Γιώργος Ζαχαριάδης: ''Ποτέ δεν με ενδιέφερε η πρωτιά, με ενδιέφερε πάντα να τερματίζω! Το τρέξιμο ''καθαρίζει'' το μυαλό'' (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 13:10

Γιώργος Ζαχαριάδης: ''Ποτέ δεν με ενδιέφερε η πρωτιά, με ενδιέφερε πάντα να τερματίζω! Το τρέξιμο ''καθαρίζει'' το μυαλό'' (Inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης ο πρώτος νικητής του 1ου Kefalonia Backyard Ultra συμπληρώνοντας 26 γύρους, ήτοι 174χλμ και 356μ.

Η αναμέτρηση του Γιώργου Ζαχαριάδη με τις αποστάσεις ξεκίνησε όταν έδινε τα αθλήματα για να εισαχθεί στην Σχολή Αστυνομικών. Από τότε τρέχει και έχει νιώσει τα μέλη του να λύνονται και να υπάρχουν μέσα από την κόπωση της επανάληψης. Ευχίδειος άθλος, Σπάρταθλον, Δρόμος Αθανάτων, Φειδιππίδειος.

Είναι δρομέας και αυτόν τον χαρακτηρισμό τον επιβεβαιώνει στο ακέραιο και τον οδηγεί ένα βήμα πιο πέρα, τον μεταφέρει από τη σφαίρα της γύμνασης και της άθλησης στη σφαίρα του αυτοπροσδιορισμού.

Τον κάνει στοιχείο ταυτότητας και συστατικό μιας εσωτερικής αξιολόγησης ,τον αναγορεύει σε παράγοντα που ορίζει αποφάσεις, κάνει επιλογές, δημιουργεί άλλα μέτρα ακατανόητα κι αθέατα στους άλλους.

Ο Backyard Ultra για τον Γιώργο Ζαχαριάδη… «Είναι εντυπωσιακός, κουραστικός , αλλά σημασία έχει ότι έγινε ένας ωραίος αγώνας εδω στο αγαπημένο νησί μου την Κεφαλονιά. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τον δρομικό χώρο της Ελλάδας, είναι ένας καινούργιος αγώνας , είναι η 2η φορά που γίνεται μετά την Κρήτη. Είχαμε πάρα πολύ καλούς αθλητές, ειδικά ο προτελευταίος που εγκατέλειψε, ο περσινός νικητής της Κρήτης ο Αναστάσιος Λεωνίδης και ο τρίτος. Για την «ευθύνη» της πρωτιάς, θα προετοιμαστώ για να κάνω και κάτι παραπάνω ( χιλιομετρικά το έχει, 7 φορές τερμάτισε στον Φειδιππίδειο δρόμο ,Αθήνα –Σπάρτη- Αθήνα 490 χλμ. Σε 80 και 100 ώρες ).  

Το τρέξιμο πέρα από την εκγύμναση και την καλή υγεία ,του ανοίγει τις πόρτες να εισχωρήσει στον εαυτό του , καθαρίζει το μυαλό και τον τραβάει μακριά από στρεσογόνες καταστάσεις. Οι δραστηριότητες στη φύση προσφέρουν μια μεταμορφωτική εμπειρία τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό αναφέρει και προσθέτει: « Ένα στοιχείο το οποίο με έκανε να αγαπήσω ιδιαίτερα το κομμάτι των πολλών χιλιομέτρων, είναι ότι δεν με ενδιέφερε ποτέ το θέμα της πρωτιάς. Με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει πάντα να τερματίζω και να απολαμβάνω τον κόπο μου και τον ιδρώτα μου. Θυμάμαι την πρώτη μου εμπειρία που τερμάτισα το Σπάρταθλον 450 χλμ. με 450άτομα, τερματίσαμε 72 και είχα τερματίσει τελευταίος».

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης εξηγεί και μας βάζει στην διαδικασία για το πώς ένας δρομέας επιβάλλεται να βάλει τις βάσεις για οποιαδήποτε δρομική απόσταση ,να στοχεύει στην οικονομία δυνάμεων στο τρέξιμο και για τις Ultra αποστάσεις να ενδυναμώνει τον οργανισμό του με την πρόσληψη της ανάλογης τροφής: « Η διοργάνωση του Kefalonia Backyard Ultra τα είχε όλα φανταστικά και θερμά συγχαρητήρια και στον κ Ισαουι, στον Γιώργο Ποταμιάνο και σε όλους όσους συνέβαλαν».

