Μάκης Σιμωτάς: «Ας μην δημιουργούμε “εμφύλιο” εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων - "Κομβικός" ο χειμώνας για την εστίαση»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 10:18

Μάκης Σιμωτάς: «Ας μην δημιουργούμε “εμφύλιο” εμβολιασμένων, ανεμβολίαστων - "Κομβικός" ο χειμώνας για την εστίαση»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89, με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου επισιτιστικών και συναφών επαγγελμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης ο «Αρκείσιος» Μάκης Σιμωτάς.

Ο κλάδος της εστίασης επλήγη σε καθολικό βαθμό κατά την περίοδο της καραντίνας και είναι αυτός που θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το «μάρμαρο» σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα με την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους.

Ο κ. Σιμωτάς ξεκινώντας επιχείρησε μια πρόχειρη ανασκόπηση της φετινής τουριστικής περιόδου για τον χώρο που επιχειρεί και εκπροσωπεί επιβεβαιώνοντας ότι ο Αύγουστος έφτασε στα επίπεδα του 2019 όπως και ο Σεπτέμβριος ήταν ένας καλός μήνας.

Για την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους ανέφερε:

“Ο Οκτώβριος βγάζει κάποιες καλές μέρες και θα τις εκμεταλλευτούν όλοι. Όταν θα αρχίσουμε να δουλεύουμε σε κλειστούς χώρους θα αρχίσουν τα προβλήματα. Πλέον στους εσωτερικούς χώρους δεχόμαστε μόνο εμβολιασμένους. Πιστεύω ότι αν ενταθούν τα κρούσματα και η διασπορά γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες μπορεί να γίνει και κάποιο lock down. Το καλό σενάριο είναι να δουλέψουμε σε εσωτερικούς χώρους με εμβολιασμένους. Ως προς το ποσοστό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν το γνωρίζουμε ειδικά για το νησί. Χρησιμοποιούν ως μέτρο πίεσης τον χώρο μας για να οδηγήσουν όλο και περισσότερο κόσμο στον εμβολιασμό. Με τα τεστ δεν θα το επιτύγχαναν. Εμείς δεν θα το ρισκάρουμε να έχουμε ανεμβολίαστους γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα.

Οφείλουμε την ώρα που θα έρθει ο πελάτης πριν εισέλθει στον εσωτερικό χώρο να ελέγξουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού του και μάλλον και την ταυτότητα του. Έχουμε επιφορτιστεί και με αυτό.

Εύχομαι και ελπίζω τα πράγματα να είναι καλύτερα και αυτά τα μέτρα να χαλαρώσουν.

Πιο έντονο θα εμφανιστεί το πρόβλημα στις καφετέριες που οι πελάτες τους είναι νεολαίοι και που δεν έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό.

Πιστεύω ότι οι ανεμβολίαστοι θα το συνειδητοποιήσουν και δεν θα επισκέπτονται τους χώρους που θα τους απαγορεύουν την είσοδο.

Ας μην δημιουργούμε αυτόν τον “εμφύλιο” εμβολιασμένων ανεμβολίαστων, ας ευχηθούμε να πάνε καλά τα πράγματα κα με καλή διάθεση. Είμαι από αυτούς που προσπαθούν να εξομαλύνουν αυτές τις διαφορές, Όλοι για τον ίδιο σκοπό παλεύουμε, να ζήσουμε και να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και είναι ο ίδιος για όλους.

Ο Οκτώβρης είναι ένας μεταβατικός μήνας και θα μας δείξει πως θα πάει το τρίμηνο του χειμώνα. Θα είναι ένας "κομβικός" χειμώνας για την εστίαση αυτός που έρχεται”. 

Για τις επικείμενες αυξήσεις των προϊόντων ο κ.Σιμωτάς, ενημέρωσε ότι αυξήσεις στις πρώτες ύλες θα υπάρξουν οπότε είναι υποχρεωμένοι για να μείνουν στα ίδια επίπεδα κέρδους να αυξήσουν τις τιμές τους, όμως σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης θα υπάρξει μείωση των φόρων ούτως ώστε να ισοσκελιστεί η αύξηση τους ενός με την αύξηση του άλλου και να μην υπάρξει στην τελική τιμή στον καταναλωτή. Αυτά είναι εξαγγελίες, αν ισχύσει για λίγο, μετά θα διαφοροποιηθεί όπως είπε και τις αυξήσεις έστω και σε μικρό ποσοστό θα τις δούμε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα που συμβάλλουν στις αυξήσεις των τιμών, αλλά και στο ότι οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι πωλούν σε μεγαλέμπορο των Αθηνών και στην συνέχεια οι επιχειρηματίες αγοράζουν απο την Αθήνα με πολύ μεγαλύτερες τιμές.

“Για να διατηρήσουμε την πιοιότητα των προϊόντων μας θα αναγκαστούμε κι εμείς από την στιγμή που θα αυξηθούν οι πρώτες ύλες, να αυξήσουμε τις τιμές μας με δεδομένη την αγοραστική δύναμη, με μισθούς ίδιους και με τις φορολογίες όπως είναι. Στην ουσία όλο αυτό θα οδηγήσει στην μείωση της κατανάλωσης”

Όσον αφορά την εικόνα που κατέγραψαν οι επισκέπτες μας όσν αφορά την παροχή υπηρεσιών του χώρου που εκπροσωπεί την φετινή τουριστική περίοδο σημείωσε ότι δεν ήταν τυχία η κίνηση του μεσοκαλόκαιρου και ήταν ένας προάγγελος ότι η επόμενη σεζόν θα είναι καλύτερη.

Καταγράφηκε ότι η Κεφαλονιά έχει την δυναμική και με καλύτερη οργάνωση θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σκοπός είναι να βγει το αγκάθι του Χειμώνα.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα της επανεκκίνησης που θα ξεκινούσε απο τον Μάιο ότι στο 95% δεν έχουν βγεί ακόμα οι ενισχύσεις στην Κεφαλονιά και όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα συνεχίζονται τα προβλήματα με τρείς εταιρείες να διεκδικούν χρήματα και την μία να αμφισβητεί την άλλη με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να ταλαιπωρούνται.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

 {https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-synenteyxi-1?si=9d1b39f0a3c64de1bf2b0ef4780dbb0a}