Η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου για τις ανεμονεννήτριες και την αποκατάσταση των πληγέντων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 17:00

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου για τις ανεμονεννήτριες και την αποκατάσταση των πληγέντων

Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου

Η Δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο του Αργοστολίου αρνήθηκαν να συζητήσουν θέμα που έβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση για τις ανεμογεννήτριες και τη στήριξη του αγώνα των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία. Στηρίζουν πιστά τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την πολιτική των κομμάτων τους.

Εργαζόμενοι – εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενοι, αγροτοκτηνοτρόφοι, νέοι και νέες,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου ενημερώνει το λαό του νησιού μας για ένα ακόμη απαράδεκτο γεγονός όσον αφορά το ξεφόρτωμα των νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης,  που αποδεδειγμένα πλέον ευθύνονται για τις πλημμύρες και την περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί μας. Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου στις 7-10-2020 ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της εγκατάστασης των νέων ανεμογεννητριών στην θέση «Ξερακιά» της Τοπικής Κοινότητας Διλινάτων και των δυσμενών επιπτώσεων που θα επιφέρουν για τους κατοίκους των περιοχών του Καραβομύλου, των Πουλάτων κ.λπ, για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους και για μέτρα που πρέπει διεκδικηθούν μετά από τις πρόσφατες καταστροφές. Απαιτήσαμε επίσης το δημοτικό συμβούλιο ως ανωτέρω όργανο του δήμου να πάρει απόφαση και να ζητήσει από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς ( στο οποίο προεδρεύει ο Δήμαρχος Αργοστολίου ) να ανακαλέσει την προηγούμενη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του ( μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση είχε διαφωνήσει) με την οποία δίδονταν άδεια ελλιμενισμού στο πλοίο των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τόσο η δημοτική αρχή Μιχαλάτου [ ΠΑΣΟΚ – επιχειρηματίες ], αλλά και οι λοιπές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου [ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ] καταψήφισαν την πρόταση μας, δηλαδή δεν δέχτηκαν ούτε καν να ζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Η παραπάνω στάση των δυνάμεων αυτών, τόσο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο αποδεικνύει ότι κυβερνήσεις - τοπική διοίκηση και εταιρίες είναι σε μόνιμη συνεργασία εις βάρος της ζωής, της υγείας, της περιουσίας του λαού. Φυσικά, η συγκεκριμένη στάση των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου που έχουν στηριχτεί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ δεν μας προξενεί εντύπωση γιατί διαχρονικά υπηρετούν αυτή την πολιτική των κομμάτων τους υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι σε όλους γνωστό ότι διαχρονικά έχουν συμφωνήσει και εγκρίνει την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και μάλιστα χωρίς να διεκδικούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα κλπ, όλα αυτά τα χρόνια.

 Ο λαός του τόπου μας πρέπει να γνωρίζει ότι με κατεύθυνση της ΕΕ και με την έγκριση όλων των κυβερνήσεων δόθηκαν και δίνονται σκανδαλώδεις παροχές και διευκολύνσεις για την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως επιδοτούμενα δάνεια, επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης αδειών, μη εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κ.ά. Την ίδια ώρα στην Κεφαλονιά, όσο και ευρύτερα στη χώρα, η δράση των ανεμογεννητριών συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με μια σειρά συνέπειες, όπως η συμβολή τους στις πλημμύρες, στις καταρρεύσεις του δικτύου ενέργειας, στις πυρκαγιές κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου επιβεβαιώνεται όταν κατήγγειλε τη «φάμπρικα» των ΑΠΕ που έχει ανοίξει η ΕΕ στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και που έχει εξελιχθεί σε πραγματική «ενεργειακή θηλιά» για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου τονίζει ότι πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Καλεί τον λαό να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων σε ποσοστό 100%,  να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα  με όσο κόστος απαιτούν, να αποκαθηλωθούν τώρα όσα αιολικά πάρκα είναι η αιτία να πνίγονται οι κάτοικοι των νησιών μας.

Ο λαός μας δεν χρειάζεται τις εταιρίες των αιολικών πάρκων ούτε τα ψίχουλα που του πετάνε για να διαπράττουν διαρκή εγκλήματα σε βάρος του. Οι ΑΠΕ για να παρέχουν ενέργεια σε όφελος του λαού πρέπει να είναι ενταγμένες σε έναν κοινωνικοποιημένο πολύμορφο τομέα ενέργειας που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία. Μόνο τότε μπορεί να προσφέρεται φθηνή ενέργεια στα λαϊκά στρώματα, να μειώνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα και να ενισχύεται η ανάπτυξη της βιομηχανίας και συνολικά της οικονομίας για την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον.

 Αργοστόλι 8 Οκτώβρη 2020.

Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου.




00 inkefalonia general ad 300X250