Κουρής: «Προχωρούν τα έργα υποδομών – Ο δρόμος Κρανιάς–Αεροδρομίου και το νέο λιμάνι Αργοστολίου σε τροχιά υλοποίησης»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2025 18:13

Κουρής: «Προχωρούν τα έργα υποδομών – Ο δρόμος Κρανιάς–Αεροδρομίου και το νέο λιμάνι Αργοστολίου σε τροχιά υλοποίησης»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, μιλώντας στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή COSMOS MAGAZINE, αναφέρθηκε αρχικά στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σπουδαία ιστορική ναυμαχία. Είπε ότι έγιναν εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς από το 2023 η γιορτή έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως τοπική εορτή των Ιονίων Νήσων.

Τόνισε ότι στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πανηγυρικές εκδηλώσεις, στις οποίες παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Ισπανίας, ενώ στην Κεφαλονιά έγιναν εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας. Όπως ανέφερε, συμμετείχαν ο Δήμος Αργοστολίου, όλοι οι φορείς και τα σώματα ασφαλείας, ενώ το παρών έδωσε και ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο στρατιωτικός ακόλουθος, που βρέθηκε στο νησί και για τις εκδηλώσεις της Αρχαίας Άκρης.

Ο κ. Κουρής πρόσθεσε ότι οργανώθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία στο θέατρο, την οποία παρακολούθησαν μαθητές Γυμνασίων του Αργοστολίου. Όπως είπε, η παρουσίαση έγινε από τον Ηλία Τουμασάτο, έναν εξαίρετο ιστορικό και καθηγητή, και βρίσκεται αναρτημένη στο YouTube. Υπογράμμισε ότι η ομιλία δίνει με απλότητα αλλά και σοβαρότητα την ευρωπαϊκή κατάσταση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη ναυμαχία, και τόνισε ότι αξίζει να τη δει ο καθένας.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών. Όπως είπε, η Περιφέρεια μεταφέρει μαθητές τα τελευταία δύο με τρία χρόνια μέσω διαγωνισμών, στους οποίους συμμετέχουν δημόσιοι μεταφορείς και ιδιώτες (βαν, λεωφορεία, ταξί).

Εξήγησε ότι δεν είναι εφικτό να δίνονται απευθείας αναθέσεις, καθώς απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία. Ανέφερε ότι υπάρχουν διαδρομές που δεν εξυπηρετούνται από ταξί, κάτι που δυσκολεύει τον προγραμματισμό, όμως –όπως σημείωσε– γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να δοθούν λύσεις.

Ο κ. Κουρής υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστες εκκρεμότητες – από 28 αρχικά, οι περισσότερες έχουν ήδη τακτοποιηθεί, και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να λυθούν όλα τα θέματα. Όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επαγγελματίες οδηγοί για κάποιες διαδρομές, όπως στην περιοχή του Αθέρα ή του Ληξουρίου, καθώς απαιτούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και ποινικό μητρώο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη, ωστόσο η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι η μόνη στα Ιόνια Νησιά με τις λιγότερες εκκρεμότητες. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο η Περιφέρεια οφείλει να τηρεί, και δεν γίνονται πλέον απευθείας αναθέσεις όπως παλαιότερα.

Σχολιάζοντας τον όγκο της δουλειάς, είπε ότι το ένα τρίτο της οικονομικής διαχείρισης της Περιφέρειας αφορά τη μεταφορά μαθητών — από την πληρωμή των οδηγών ταξί και των ΚΤΕΛ μέχρι τη διασφάλιση της συνέπειας των πληρωμών. Όπως πρόσθεσε, είναι μια διαδικασία δύσκολη αλλά απαραίτητη, που η Περιφέρεια φέρνει εις πέρας με επιτυχία.

Αναφερόμενος στις γεωτεχνικές έρευνες για το έργο του δρόμου Κρανιάς – Αεροδρομίου, σημείωσε ότι οι εργασίες προχωρούν βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος. Είπε ότι έχουν ήδη εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και έχει δοθεί η σχετική άδεια από την Αποκεντρωμένη  Διοίκηση.

Όπως εξήγησε, έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτεχνικές δειγματοληψίες για τη μελέτη του εδάφους σε όλα τα σημεία της διαδρομής, ώστε να καθοριστούν οι τεχνικές παρεμβάσεις (γέφυρες, κ.ά.). Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να παραδοθεί η σχετική μελέτη, και ως το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η τελική μελέτη όδευσης του δρόμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το στάδιο των εγκρίσεων, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.  Υπενθύμισε ότι το έργο συζητείται από το 2013 και τόνισε ότι, παρά τις περιβαλλοντικές επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί, πρόκειται για έναν ουσιαστικό δρόμο, απαραίτητο για την οδική ασφάλεια, τη λειτουργία του αεροδρομίου και τον τουρισμό. Όπως είπε, ο νέος δρόμος θα αποσυμφορήσει τόσο τη Λειβαθώ όσο και τη Λάσση και το Αργοστόλι από τα βαρέα οχήματα, ενώ αν προχωρήσει και το έργο του νέου λιμανιού απέναντι από το Αργοστόλι, η πόλη θα απαλλαγεί συνολικά από τη βαριά κυκλοφορία.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσει η λύση για το νέο λιμάνι. Είπε ότι η μελέτη είναι έτοιμη και χρειάζεται αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να επανενταχθεί το έργο, που παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί «έργο σημαία».

