Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του Θολωτού τάφου των Τζαννάτων “πυροδότησε”... εντάσεις και αποχωρήσεις!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 12:10

Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του Θολωτού τάφου των Τζαννάτων “πυροδότησε”... εντάσεις και αποχωρήσεις!

Αποχώρησε η παράταξη της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” από την τηλεδιάσκεψη 

Σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε απο τους περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους ως ατυχής, η παράταξη της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” αποχώρησε απο την χθεσινή τηλεδίασκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Ο βασικός λόγος της αποχώρησής της, έτσι όπως τον εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Νίκος Ανουσάκης, είναι πως βάσει του καταστατικού λειτουργίας ένας πολίτης (!), δεν θα μπορούσε να είναι εισηγητής ενός θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το θέμα για το οποίο διαφώνησε η παράταξη για να συζητηθεί ήταν οι εξελίξεις όσον αφορά τον Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων και η προσπάθειά ένταξής του στο τρέχων ΕΣΠΑ και ο… πολίτης που δεν θα έπρεπε να ομιλεί, ο Μάκης Μεταξάς!

Ενας άνθρωπος δηλαδή της αυτοδιοίκησης, πρώην Νομάρχης Κεφαλονιάς και Δήμαρχος Ελειού Πρόννων, με την λογική της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” δεν έχει δικαίωμα να κάνει την εισαγωγή (εισηγητής στο θέμα ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλας Βαλλιανάτος και ο κ. Μεταξάς), σε ένα ζήτημα που ο ίδιος εδώ και χρόνια το προσπαθεί και το “τρέχει” προς όφελος του νησιού.

Μάλιστα, στην προσπάθειά να “σωθεί” η θέση της παράταξης της αντιπολίτευσης, όταν διαπιστώθηκε ότι όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι ήθελαν να συζητηθεί το θέμα, ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα και να έρθει ξανά μόλις θα βρίσκεται στην αίθουσα και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Τελικά κανείς δεν κατάφερε να αλλάξει γνώμη στους συμβούλους της παράταξης Παρίση και αυτοί αποχώρησαν.

Εν συνεχεία ακολούθησε ενημέρωση απο τον κ Μεταξά, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή το μνημείο, θέτοντας και πολλά ερωτηματικά γιατί δεν προχωράει η μελέτη που υπάρχει και έγινε για να προστατέψει και να αναδείξει το μνημείο.

Οπως τόνισε ο κ. Μεταξάς: “ Το τεχνικό δελτίο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή” και εν συνεχεία εκανε ένα σύντομο ιστορικό για το μνημείο, αλλά και την υπάρχουσα κατάστασή του.

Συνεχίζοντας τόνισε πως: “Το μνημείο πρέπει να προστατευθεί, να στερεωθεί και να αναδειχθεί, να γίνει επισκέψιμο. Υπάρχει μία προσπάθεια να μην εφαρμοστεί η μελέτη… ρωτάμε ποιοί είναι οι λόγοι που δεν θέλουν να εφαρμόσουν αυτή την μελέτη. Θέλουμε να σώσουμε το μνημείο και να σεβαστούμε την άποψη του ανασκαφέα και αυτών που έκαναν την μελέτη…

Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος τους Τοπικής Κοινότητας Πόρου Οδυσσέας Γαλιατσάτος και ο Αντιδήμαρχος Ελειού Πρόννων Νίκος Κουρκουμέλης.

Από όλους τους συμβούλους που μίλησαν τονίστηκε πως “Πρέπει να στηρίξουμε αυτή την μελέτη, ενώ ατυχής χαρακτηρίστηκε απο τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσιλιμιδό η αποχώρηση της παράταξης “Ισχυρή Κεφαλονιά”

Ο κ. Μεταξάς καταλήγοντας τόνισε πως η προσπάθεια που κάνουμε είναι να γίνει χώρος που θα τιμά την Κεφαλονιά και θα είστε και εσείς μέρος αυτής της προσπάθειας”.

Το θέμα της ένταξης του μνημείου του Θολωτού Τάφου των Τζαννάτων στο τρέχων ΕΣΠΑ πέρασε ομόφωνα, ωστόσο στην περιοχή του Ελειού, σχολιάστηκε αρνητικά η αποχώρηση της μείζοντος αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαιτίας του συγκεκριμένου ζητήματος.

 




00 inkefalonia general ad 300X250