Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την απογραφή κτιρίων στην Κεφαλονιά - Συνέντευξη της υπεύθυνης της ΕΛΣΤΑΤ στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 10:29

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την απογραφή κτιρίων στην Κεφαλονιά - Συνέντευξη της υπεύθυνης της ΕΛΣΤΑΤ στον COSMOS 96,5

Στην εκπομπή “Στα Υπόγεια είναι η Θέα” στον Cosmos 96,5 και στον Δημήτρη Αλοίζο,μίλησε η υπεύθυνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γερασιμούλα Αντωνάτου με αφορμή την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες απο την Ελληνική Στατιστικής Αρχή έρευνες.

Η κ.Αντωνάτου ανέφερε σχετικά:

“Έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες ,βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή κτηρίων, οι τομεάρχες χτυπούν τα κουδούνια στα νοικοκυριά, άλλοι είναι ευπρόσδεκτοι άλλοι όχι και δυστυχώς δημιουργείται πρόβλημα στην συλλογή των στοιχείων.

Καλό θα είναι να ενημερώσουμε για να καταλάβει και ο κόσμος τι ακριβώς γίνεται τώρα και ότι δεν πρέπει να φοβάται.

Σε όλη τη χώρα γίνεται αυτή τη στιγμή η απογραφή κτηρίων, είναι μέσα στο πλαίσιο των γενικών απογραφών κτηρίων ,πληθυσμού, κατοικιών,που διενεργούνται κάθε 10 χρόνια.

Ο σκοπός της απογραφής κτηρίων είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τον οικοδομικό πλούτο της χώρας, γίνεται πάντα λίγο πρίν την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών.

Ο σκοπός είναι η καταγραφή του συνόλου των κτηρίων της χώρας και να συγκεντρωθούν κάποια στοιχεία για την σύνθεση και τα χαρακτηριστικά τους, όπως ο αριθμός των ορόφων, υλικά κατασκευής,η χρήση και ο προορισμός τους της χρήσης τους,η περίοδος κατασκευής,το είδος της οροφής,η προσβασιμότητα σ αυτά ΑΜΕΑ, ο αριθμός των ανελκυστήρων και ο αριθμός των κατοικιών κατοικούμενων και κενών ανά κτήριο.

Πάνω στα στοιχεία της απογραφής  κτηρίων στηρίζονται μετά και οι αποφάσεις της πολιτείας για τον αντισεισμικό σχεδιασμό,τις πολιτικές υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και γενικά της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν το έργο του νομοθέτη για την αλλαγή του οποιουδήποτε κανονισμού και βάσει των στοιχείων αυτών παίρνονται και οι αποφάσεις.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι της απογραφής κτηρίων,είναι για να εντοπιστούν οι κατοικίες και τα νοικοκυριά που θα επισκεφθεί ο απογραφέας για να διενεργήσει την απογραφή πληθυσμού κατοικιών της απογραφής πληθυσμού αργότερα και κατοικιών. Απο δω θα εντοπιστούν οι κατοικίες και απο δω θα προκύψουν οι καταστάσεις πλαίσια που θα πάρει ο απογραφέας για να κάνει την απογραφή πληθυσμού.

Η απογραφή κτηρίων είναι ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για την απογραφή πληθυσμού κατοικιών.”

Όσον αφορά την στελέχωση των υπηρεσιών για την διεξαγωγή των απογραφών η κ.Αντωνάτου ανέφερε:

“Στο νομό είμαστε δύο μόνιμοι υπάλληλοι ,έχουν προσληφθεί αυτή τη στιγμή 3 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για να βοηθήσουν το έργο της απογραφής και έχουμε και τους συνεργάτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 76 τομεάρχες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη που διενεργούν την απογραφή κτηρίων και αργότερα θα έχουμε τους απογραφείς.

Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αυτό το διάστημα και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛΤΑΤ για την συμμετοχή απογραφέων στην απογραφή πληθυσμού κατοικιών.

Οποιος ενδιαφέρεται να γίνει απογραφέας θα πρέπει να μπεί στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ και να κάνει μία ηλεκτρονική αίτηση,τα κίνητρα είναι οικονομικά, οι απογραφείς θα πληρωθούν 2,25 ευρώ ανά κατοικία και επιπλέον 2,30 ευρώ το άτομο που θα απογράψουν. Εκτός απο το οικονομικό μέρος είναι ένα χρέος της χώρας μας η απογραφή ”Πολλοί το κάνουν ήδη απο τις προηγούμενες απογραφές γιατί θέλουν να συμμετέχουν.”

Καλούμενη η κ. Αντωνάτου να καταθέσει την εκτίμηση της για  το φαινόμενο της κλειστής πόρτας, είπε:

“Ο κόσμος μπορεί να φοβάται ότι είναι απο την Εφορία, ότι μπορεί να ελέγχουν κάποιες παραβάσεις απο την πολεοδομία, αλλά, θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο της απογραφής κτηρίων δεν συλλέγονται στοιχεία για τυχόν παραβάσεις πολεοδομικής η φορολογικής νομοθεσίας που αφορούν σε απογραφόμενα κτήρια Επίσης δεν γίνεται έλεγχος στο κτήριο, ο τομεάρχης μπορεί να της πάρει έξω απο το κτήριο αφου επικοινωνήσει με τον διαχειριστή του κτηρίου, τον ιδιοκτήτη, η τον ενοικιαστή. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά ο τομεάρχης τα βλέπει απ έξω.

Οι τομεάρχες φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους καθώς και έντυπο ορισμού με την φωτογραφία τους και την σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι τομεάρχες έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση στατιστικού απορρήτου, πάντα τα στοιχεία που συλλέγει η ΕΛΣΤΑΤ δεν γίνονται γνωστά σε κανέναν και εμείς οι υπάλληλοι υπογράφουμε αυτή τη δήλωση.

Να γνωρίζει ο κόσμος ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Επειδή ούτως η άλλως συγκεντρώνονται με τάμπλετ μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, τα στοιχεία της απογραφής καταχωρούνται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις λεγόμενες μεταβλητές.

Για πρώτη φορά αποτυπώνονται και οι γεωγραφικές συντεταγμένες του κτηρίου,σε συμμόρφωση με κανονισμό της Ευρωπαικής Ένωσης.

Πρέπει ο κόσμος να συνδράμει στο έργο μας, είναι για το συμφέρον όλων μας να βγούν σωστά στοιχεία απο την απογραφή κτηρίων και στη συνέχεια του πληθυσμού.

Να βοηθήσει ο κόσμος τους τομεάρχες, να τελειώσουν γρήγορα την δουλειά τους, να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να κάνουν αιτήσεις για να συμμετέχουν ως απογραφείς.

Η Απογραφή πληθυσμού θα γίνει με δύο τρόπους, δια ζώσης με τον απογραφέα και ηλεκτρονικά, που θα μπορεί ο καθένας να κάνει αυτοαπογραφή.


Ακούστε το ηχητικό από την συνέντευξη




00 inkefalonia general ad 300X250