Κρουαζιέρα, απευθείας αναθέσεις και ερωτήματα: Η σκληρή κριτική Αραβαντινού στη Δημοτική Αρχή Kατσιβέλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2025 14:04

Κρουαζιέρα, απευθείας αναθέσεις και ερωτήματα: Η σκληρή κριτική Αραβαντινού στη Δημοτική Αρχή Kατσιβέλη

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάλλης Ξεκίνημα» Διονύσης Αραβαντινός φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή COSMOS MAGAZINE με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο λογοδοσίας Ληξουρίου και ειδικά το θέμα της Κρουαζιέρας.

Κριτική για τη διαδικασία λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο κ. Αραβαντινός  μπήκε στην ουσία της συζήτησης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν θέματα μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας, καθώς όλα όσα τίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι σημαντικά για την κοινωνία.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της λογοδοσίας οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καταθέτουν ερωτήσεις για να λάβουν απαντήσεις, ωστόσο στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι μια άνευρη διαδικασία, που καταλήγει σε μονόλογο. Μόνο ο ερωτών και ο Δήμαρχος συμμετέχουν, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι απλώς παρίστανται, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή.

Ο Δήμαρχος, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθεί μια ειρωνική και απαξιωτική τακτική, δίνοντας πλημμελείς απαντήσεις που δεν διαφωτίζουν ούτε καθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο σοφότερο.

Η κρουαζιέρα και τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα

Ο κ. Αραβαντινός διευκρίνισε ότι το θέμα της κρουαζιέρας δεν είναι σημαντικότερο από άλλα ζητήματα που τέθηκαν, όπως η δημιουργία ΚΑΠΗ στο Ληξούρι, η ασφάλεια του λιμανιού ή η αποχώρηση από τον ΟΚΑΠ. Όλα, όπως είπε, είναι ζητήματα που απασχολούν ουσιαστικά την κοινωνία.

Η κρουαζιέρα, ωστόσο, αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς ο τρόπος διαχείρισής της συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Το θέμα τέθηκε εκ νέου, με αφορμή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12 Δεκεμβρίου, όπου, στο πλαίσιο τροποποίησης του προϋπολογισμού, εγκρίθηκε ποσό 6.000 ευρώ για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Η έγκριση αυτή προκάλεσε έκπληξη, καθώς –όπως σημείωσε– δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση ούτε στην Τουριστική Επιτροπή ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τι ακριβώς σχεδιάζεται γύρω από την κρουαζιέρα.

Η Τουριστική Επιτροπή σε «αγρανάπαυση»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αραβαντινός ανέφερε ότι η Τουριστική Επιτροπή τα τελευταία 3,5 χρόνια βρισκόταν ουσιαστικά σε αγρανάπαυση, χωρίς συνεδριάσεις, θυμίζοντας την παραίτηση του κ. Στρίτζη και τις αιχμηρές επιστολές του κ. Ευαγγελάτου.

Μόλις πρόσφατα η Επιτροπή άρχισε δειλά να συνεδριάζει, πραγματοποιώντας την πρώτη της συνεδρίαση πριν από λίγες ημέρες. Όπως υπογράμμισε, οποιοδήποτε θέμα αφορά το τουριστικό προϊόν θα έπρεπε πρωτίστως να περνά από την Τουριστική Επιτροπή, η οποία, παρότι έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αξίζει σεβασμό.

Τα μέλη της Επιτροπής, όπως είπε, είναι έγκριτα στελέχη του τουριστικού χώρου, υποδειγμένα από φορείς και ορισμένα από το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, και η παράκαμψή τους συνιστά ξεκάθαρη απαξίωση θεσμών και διαδικασιών.

Απευθείας ανάθεση και θεσμική απαξίωση

Ο κ. Αραβαντινός επισήμανε ότι, πέρα από την απαξίωση της Τουριστικής Επιτροπής, υπάρχει και σοβαρή απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως εξήγησε, τα 6.000 ευρώ που εγκρίθηκαν ήταν προκαταβολή για σύμβαση συνολικού ύψους 37.200 ευρώ, την οποία ο Δήμαρχος είχε ήδη υπογράψει με απευθείας ανάθεση, μόλις μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η σύμβαση αφορούσε εταιρεία συμβούλων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο Ληξούρι, γεγονός που –όπως υποστήριξε– αποκρύφτηκε επιμελώς από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος έκανε λόγο για ψευδή ενημέρωση.

Ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, υπενθυμίζοντας τις παρεμβάσεις που ο ίδιος είχε κάνει στο παρελθόν, ώστε και το Ληξούρι να αποκομίσει οφέλη από την κρουαζιέρα που ήδη απολάμβανε η Κεφαλονιά.

Fast track διαδικασίες και ερωτήματα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «γρηγοράδα» των διαδικασιών. Όπως περιέγραψε, στις 5 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε μελέτη, την ίδια ημέρα έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος, στις 9 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε η εταιρεία και στις 11 Δεκεμβρίου υπογράφηκε η σύμβαση, με ρυθμούς που –όπως είπε– δεν συναντώνται ούτε σε απλές αναθέσεις.

Κατά τον ίδιο, όλη αυτή η σπουδή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, τόσο για την αξιολόγηση της εταιρείας όσο και για το αν υπήρξε υπόδειξη. Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας είχε υπάρξει σύμβουλος υπουργών Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας τη σύμπτωση με την πολιτική ταυτότητα του Δημάρχου.

Η απουσία του τοπικού τουριστικού δυναμικού

Ο καλεσμένος εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή εξωτερικού συμβούλου, τονίζοντας ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν άνθρωποι με τεράστια εμπειρία στον χώρο της κρουαζιέρας, οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν τα κρουαζιερόπλοια από 20 σε πάνω από 100.

Κατά την άποψή του, θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και γνώστες του αντικειμένου και στη συνέχεια, εφόσον χρειαζόταν, να αναζητηθεί εξωτερική υποστήριξη.

Υποδομές και ρεαλισμός για την κρουαζιέρα

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησής του αφιερώθηκε στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Όπως ανέφερε, απαιτείται σοβαρή προετοιμασία, υποδομές, αφήγημα και σαφής εικόνα του τι μπορεί να προσφέρει το Ληξούρι στον επισκέπτη.

Αναφέρθηκε σε προτάσεις που είχε καταθέσει στο παρελθόν, όπως η ανάδειξη ενός πολιτιστικού «τριπτύχου» στο κέντρο της πόλης, καθώς και στην ανάγκη μελετών για το λιμάνι, την ασφάλεια και τα βάθη.

Εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον στόχο να υπάρξει κρουαζιέρα ήδη από το 2026, χαρακτηρίζοντάς τον ανέφικτο χωρίς τις απαραίτητες προεργασίες.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Δημάρχου στην Υπουργό Παιδείας και στο θέμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Όπως είπε, από ανεπίσημες πληροφορίες προκύπτει η συγκρότηση νέου Εφορευτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πρώην πρόεδρο, Πέτρο Πετράτο, τονίζοντας την προσφορά του, τη δημοκρατικότητα και τον πλουραλισμό που χαρακτήρισαν τη θητεία του, εκφράζοντας τη λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε.

ΚΑΠΗ, αποχέτευση και ασφάλεια λιμένα

Ο κ. Αραβαντινός αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για δημιουργία ΚΑΠΗ στο Ληξούρι, την οποία χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία και εφικτή, καθώς και στο χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης σε περιοχές όπως ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Βασίλης και τα Λέπεδα.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για έργο κρίσιμης σημασίας τόσο για την ποιότητα ζωής όσο και για την τουριστική εικόνα της πόλης.

Η αποχώρηση από τον ΟΚΑΠ

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της αποχώρησης του Δήμου από τον ΟΚΑΠ, σημειώνοντας τις αντιφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Όπως είπε, από τη μία γίνεται λόγος για άψογη συνεργασία και από την άλλη αποφασίζεται η αποχώρηση για να ακολουθηθεί διαφορετική κοινωνική πολιτική.

Ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του δεν εμπόδισε την απόφαση, παρότι διατηρεί επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

«Θέλουμε ανάπτυξη, αλλά με θεσμικό σεβασμό»

Κλείνοντας, ο κ. Αραβαντινός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και επανέλαβε ότι όλοι επιθυμούν την πρόοδο και τη βελτίωση της εικόνας του τόπου, σε κάθε τομέα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, συνεργασίες, διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς.

{https://soundcloud.com/user-46829938/cosmos-96-5-dionysis-556909915}




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250