"Tα νέα προγράμματα πρέπει να είναι ευέλικτα και προσβάσιμα σε όλους" - Ο Σταύρος Σπαθής μιλάει για το νέο ΕΣΠΑ στον Cosmos 96,5

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 11:15

"Tα νέα προγράμματα πρέπει να είναι ευέλικτα και προσβάσιμα σε όλους" - Ο Σταύρος Σπαθής μιλάει για το νέο ΕΣΠΑ στον Cosmos 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει την άποψη του για τα όσα ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας Γιώργος Στασινόπουλος  για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

«Όσα προγράμματα βγουν από το πρόγραμμα 2024-2027 πάνω στο επιχειρείν και από ότι είπε ο κ. Στασινόπουλος το 30% θα περνά από την Περιφέρεια, είναι θετικό. Το θέμα είναι να ανοίξει το ΕΣΠΑ, να ξεκινήσουν τα προγράμματα και να είναι πιο ευέλικτα. Οι προτάσεις για το ΕΣΠΑ είναι αυτές που ανακοίνωσε ο κ. Στασινόπουλος , το θέμα είναι να δούμε τους όρους, για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο γίνεται πιο πολλές επιχειρήσεις. Με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, το 8,3% δινόταν από την Περιφέρεια, ενώ τώρα θα δίνεται το 30% . Είναι προγράμματα που ανήκουν στο ΕΠΑΝΕΚ , είμαστε στην Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ως Επιμελητήριο, έχουμε εκπροσώπηση με την παρουσία τη δική μου, άρα θα τα δούμε από κοντά και θα ενημερώσουμε άμεσα τους επαγγελματίες με το που θα ξεκινήσουν τα προγράμματα αυτά. Υπάρχει πρόγραμμα για νέους επαγγελματίες για να μπουν στο επιχειρείν, θεωρώ ότι είναι καλό πρόγραμμα όσον αφορά τους νέους. Υπάρχουν και τα περί ψηφιακών μέσων ΜΜΕ που ήταν και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Πρέπει να δούμε τους όρους, έχουμε την διαβεβαίωση ότι θα είναι πιο ευέλικτο και δεν θα χρειάζεται τόση γραφειοκρατία για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις. Το βασικό είναι να μην χρειάζονται ίδια κεφάλαια, αλλά προσκομίζοντας τιμολόγια να μπορούν να κάνουν τις επενδύσεις που θα θέλουν να κάνουν.  Η Κεφαλονιά όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα έχει τα περιθώρια και έχει και αρκετές επιχειρήσεις , οι οποίες μπορούν να ενταχθούν ,να αναβαθμίσουν τα εργαστήρια τους ,να κάνουν πιο εύκολη την παραγωγή τους και να αυξήσουν και τις εξαγωγές τους.

Το προηγούμενο ΕΣΠΑ είχε ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων . Εντάχθηκαν λίγες και οι πιο πολλές από αυτές αφορούσαν  τον τουρισμό. Ήταν λίγα τα χρήματα γενικά στις Περιφέρειες , άλλες Περιφέρειες σε σχέση με την δική μας έπαιρναν πάρα πολλά και ήταν πολύ περιορισμένο το κονδύλι, οπότε υπήρχε γκρίνια σ αυτό το κομμάτι.

Για το νέο ΕΣΠΑ όσον αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μετασχηματισμού, έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες και θεωρώ ότι όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει σιγά σιγά να μπουν σ αυτό το καινούργιο μοτίβο. Με το που υπάρχει ενημέρωση ότι ανοίγει το ΕΣΠΑ θα ενημερώσουμε άμεσα».

Όσον αφορά τις άλλες επιχορηγήσεις, ο κ Σπαθής ανέφερε: « Το τοπίο είναι θολό με τις επιστρεπτέες, άλλοι λένε ότι θα χαριστεί το 75% πλέον, άλλοι ότι θα είναι όπως στην αρχή και άλλοι ότι θα καταλήξουν μη επιστρεπτέες. Ως Επιμελητήριο έχουμε ζητήσει όλες οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες, η τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος απ αυτές. Μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις ακόμα και να δουλέψουν και να ρθουν σε μία κανονικότητα, δεν θα μπορούν  με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις ανατιμήσεις να πληρώσουν. Για να μην φτιάξουμε μια καινούργια σειρά κόκκινων επιχειρηματιών, θα πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση , ότι ένα μεγάλο μέρος από τις επιστρεπτέες θα πρέπει να γίνουν μη επιστρεπτέες».

Αναφέρθηκε επίσης στην ρήτρα αναπροσαρμογής: « Είχαμε καλέσει σε συζήτηση τον  Σύλλογο  Δικηγόρων και την Ένωση Λογιστών για να δούμε πως μπορούμε να αντιδράσουμε. Υπάρχει μία διαβεβαίωση από την Κυβέρνηση ότι από 1η Ιουλίου θα μειωθεί μέσω επιδοτήσεων και θα επιστραφούν κάποια χρήματα από αυτά που έχουν δώσει οι επιχειρήσεις και οι πολίτες. Είμαστε σε αναμονή, έχουμε επαφή και με την Κεντρική ένωση και με την ΓΣΕΒΕΕ και προσπαθούμε από κοινού να δούμε το τι μέλλει γενέσθαι και εάν η πίεση που έχουμε ασκήσει θα φέρει αποτελέσματα. Συστήνουμε στους επιχειρηματίες να μετριάσουν το κόστος τους και να κάνουν υπομονή για να δούμε εάν αυτά που είπε η Κυβέρνηση θα τα κάνει πράξη. Από τη στιγμή που δούμε ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση είμαστε διατεθειμένοι  να προσφύγουμε και εμείς σε αγωγές σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και την Ένωση Λογιστών».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250