Για τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Κουρής σημείωσε ότι οι σχέσεις με όλους τους Δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι άριστες και συνεχείς. Αναφέρθηκε ειδικά στη συνάντησή του με την Αντιδήμαρχο Λειβαθούς, Κρυσταλλία Μιχαλάτου, με την οποία συζήτησαν θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από τις καταιγίδες του Φεβρουαρίου.

Είπε ότι, αν και η Περιφέρεια είχε προτείνει μελέτη απορρόφησης ύψους 5,75 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε τελικά μόλις 1 εκατομμύριο. Από αυτά, 800.000 ευρώ θα διατεθούν για έργα βραχοπροστασίας στα Λιμένια του Πόρου, ενώ 200.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αντιπλημμυρική προστασία της Κρανιάς.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, όπως η επιδιόρθωση στη στροφή των Καλλιγάτων, η διαμόρφωση κόμβου στα Δοριζάτα για λόγους οδικής ασφάλειας, καθώς και έργα ηλεκτροφωτισμού σε διάφορα σημεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, μεταξύ των οποίων τα Ομαλά, το Ληξούρι, η Σάμη και ο Πόρος.

Ο κ. Κουρής πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν κονδύλια για την επιδιόρθωση του υπάρχοντος ηλεκτροφωτισμού, με στόχο ως το τέλος του έτους να έχει ανατεθεί εργολαβία. Αναφέρθηκε επίσης στη διαχείριση της εισόδου του αεροδρομίου και στη χρηματοδότηση της ωρίμανσης του έργου «Αγία Ευφημία – Καραβόμυλος», για το οποίο –όπως είπε– υπάρχει ανάγκη νέας μελέτης και πρόσθετης θωράκισης με μπάρες ασφαλείας.

Μιλώντας ειδικά για τον δρόμο Αγίας Ευφημίας – Καραβομύλου, τόνισε ότι πρόκειται για έργο που τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού το 2014 είχε παραδοθεί πλήρης μελέτη με αδειοδοτήσεις, όμως το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ανέφερε ότι χάθηκε η χρηματοδότηση το 2023, αλλά τώρα γίνονται ενέργειες για την επανένταξή του.

Συμπλήρωσε ότι στο σχεδιασμό για το 2026 περιλαμβάνεται χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας και 2 εκατομμυρίων για αντιπλημμυρική προστασία σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Αναφερόμενος στα ρέματα, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Κεφαλονιά διαθέτει 2.500 ρέματα και εξήγησε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ισορροπία ανάμεσα στη νομιμότητα και την κοινωνική διάσταση, καθώς σε πολλά σημεία υπάρχουν κατοικίες χτισμένες κοντά στις κοίτες. Είπε ότι στόχος είναι να διορθωθούν και να οριοθετηθούν τα μεγάλα ρέματα, με μελέτες που ήδη εκπονούνται για περιοχές όπως στα Σιμωτάτα, στον Δράπανο, στην Πύλαρο, στην Άσσο και στο Φισκάρδο.

Αναφέρθηκε επίσης στο αποχετευτικό έργο της Αγίας Ευφημίας, λέγοντας ότι ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί στο έργο και αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ώστε να ξεκινήσει σύντομα.

Παράλληλα, ο κ. Κουρής μίλησε για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που θα πραγματοποιηθεί στις 17–19 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό ορόσημο διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σάμης – Πάτρας, λέγοντας ότι το επιδοτούμενο πλοίο καθυστερεί υπερβολικά, και δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των αλόγων στην περιοχή του Ελειού - Πρόννων, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό και πολυσύνθετο. Θύμισε ότι τα πρώτα άλογα εμφανίστηκαν το 2021, αλλά πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί. Επισήμανε ότι προκαλούν ζημιές και κινδύνους στους δρόμους και τόνισε ότι απαιτείται συντονισμός όλων των φορέων, του Υπουργείου, του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης, ώστε να υπάρξει οργανωμένη λύση.

Όπως είπε, ήδη έχει προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας για τη διαχείριση του ζητήματος, με στόχο τη φροντίδα των ζώων και τη δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας σε συνεργασία με τη Μονή Σισίων. Τόνισε ότι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για τη φροντίδα των ζώων και ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα προγραμματίζει σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων για να βρεθεί λύση.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την Κεφαλονιά αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Ήπειρο και την Ηλεία, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με συνεννόηση και συνεργασία θα βρεθεί οριστική λύση.

{https://soundcloud.com/user-46829938/cosmos-96-5-sotiris-koyris-8}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250