Λαϊκή Συνέλευση για τον Μύρτο: Τα «αγκάθια» & οι τρόποι αντίδρασης στο επαπειλούμενο κλείσιμο της διασημότερης παραλίας της Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 11:07

Λαϊκή Συνέλευση για τον Μύρτο: Τα «αγκάθια» & οι τρόποι αντίδρασης στο επαπειλούμενο κλείσιμο της διασημότερης παραλίας της Κεφαλονιάς

Ο κίνδυνος ο Μύρτος, η παραλία στολίδι της Κεφαλονιάς που αποτελεί συνάμα και ένα βαρύ brand name για τον τουρισμό του νησιού, να μείνει «κλειστός» το φετινό καλοκαίρι, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός!

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Κατά την λαϊκή συνέλευση που συνεκλήθη χθες το βράδυ στην Αγία Ευφημία (και το παρών έδωσαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής), αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά και οι τρόποι αντίδρασης σε αυτή την ενδεχόμενη δυσάρεστη αυτή κίνηση.

Στο πάνελ, κάθισαν ο Παναγής Ζαφειράτος (Πρόεδρος ΤΚ Αγίας Ευφημίας), ο Διονύσης Αλυσανδράτος (Πρόεδρος ΤΚ Μακρυώτικων), ο Αργύρης Γασπαρής (Πρόεδρος ΤΚ Διβαράτων), ενώ την δημοτική αρχή, εξαιτίας της απουσίας του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση από την λαϊκή συνέλευση, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Πυλάρου Μάκης Αλυσανδράτος.

Στην συνέλευση τον παρών έδωσαν, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΠ Μιχάλης Γάκης, ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» Διονύσης Αραβαντινός.

Το προεδρικό διάταγμα του 2009 που αν εφαρμοστεί φέτος απαγορεύει τα οχήματα στην παραλία

Επί της ουσίας, οι κίνδυνοι είναι τρεις και έχουν να κάνουν με το εξής. Υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα από το 2009 και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, αλλά αναμένεται να εφαρμοστεί- και έχει να κάνει με τις ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου), βάζοντας μέσα και τον Μύρτο. Ουσιαστικά δηλαδή ασχολείται με την προστασία σπάνιων ειδών φώκιας και νυχτερίδας, με αποτέλεσμα να απαγορεύει οποιοδήποτε τύπου οχήματα να κατεβαίνουν στην συγκεκριμένη παραλία.

https://www.youtube.com/watch?v=a7sRVJFPzzs

Επίσης, στην συνέλευση αναφέρθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος η εκμετάλλευση του Μύρτου να φύγει από τα χέρια του Δήμου και να περάσει μέσω της κτηματικής υπηρεσίας, στο κράτος.

Τρίτο και επίσης σημαντικό, όπως τονίστηκε και από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, είναι πως έχει γίνει αλλαγή στην μελέτη βραχοπροστασίας της περιοχής ( από λεκάνες που ήταν να τοποθετηθούν, τώρα έχουν αλλάξει και γίνεται βραχοπροστασία με ατσάλινα πλέγματα) και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην είναι εφικτή η ολοκλήρωσή τους ώστε να μπορέσει να ανοίξει η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Ο κ. Δρακουλόγκωνας εξήγησε επίσης, ότι το έργο εκτελείται από το ΥΠΟΜΕΔΙ και όσες εργασίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί κανονικά.

Παρακάτω το βίντεο με την τοποθέτησή του

https://www.youtube.com/watch?v=zqCFB77bywI

 

Γάκης: «Είμαστε όλοι στο σκοτάδι»

Έντονη κριτική στην βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου για την απουσία της από την συνέλευση, αλλά και στην Δημοτική Αρχή (και τον Δήμαρχο για την απουσία του από την συνέλευση), για την έλλειψη πληροφόρησης για το θέμα, άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρόεδρος του ΟΚΑΠ, Μιχάλης Γάκης.

«Ως δημοτικός σύμβουλος ντρέπομαι γιατί δεν έχουμε καθόλου πληροφόρηση για το θέμα. Ποιος ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής, της Πολιτικής Αρχής και της Περιφέρειας αν δεν μας ενημερώνει; Είμαστε όλοι στο σκοτάδι. Ντρέπομαι που ήρθα εδώ έχοντας πάρει την πληροφορία για το θέμα από τους κατοίκους και όχι από την επίσημη Αρχή » τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης.

 


Record and upload audio >>

Θεόφιλος: «Από το 2011 η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτε γι’ το θέμα του Μύρτου»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε πως η Δημοτική Αρχή από το 2011 που εκλέχθηκε δεν έχει κάνει τίποτε για το θέμα, ενώ γνώριζε πως από το 2009 υπάρχει αυτό το διάταγμα που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εφαρμοστεί. «Αντί να είμαστε μπροστά, κυνηγάμε όπως πάντα τις εξελίξεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρακάτω το βίντεο με την τοποθέτησή του

https://www.youtube.com/watch?v=h-FGJkA9cv4

Αραβαντινός: «Απλός ... τηλεθεατής ο δήμος»

Από την πλευρά του ο Διονύσης Αραβαντινός τόνισε πως: «Ο Δήμος από το 2011 παρακολουθεί σαν απλός τηλεθεατής και δεν έχει κάνει τίποτα να αποτρέψει μία κατάσταση που την βλέπει να έρχεται.Δεν έχει αντανακλαστικά».

Παρακάτω το βίντεο με την τοποθέτησή του

https://www.youtube.com/watch?v=D7llk6twZME

Γασπαρής : «Ο Δήμος μας κοροϊδεύει»

Ευθείες βολές κατά του δήμου, ως προς την ενημέρωση, έριξε και ο Γιάννης Γασπαρής, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «Ο Δήμος μας κοροϊδεύει και δεν μας ενημερώνει. Το θέμα το μαθαίνουμε από τους πολίτες, ενώ φαίνεται πως μέσα στην Δημοτική Αρχή το ήξεραν από την προηγούμενη εβδομαδα».

Ακούστε το ηχητικό από την τοποθέτησή του

 


Record audio or upload mp3 >>

 

Καταλήγοντας την Λαϊκή Συνέλευση, ο αντιδήμαρχος Μάκης Αλυσανδράτος διάβασε το ψήφισμα που είχε ετοιμάσει. Όπως αποφασίστηκε, το συγκεκριμένο θέμα θα έρθει πρώτο προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης (12 Απριλίου).

Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα σύστασης επιτροπής που θα ασχοληθεί με το ζήτημα, αλλά και συνάντηση με την βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Δρακουλόγκωνας: "Κανονικά θα ανοίξει ο Χάρακας στα μέσα Μαϊου"

Στο περιθώριο της συνέλευσης για τον Μύρτο, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, έκανε ενημέρωση για την τοποθέτηση της γέφυρας στον Χάρακα, τονίζοντας, ότι αν δεν προκύψει κάτι συγκλονιστικό, ο Χάρακας θα ανοίξει στα μέσα Μαϊου.

DSC 0001DSC 0002DSC 0004DSC 0005DSC 0007DSC 0012DSC 0014DSC 0015DSC 0017DSC 0019DSC 0020DSC 0021DSC 0025DSC 0026DSC 0036DSC 0039DSC 0040DSC 0043DSC 0046DSC 0048


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250