Το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς «ασθενεί»! Επιστολή διαμαρτυρίας των γιατρών της Παθολογικής Κλινικής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 09:25

Το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς «ασθενεί»! Επιστολή διαμαρτυρίας των γιατρών της Παθολογικής Κλινικής

Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην Παθολογική του Νοσοκομείου Αργοστολίου, εξέδωσαν οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες δουλειάς σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Αυτό όμως που συμβαίνει στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς γενικά, και στην Παθολογική κλινική ειδικότερα, ξεπερνάει κάθε όριο, όχι μόνο επιστημονικής αξιοπρέπειας αλλά κυρίως ανθρώπινης αντοχής.

Αντί για επτά ειδικευόμενους που προβλέπεται να υπηρετούν στην παθολογική κλινική αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις αποσπασμένοι αγροτικοί γιατροί.
Αντί για τους τέσσερις ειδικευμένους Παθολόγους εδώ και έξι μήνες υπηρετούν μόνο δύο επιμελητές.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου λειτουργεί με το μισό από το ιατρικό προσωπικό που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε περίπου 80 ώρες, 6 ημέρες την εβδομάδα έκαστος χωρίς αυτό να μην έχει αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία αλλά και στην επιστημονική μας επάρκεια. Αν συνδυάσει κανείς το δεδομένο αυτό και με τις υπόλοιπες ελλείψεις του νοσοκομείου μπορεί αβίαστα να βγάλει το συμπέρασμα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας απλά καταρρέει.

Τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου (η οποία έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή είναι «υπηρεσιακή») όσο και η διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας έχουν πλήρη ενημέρωση για το πρόβλημα., όμως το μόνο που εισπράττουμε συνεχώς είναι λόγια συμπάθειας και τίποτα παραπάνω. Από τον Ιούνιο που έγινε μια ανακατανομή του υπάρχοντος ελλιπέστατου προσωπικού μεταξύ ιατρείων ΕΟΠΥΥ, νοσοκομείο Ληξουρίου και Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν.Κ. η κατάσταση έχει μείνει εντελώς στάσιμη σε ότι αφορά στους ειδικευμένους γιατρούς.

Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία δεν έχει κίνητρα ούτε οικονομικά (παρόλο που ο τρόπος που αμείβεται η υπερωριακή μας εργασία είναι για γέλια), ούτε μικροπολιτικά (παρόλο που ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για την κατάντια που ζούμε).

Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας «κηφήνες» και το αποδείξαμε όλο το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο, ουσιαστικά αδιαμαρτύρητα αντιμετωπίσαμε (επιτυχώς κατά γενική ομολογία) μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο.

Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τη λειτουργία του τακτικού Παθολογικού ιατρείου αλλά και να αρνηθούμε σε αρκετές περιπτώσεις την παρακολούθηση χρόνιων ασθενών (μεταξύ αυτών και ογκολογικών) από πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις.

Όση όμως καλή διάθεση και αν επιδείξει κανείς έρχεται κάποια στιγμή που η σωματική και πνευματική κόπωση τον ξεπερνά και τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα και να κινδυνέψουν, ή πολύ περισσότερο να χαθούν, ανθρώπινες ζωές. Για το λόγο αυτό ζητάμε να γίνει κάτι ...ΤΩΡΑ. !!!!

Η εμπειρία μας από τις μέχρι τώρα επαφές μας με τους «υπηρεσιακούς» παράγοντες είναι απογοητευτική αφού αδυνατούν να μας δώσουν έστω και κάποια προσωρινή λύση.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και κατά προέκταση και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται τις ζωές τους με όποιο τρόπο μπορούμε, θεωρούμε όμως απόλυτη ανάγκη να αναλάβουν πρωτοβουλίες και οι ίδιοι οι Κεφαλλονίτες.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους τοπικούς φορείς (βουλευτή, δήμο, περιφέρεια), τα σωματεία, τα πολιτικά κόμματα αλλά και σε κάθε έναν και καθεμιά ξεχωριστά. Βοηθήστε μας.

Οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Κεφαλληνίας

Νίκων Βασιλάκος, Παθολόγος Επιμελητής Β
Γεώργιος Χριστοδουλάκης, Παθολόγος Επιμελητής Α




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