ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Συνάντηση εργασίας για την πρώιμη παρέμβαση προβλημάτων ψυχικής υγείας σε οικογένειες με ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 03 Μαΐου 2023 13:21

ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Συνάντηση εργασίας για την πρώιμη παρέμβαση προβλημάτων ψυχικής υγείας σε οικογένειες με ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Α.Μ.Κ.Ε ΜΕΤΑΒΑΣΗ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αργοστολίου διοργάνωσε δια-τομεακή συνάντηση εργασίας με σκοπό την πρόληψη και τη πρώιμη παρέμβαση προβλημάτων ψυχικής υγείας σε οικογένειες με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/04/2023, 09.00 -13.00 στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών, η ανάδειξη των παραγόντων που συνθέτουν τα προβλήματα των οικογενειών και η από κοινού συμφωνία για σταθερή και συστηματικής δια-τομεακή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν 48 εκπρόσωποι – επαγγελματίες από τους παρακάτω φορείς: Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής,

Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας, Τμήμα Ασφάλειας Αργοστολίου, Γενικό Νοσοκομείο

Κεφαλληνίας, Κοινωνική Υπηρεσία ΓΝΚ Κεφαλληνίας, Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ιατροπαιδαγωγικό ΚΨΥ, Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας ΜΚΟ Αποστολή, Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΚΕΣΥ, ΚΕΦΙΑΠ, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΚΕΔΑΣΥ, Ε.Δ.Υ., ΚΕΦΙΑΠ, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αργοστολίου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ληξουρίου, Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης.

Τα παιδιά αποτελούν τον πλέον ευάλωτο πληθυσμό, βρίσκονται κυριολεκτικά στο « έλεος» της ψυχικής και νοητικής κατάστασης των γονέων τους, και όταν το κράτος παρεμβαίνει δεν έχει τουλάχιστον στην χώρα μας αποδείξει ότι το κάνει με σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού. Πολλές φορές είναι πολύ αργά, άλλες φορές δεν υπάρχει κατάλληλη και αποτελεσματική παρέμβαση. Η ιδρυματική περίθαλψη είναι δυστυχώς η μοναδική επιλογή. Η εμπειρία δείχνει ότι ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών ότι δεν είναι πάντα εφικτός. Επιπλέον δεν εξαντλούνται τα περιθώρια υποστήριξης και εποπτείας των οικογενειών. Υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις και ασυνέπειες στο κρατικό σύστημα παιδικής προστασίας, και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των παιδιών που χρειάζονται προστασία και δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που καλούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Κατερίνα Γαρμπή, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Κινητής

Μονάδας Ψυχικής Υγείας, η οποία παρουσίασε και το σκεπτικό της συνάντησης.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αργοστολίου η κα. Αλέκα Παπαναστασάτου, Κοινωνική Λειτουργός έδωσε μια σημαντική εικόνα από την πολυετή εμπειρία της για τις εισαγγελικές παραγγελίες σχετικά με την προστασία των παιδιών σε τοπικό επίπεδο, και εκ μέρους της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας της Α.Μ.Κ.Ε ΜΕΤΑΒΑΣΗ η κα Αμαλία Πολλάτου, Παιδοψυχίατρος, μίλησε για τα θέματα που σχετίζονται με την κακοποίηση των παιδιών.

Στην συνέχεια ακολούθησε πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Όλοι παρευρισκόμενοι συνεισέφεραν με την δική τους εμπειρία, τονίζοντας την αναγκαιότητα ουσιαστικής συνεργασίας. Αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που συνθέτουν το πρόβλημα, δυσκολίες που σχετίζονται με τις ίδιες τις οικογένειες, την έλλειψη κινήτρου για συνεργασία, με τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι κρατικές υπηρεσίες, την ανάγκη για επιμόρφωση των επαγγελματιών, τις δυσκολίες συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών αλλά και τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο. Κατά την διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο.

Αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν σε επίπεδο νομού, για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν ζητήματα παιδικής προστασίας, όπως και η αναγκαιότητα της πρώιμης παρέμβασης ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εξέλιξης των παραπάνω προβλημάτων σε αντικοινωνικές και ψυχοπαθολογικές καταστάσεις στο μέλλον.

Εκείνο όμως που ανέδειξε η συνάντηση, με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή όλων εμπλεκόμενων ήταν το κίνητρο να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια σε αυτή την προσπάθεια.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες στην συνάντηση εργασίας, ιδιαίτερα όμως την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αργοστολίου, με την οποία συνδιοργανώσαμε την δράση αυτή, χωρίς την συμβολή της οποίας δεν θα ήταν δυνατή η συνάντηση. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αργοστολίου για την παραχώρηση του θεάτρου .

Με εκτίμηση

Κατερίνα Γαρμπή MSc Κοινωνική Λειτουργός Επιστημονικά Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Α.Μ.Κ.Ε ΜΕΤΑΒΑΣΗ

1682421131365


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250