Η Σουζάνα Πεφάνη στον COSMOS 96,5 : Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούμε αίμα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 16:10

Η Σουζάνα Πεφάνη στον COSMOS 96,5 : Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούμε αίμα

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Σπυριδούλα Αναλυτή,  και Χρήστο Λαμπράκη, φιλοξενήθηκε η υπεύθυνη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γ. Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Σουζάνα Πεφάνη, η οποία με αφορμή την 14η Ιουνίου ,Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, αναφέρθηκε:

 

Στην επάρκεια αίματος στο Γ. Νοσοκομείο Κεφαλονιάς : «Προσπαθούμε να είμαστε αυτάρκεις ως Νοσοκομείο και ως νησί, γιατί είναι δύσκολο για μας λόγω της νησιωτικότητας να έχουμε βοήθεια από την Αθήνα η από άλλα μέρη της Ελλάδας. Το επείγον δεν περιμένει , άρα πρέπει να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση, να υπάρχουν όλες οι ομάδες αίματος στο ψυγείο μας, για να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίζουμε ότι περιστατικό τύχει».

Στην ανταπόκριση των πολιτών στην προσφορά αίματος:  « Υπάρχει δυσκολία στον κόσμο να δίνει αίμα και  νομίζω ότι θέλει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό, όσο μπροστά και αν έχουν πάει οι επιστήμες δεν μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος κάτι ανάλογο σαν το αίμα. Έχει ανέβει πάρα πολύ η αιμοδοσία βέβαια, εμείς προσπαθούμε να προσελκύσουμε κόσμο  ειδοποιώντας τους τηλεφωνικά και κάθε μέρα ασχολούμαστε με αυτό. Έχουμε εθελοντές οι οποίοι έρχονται και από μόνοι τους συχνά και κάποιους οι οποίοι έρχονται σε έκτακτη ανάγκη. Δεν υπάρχουν λίστες, όμως εμείς ξέρουμε από πού μπορούμε να έχουμε ανταπόκριση και έχουμε συχνή επικοινωνία με τους αιμοδότες. Κάθε μέρα κοιτάζουμε τα αποθεματικά μας, γιατί μας ενδιαφέρει να είναι αρκετά για οτιδήποτε τύχει. Όμως οι ανάγκες είναι τώρα το καλοκαίρι αυξημένες και χρειαζόμαστε πιο πολύ αίμα. Στον αντίποδα ο κόσμος εργάζεται περισσότερο τώρα και είναι δύσκολο να έρθει να δώσει αίμα και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Όταν έχουμε απόθεμα στέλνουμε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο με το οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Γενικά ως νησί τα καταφέρνουμε καλά, με μεγάλη  όμως προσπάθεια από το προσωπικό της αιμοδοσίας».

Στο ποιος δεν έχει την δυνατότητα να γίνει εθελοντής αιμοδότης: « Αυτό το βλέπουμε στο ιστορικό του αιμοδότη. Όταν κάποιος έρθει να δώσει αίμα εξετάζεται, απαντά σε ένα ερωτηματολόγιο και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις , μπορεί να αιμοδοτήσει. Ένας άνθρωπος που έχει πχ χαμηλό αιματοκρίτη, δεν μπορεί να δώσει αίμα, η αν παίρνει  κάποια φάρμακα, γιατί δεν είναι απαγορευτικά όλα. Η αιμοδοσία απευθύνεται σε ηλικίες από 18 έως 65 ετών, οπότε έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε βήματα μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες  άσχημες συνθήκες παρουσιαστούν».

Στο που και πως γίνεται η αιμοληψία στο Γ. Νοσοκομείο Αργοστολίου: « Το Τμήμα αιμοδοσίας είναι ανεξάρτητο τμήμα, δεν έρχεται σε επαφή με άλλο κόσμο, αν κάποιος έχει περάσει κορονωιό θα έρθει ένα μήνα μετά την νόσηση του. Είναι πάρα πολύ καλές οι συνθήκες, ενδιαφερόμαστε και τους προσέχουμε πάρα πολύ τους αιμοδότες μας. Έρχεται, εξετάζεται ελέγχουμε την πίεση του, την αιμοσφαιρίνη του, αιμοδοτεί, παραμένει λίγο, του προσφέρουμε χυμό, φρυγανιά, τυράκι και αποχωρεί. Αποχωρεί έχοντας προσφέρει κάτι πολύτιμο, το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτε».

Στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή αιμοδότη: « Η ημέρα αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δίνει ο κόσμος αίμα, οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, χειρουργεία, τροχαία, παιδιά με μεσογειακή αναιμία, μεγάλοι άνθρωποι που πρέπει να μεταγγίζονται».

Στην στελέχωση της μονάδας αιμοδοσίας: « Είναι χρόνια που δεν είμαστε καλά και κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει πλάτη. Έχουμε έλλειψη προσωπικού, έλλειψη μόνιμου γιατρού αιμοδοσίας και πρέπει να προκηρυχθεί κάποια στιγμή αυτή η περιβόητη θέση γιατρού ,που από το 2009 και μετά δεν προκηρύχθηκε. Μέσα στα δύο χρόνια του covid-19, με όλα τα απαγορευτικά και τις δυσκολίες, εμείς τα βγάλαμε πέρα ως νησί και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό. Δεν πέσανε οι αιμοληψίες μας με πολύ μεγάλη προσπάθεια από εμάς τους ίδιους. Καλούμε τον κόσμο, να έρθει κοντά μας, να ενημερωθεί, είναι λίγος ο χρόνος που θα αφιερώσουν και θα βρεθεί αυτός ο χρόνος. Να μην ξεχνάμε, ότι όλοι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούμε αίμα και δε χρειάζεται να έρθουμε στη θέση αυτή για να καταλάβουμε την ανάγκη της αιμοδοσίας. Ας το βάλλουμε στο μυαλό μας και να ξέρουμε ότι όλοι μπορεί να βρεθούμε σ αυτή τη θέση».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250