Μειώθηκε η διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με σοβαρές διαταραχές - Η σημαντική συμβολή της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 12:08

Μειώθηκε η διάρκεια νοσηλείας σε ασθενείς με σοβαρές διαταραχές - Η σημαντική συμβολή της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Μείωση των νοσηλειών και της διάρκειας των ημερών νοσηλείας σε ασθενείς με σοβαρές  διαταραχές  (Σχιζοφρένεια  και  Διπολική  διαταραχή)  που παρακολουθούνται θεραπευτικά από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς - Ζακύνθου - Ιθάκης1

Αικατερίνη Γαρμπή, Ιωάννης Τηνιακός, Ζαχαρένια Μικελάτου, Ιωάννης Δρακάτος

Τα τελευταία  χρόνια σοβαρά ζητήματα ψυχικής  υγείας,  όπως  οι διαταραχές  στο φάσμα της σχιζοφρένειας και η διπολική διαταραχή, λαμβάνουν θεραπεία στην κοινότητα από κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι  Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ( ΚΜΨΥ) αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή οργάνωσης   Κοινοτικών   Υπηρεσιών Ψυχικής   Υγείας. Αποτελούνται από πολυκλαδική ομάδα (Ψυχιατρούς, Παιδοψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας), προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών παρεμβάσεων και εργάζονται σε διασύνδεση με τις υπηρεσίες υγείας, ενώ παράλληλα η σχέση τους με την κοινότητα είναι συνεχής και δυναμική.   Στην Ελληνική περιφέρεια, οι ΚΜΨΥ σε αρκετές περιοχές αποτελούν τις μοναδικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς Ζακύνθου & Ιθάκης ( ΚΜΨΥ – ΚΖΙ) ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007. Πριν από την δημιουργία της Μονάδας ασθενείς από την Κεφαλονιά οι οποίοι έπασχαν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, είχαν την δυνατότητα είτε να επισκεφτούν τον μοναδικό ιδιώτη ψυχίατρο του νησιού είτε να ταξιδέψουν εκτός νησιού με δικό τους κόστος. Η ΚΜΨΥ-ΚΖΙ λειτουργεί με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής, δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές. Η πολυκλαδική ομάδα προσφέρει ευέλικτη και εξατομικευμένη φροντίδα στα άτομα και στις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες της Μονάδας αφορούν  σε διάγνωση  και παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής, παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ψυχοεκπαίδευση οικογένειας, κατ΄οίκον επισκέψεις, δράσεις κινητοποίησης, διασύνδεση του ασθενή με την κοινότητα, παρέμβαση στην κρίση/υποτροπή και κοινοτικές δράσεις ευαισθητοποίησης κατά του στίγματος της ψυχικής ασθένειας. Η φροντίδα των ασθενών είναι συνεχής, πρωταρχικός στόχος είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθένειας, ενώ ο τελικός στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και γενικότερα η συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας, καταγράφοντας απτά αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη ασθενών με σοβαρές ασθένειες, ωστόσο   ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι αυτό να τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί επιστημονικά. Από το ξεκίνημα της λειτουργίας μας η ανταλλαγή προβληματισμών αναφορικά με την ποιότητα των παρεμβάσεων μας, μας  ώθησε να συμμετάσχουμε ενεργά στη σύσταση του Συντονιστικού Οργάνου των Κινητών Μονάδων. Το επιστημονικό έργο των Κινητών Μονάδων και η διάχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων τους, αποτελεί κεντρικό σκοπό του Οργάνου. Στο πλαίσιο αυτό κινητοποιηθήκαμε και οργανώσαμε την παρούσα έρευνα.

1    Περίληψη  επιστημονικού  άρθρου  στελεχών  της  Κινητής  Μονάδας  Ψυχικής  Υγείας

Κεφαλονιάς – Ζακύνθου – Ιθάκης που δημοσιεύθηκε στο e- journal  Psych 2021, 3(4), pp.780

- 791;  https://doi.org/10.3390/psych3040049


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250