Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης: Από το σήμερα της σύγχρονης Σάμης, στο χθες της Αρχαίας Σάμης (εικόνες/video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 09:06

Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης: Από το σήμερα της σύγχρονης Σάμης, στο χθες της Αρχαίας Σάμης (εικόνες/video)

Αποστολατος Γιωργος Πριγκιπας:

Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης: Από το σήμερα της σύγχρονης Σάμης, στο χθες της Αρχαίας Σάμης!

Η Συλλογή Ψηφιδωτών η Αποκατάσταση και η Επανατοποθέτηση τους στην αυλή της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης Κεφαλονιάς μετά από 20 χρόνια από την εύρεση τους. Εξαιρετική δουλειά από την ομάδα των συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού!

Η Συλλογή Ψηφιδωτών είναι ευρήματα ανασκαφών στους δρόμους (από το έργο του Βιολογικού) και στα οικόπεδα (ιδιωτικές ανασκάφες για οικίες) της πόλης της Σάμης. Την Άνοιξη του 2022 θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και η επανατοποθέτηση τους από την ομάδα συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ψηφιδωτό καλείτε η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές, συνήθως τετράγωνες, ψηφίδες από φυσικά πετρώματα η υαλομαζα οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες.

Τα πρώτα και πιο αρχαία ψηφιδωτά είναι επιδαπέδια. Οι πρώτοι ψηφοθέτες χρησιμοποιούσαν απλά υλικά και σχέδια κυρίως γεωμετρικά, με την πάροδο του χρόνου εξελίσσουν την τέχνη, εμπλουτίζουν τα ψηφιδωτά με υλικά και χρώματα και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν την δυνατότητα πιο περίτεχνών συνθέσεων.

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