Η κανονισμοί του Backyard Ultra , η περιγραφή των ωρών, οι χρόνοι κάτω της μίας ώρας , η λήψη της ανάλογης τροφής, ήρθε να χρωματίσει τον επικό αυτό αγώνα.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης μια φορά κι έναν καιρό, ως φαντάρος στην Μυτιλήνη, στέριωσε σχέσεις ζωής με Κεφαλονίτες συνυπηρετούντες του. Αυτές οι σχέσεις ενηλικιώθηκαν και η αγάπη για την Κεφαλονιά θέριεψε. Ένας χείμαρρος αγάπης ο λόγος του Γιώργου γι αυτό τον τόπο, που τον έχει πάρει απ το χέρι και περιδιαβαίνουν μαζί μέτρα και χιλιόμετρα και όταν παρατηρεί πράξεις ασέβειας –ρήψη σκουπιδιών, καταπατήσεις χώρων, ατάσθαλη αρχιτεκτονική δόμηση κλπ, πικραίνεται και θυμώνει.

Η περισσότερη ενημέρωση για την ιστορία του αθλητισμού στην Ελλάδα που είναι η γενέτειρα του αθλητισμού ,για την άθληση, για τον σωστό σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος από γνώστες του αντικειμένου θα ήταν άκρως ωφέλιμη αναφέρει και παραδίδει μαθήματα.  

Συναισθηματικά φορτισμένος, αναφέρθηκε στους προσωπικούς του στόχους σημαντικούς και καίριους στην προσωπική «ανάγνωση» της ζωής του τους οποίους προσέγγισε . Την διαδρομή των 386 χιλιομέτρων που κάλυψε το 2023 στην επέτειο των σεισμών του 1953 για την μνήμη των 386 Κεφαλλήνων θυμάτων του σεισμού, το 2015 καλύπτοντας «Ση Παναϊας τη στράταν» -διαδρομή από την Παναγία Σουμελά Καστανιάς Βέροιας μέχρι την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα-Τραπεζούντας, τρέχοντας 1.924 χιλιόμετρα σε 27 ημέρες. Από Κωνσταντινούπολη στις 4/9/2019 που διένυσε διαδρομή 1.230 χλμ., για να ενώσει συμβολικά το Ναό της Άγια-Σοφιάς, με την Αγια-Σοφιά της Νέας Φιλαδέλφειας, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, μεταφέροντας λίγο χώμα από τις πατρίδες των προγόνων του αλλά και το μήνυμα της Αγάπης, της Ελπίδας και της Ειρήνης των λαών.

Ο τελευταίος προσωπικός του στόχος είναι να ξεκινήσει από το Μουσείο της Ακρόπολης και να φτάσει στην Αγγλία για να ζητήσει πίσω την Καρυάτιδα. Γι αυτόν τον στόχο, χρειάζεται όπως ταπεινά ανέφερε στήριξη και ευελπιστεί να υπάρξει ανταπόκριση.

Γεννημένος στην Πτολεμαΐδα, Πόντιος στην καταγωγή, κάτι που όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά φροντίζει να αναδεικνύει, τρέχει πάντα ερασιτεχνικά, δεν τον ενδιαφέρει ο χρόνος παρά μόνο να τερματίσει, ενώ πάντα φοράει το έμβλημα και τα χρώματα της αγαπημένης του ΑΕΚ. Άλλωστε, εκεί οφείλεται και το ΤΕΜΟΝΑΕΚ (Τ΄ Εμόν + ΑΕΚ), «Η δική μου ΑΕΚ». Κλείνοντας, ξεδίπλωσε την προέλευση του ΤΕΜΟΝΑΕΚ και ξεκίνησε να προδιαγράφει την συμμετοχή του 26, 27, 28 Απριλίου στον αγώνα ΔΟΛΙΧΟΣ Δελφοί- Αρχαία Ολυμπία 255 χλμ.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-15-4-2024?si=85326567a2fc4afba5ed7ab0555153dd&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250