“Κεραυνοί” Γαλιατσάτου για τα Υδατοδρόμια και “βέλη” σε Κράτσα – Γεωργιάδη: “ Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησαν με παρεμβάσεις την λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος”

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 10:16

“Κεραυνοί” Γαλιατσάτου για τα Υδατοδρόμια και “βέλη” σε Κράτσα – Γεωργιάδη: “ Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησαν με παρεμβάσεις την λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος”

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχώρηση σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης ΑΝΑΣΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Το θέμα για το οποίο ο κ. Γαλιατσάτος αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της συνέντευξης Τύπου ήταν το θέμα των Υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά, για τα οποία αφού έκανε μία αναδρομή στο που είχε φτάσει το ζήτημα κατά την διάρκεια της δικής του θητείας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως Περιφερειάρχης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο στην Περιφερειακή Αρχή Κράτσα, όσο και στην Κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων πως “επιχείρησαν λαφυραγώγηση δημοσίου χρήματος.

Στο ζήτημα λοιπόν των υδατοδρομίων ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε τα εξής:

“Είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία ως περιφερειακή αρχή για να υλοποιηθεί ένα δίκτυο αδειοδοτημένο σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Να υπάρχει ένα αξιόπιστο δίκτυο που θα επιτρέπει στους επενδυτές να βάλουν τα υδροπλάνα τους.

Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε συνεργαστεί με τα Λιμενικά Ταμεία και φτάσαμε σε ένα καλό στάδιο στην λήξη της θητείας μας. Είχε εγκριθεί από τις αρχές το που θα γίνει κάθε υδατοδρόμιο. Είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση τόσο για την αδειοδότηση όσο και για τον εξοπλισμό των υδατοδτομίων. Εκκρεμούσε μόνο η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, καθώς μετά την έκδοση θα μπορούσε η περιφέρεια να προκηρύξει την αγορά του εξοπλισμού. Ήμασταν σε ένα τελικό στάδιο κοντά στο 85-90% για να έχουμε έτοιμα Υδατοδρόμια.

gg

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Η νέα περιφερειακή αρχή δεν έκανε τίποτα για να συνεχίσει την διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει. Ως παράταξη έχουμε μεγάλη ευαισθησία σε αυτό το θέμα και τον Γενάρη του 2020 ζητήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο σχεδιασμό για να λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν .

Εκεί παρουσιάζαμε και το σχέδιο μας μέχρι τέλος του 2020 να είχαμε έτοιμα τα υδατοδρόμια.

Όμως έγινε η ανατροπή απο την σημερινή Περιφερειακή Αρχή Κράτσα, που μεταβλήθηκε σε μεσίτη, καθώς ανέλαβε να φέρει σε επαφή τα Λιμανικά ταμεία με την ΔΕΠΑΝ “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη” που θα αναλάμβανε να εκτελέσει εκείνο το έργο με ένα κόστος αυξημένο κατά 400%. Υπήρχε λοιπόν μία κραυγαλέα εκτίναξη του κόστους. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να προβεί σε προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΠΑΝ και να αλλάξει τον προγραμματισμό. Εμείς κάναμε προσφυγή στην απόφαση αυτή που δημιουργεί προβλήματα στα συμφέροντα των πολιτών και του τόπου. Η επιτροπή έκανε δεκτούς τρεις όρους που είχαμε θέση και η συγκεκριμένη απόφαση καταργείται.

Υποστηρίξαμε και αποδέχθηκαν στην επιτροπή ότι η ΔΕΠΑΝ δεν ήταν αρμόδιο να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή. Με αυτό τον τρόπο η επιτροπή εξαφανίζει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε αυτή την μάλιστα την περίφημη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε φροντίσει ο υπουργός κ. Γεωργιάδης να στείλει τον σύμβουλό του και να μας πει για το πόσο σημαντική ήταν η προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΠΑΝ. Αρα την ίδια λογική είχε και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται , λοιπόν, για μία συνειδητή προσπάθεια απο την κα Κράτσα και τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη για παραπλάνηση του Περιφερειακού συμβουλίου όσο αφορά την ΔΕΠΑΝ.

Στόχος τους δεν ήταν η αδειοδότηση των αεροδρομίων, αλλά ήταν η παροχή ευκαιρίας κερδοσκοπίας στην ΔΕΠΑΝ με την εκτίναξη του κόστους. Επιχείρησαν περιφέρεια και υπουργός με σειρά απο παρεμβάσεις για την λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος.

H ΑΝΑΣΑ θεώρησε καλό να ενημερώσει και να αποκαλύψει την συμπαιγνία αυτή. Αν θέλουν , λοιπόν, την ταχύτητα λύση για την εγκατάσταση των υδατοδρομίων να το πιάσουν απο εκεί που το είχαμε αφήσει εμείς…

Απο την πλευρά του ο τ. Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος τόνισε πάνω στο θέμα : Αισθανόμαστε δικαιωμένοι έναντι της κοινωνίας για την απόφαση αυτή που βγήκε. Αυτή την στιγμή η συμπεριφορά Κυβέρνηση και Περιφέρειας είναι σχέση καταστήματος - υποκαταστήματος. Το κόστος εκτινάχθηκε κατά 400% την στιγμή που το έργο βρισκόταν στο 80% από την ολοκλήρωσή του. Εδώ και ένα χρόνο η Περιφερειακή Αρχή Κράτσα δεν έκανε τίποτα, ενώ θα μπορούσαν τώρα τα υδατοδρόμια να είναι τελειωμένα. Αυτά που γίνονται δεν έχουν προηγούμενο!”.

Γιώργος Χαλαβαζής

 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR

Παρακάτω το βίντεο απο την Συνέντευξη Τύπου 

https://www.youtube.com/watch?v=6HMoNTzQvEc




00 inkefalonia general ad 300X250