ανακηρύσσεται σήμερα, 9/6 το πρώτο Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 19:34

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου ανακηρύσσεται σήμερα, 9/6 το πρώτο Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού στην Ελλάδα

Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark:

Το ελληνικό παράρτημα της DarkSky International ανακοινώνει πως ο Εθνικός Δρυμός Αίνου ανακηρύσσεται σήμερα, 9 Ιουνίου 2023, το πρώτο Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού στην Ελλάδα (Aenos International Dark Sky Park).

Αυτή η αναγνώριση έρχεται μετά από μια τριετή στενή συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Δρυμού Αίνου και του ελληνικού παραρτήματος της DarkSky International που συντονίζει η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων». Για την επίτευξη αυτής της αναγνώρισης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις στην Κεφαλονιά όπως μετρήσεις φωτορύπανσης στον Εθνικό Δρυμό Αίνου και τις γύρω περιοχές, καταγραφή του δημόσιου φωτισμού της Κεφαλονιάς, αναβάθμιση φωτισμού στο συγκρότημα κεραιών Αίνου, μελέτη φωτισμού για προστατευόμενες παραλίες του νησιού, τακτικές αστρονομικές δραστηριότητες, σχεδιασμός εκπαιδευτικού πρόγραμμα αστρονομίας και προστασίας του νυχτερινού ουρανού καθώς και πολλές δραστηριότητες δημοσιότητας.

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου είναι ο μικρότερος Εθνικός Δρυμός στην Ελλάδα. Ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία του Κεφαλληνιακής Ελάτης που είναι ενδημικό είδος της Ελλάδας. Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000» ενώ το 2022, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε τον χαρακτηρισμό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ως «UNESCO Global Geopark» έχοντας τον Εθνικό Δρυμό Αίνου ως σημαντικό γεώτοπο. Τον Εθνικό Δρυμό Αίνου διαχειρίζεται ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Τα Διεθνή Πάρκα Σκοτεινού Ουρανού (International Dark Sky Parks) είναι ένας θεσμός που ιδρύθηκε το 2001 για να ενθαρρύνει τις κοινότητες, τα εθνικά πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο να προστατεύσουν τον νυχτερινό ουρανό μέσω περιβαλλοντικά υπεύθυνου εξωτερικού φωτισμού και ενημέρωσης του κοινού.

Όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα, ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να διαταράξει τα οικοσυστήματα, να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία, να προκαλέσει σπατάλη χρημάτων και ενέργειας, να συμβάλει στην κλιματική αλλαγή και να εμποδίσει τη θέα και τη σύνδεσή μας με τον έναστρο ουρανό και το σύμπαν.

Η αποστολή της DarkSky International είναι να διατηρήσει και να προστατεύσει το νυχτερινό περιβάλλον και την κληρονομιά του σκοτεινού ουρανού μέσω του περιβαλλοντικά υπεύθυνου εξωτερικού φωτισμού.

Ο εορτασμός της αναγνώρισης «Aenos International Dark Sky Park» θα γίνει επίσημα το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, με μια ανοιχτή βραδιά αφιερωμένη στον νυχτερινό ουρανό.




00 inkefalonia general ad 300X250