«Καζάνι που βράζει» ο Πόρος για την αναστολή λειτουργίας της ALPHA Bank – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι κάτοικοι (εικόνες + video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 20:08

«Καζάνι που βράζει» ο Πόρος για την αναστολή λειτουργίας της ALPHA Bank – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι κάτοικοι  (εικόνες + video)

«Καζάνι που βράζει» είναι πλέον ο Πόρος μετά απόφαση της τράπεζας ALPHA Bank για την αναστολή της λειτουργίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής Βίντεο: Γιάννης Παπαδάτος

DSC 0190

Άλλωστε, πλήθος κατοίκων έδωσε δυναμικό παρών στην χθεσινοβραδινή συγκέντρωση - λαϊκή συνέλευση, για να διατρανώσει την αντίθεσή του σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και για να αποφασιστούν οι περεταίρω κινήσεις.    

«Η τράπεζα άνοιξε πριν από 20 χρόνια και η περιοχή ανέβηκε οικονομικά. Για την περιοχή μας, είναι ένας φορέας που εξυπηρετεί πολλούς ανθρώπους χωρίς να τρέχουν στο Αργοστόλι και αλλού. Πρέπει άμεσα να ξανανοίξει. Ήταν οικονομική ένεση για την περιοχή η ύπαρξη της Τράπεζας. Από τη στιγμή που έληξε,  δεν περπατάει άνθρωπος στον Πόρο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρου κ.  Γιάννης Πετράτος  και σημείωσε πως «Καλέσαμε και εκπρόσωπο της Τράπεζας από το Αργοστόλι, αλλά αυτός δεν εμφανίστηκε».

Αντιδράσεις για το e-banking του Κεκάτου

Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης και ο αντιδήμαρχος Νίκος Παπαδάτος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν εμφανίστηκαν στην συγκέντρωση.

Τον Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος, ο οποίος μίλησε για μία πιο ήπια μορφή αντίδρασης : «Σαν Δήμος συμμεριζόμαστε αυτό το σοβαρό θέμα. Ωστόσο η Τράπεζα είναι ιδιωτική και λειτούργει όταν έχει κέρδος. Επιπλέον όμως η τράπεζα έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν μπορούμε λοιπόν να εκβιάσουμε μία κατάσταση» τόνισε και ο κ. Κεκάτος και έκανε και πρόταση, η οποία ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις: « Υπάρχει και το e-banking, που μπορούμε να πληρώνουμε από το σπίτι».

Αμέσως, κάποιοι αντέδρασαν και δήλωσαν πως «Δεν μας ενδιαφέρει κύριε Κεκάτε το e-banking. Είμαστε αμόρφωτοι…  πού να γνωρίζουμε από τέτοια που μας λέτε».

DSC 0222

Ο τ. αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σπυρονικόλας Σολωμός δήλωσε : «Όταν πρόκειται για μία  ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εμείς. Προτείνω να  αποσύρουν όλοι οι καταθέτες της περιοχής τα χρήματα από την τράπεζα και πάμε σε άλλη τράπεζα. Άλλωστε για να μην έρθει ο διευθυντής εδώ σημαίνει ότι δεν ήθελε να έρθει».

Πάντως και αυτό είναι γενική διαπίστωση, από τις απουσίες και τις τοποθετήσεις, φάνηκε πως η δημοτική αρχή δεν δίνει μάχη για την περιοχή του Πόρου. Ενδεχομένως και να μην τους ενδιαφέρει το πρόβλημα ή να μην το θεωρούν τόσο σημαντικό. Πάντως φάνηκε πως κάποιοι χθες ήταν εκεί, απλά και μόνο γιατί «έπρεπε» να ήταν.

Από την πλευρά της η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Βαγγελάτου  δήλωσε: «Πρέπει να αντιπαλέψουμε ότι υποβαθμίζει την ζωή μας. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και είναι ένας ακόμα κρίκος της αλυσίδας. Εμείς κάναμε την τράπεζα βιώσιμη στην περιοχή μας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και απλά θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί. Πρέπει από την πλευρά της Τράπεζας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία. Θέλουμε συνέχιση  της λειτουργία της».

Θεόφιλος: «Ο Δήμος που είναι οικονομική δύναμη, να επιλέξει Τράπεζα που θα ανοίξει υποκατάστημα στην περιοχή»

Το θέμα στη σωστή του βάση έβαλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος πρότεινε ο δήμος να συνάψει νέα συνεργασία με όποια τράπεζα προτίθεται να ανοίξει υποκατάστημα στην περιοχή και στον Πόρο, αλλά και στη Σαμη.

DSC 0216

«Για μία άλλη φορά συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις και δεν ερχόμαστε εδώ για να το προλάβουμε. Δυστυχώς γίνεται κάτι και μετά τρέχουμε. Αν ήταν “ζωντανή”  η περιοχή, η τράπεζα δεν θα έφευγε. Μιλάμε για τον Πόρο που έχει μονοπάτια ιδιαίτερου φυσικού κάλους, την παραλία, τα αρχαιολογικά ευρήματα.  Πριν λίγες μέρες  πήγα στην Αμφίπολη που είναι μία φτωχή περιοχή. Και όλη αυτή η περιοχή προσπαθεί να χτίσει το αύριο της  γύρω από τα αρχαία . Η περιοχή του Πόρου σβήνει μέρα με την μέρα και δυστυχώς δεν σχεδιάζουμε τίποτα για την περιοχή. Προτείνω ο Δήμος που είναι η οικονομική δύναμη να αποσύρει  τα χρήματά του και να επιλέξει συνεργασίες με άλλες τράπεζες που θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην περιοχή του Πόρου και της Σάμης. Άλλωστε ο δήμος και η Περιφέρεια διακινεί  περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ, οπότε θα είναι ένα ισχυρό μέτρο πίεσης».

Στη συγκέντρωση, εκτός από τον επικεφαλής του συνδυασμού Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά Θεόφιλο Μιχαλάτο, βρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Ελειού - Πρόννων Γιώργος Θωμάς, αλλά και τα στελέχη του συνδυασμού Ευάγγελος Ευαγγελάτος και Διονύσης Μινέτος.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης  (παρών ήταν και επικεφαλής του συνδυασμού  Νίκος Γκισγκίνης) δήλωσε :  «Είδα ότι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που σας απασχολεί και υπάρχουν και άλλα όπως με τον αγροτικό γιατρό που είναι σοβαρό θέμα. Στο Τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την περιοχή. Όλα αυτά όμως είναι αποτέλεσμα μίας γενικότερης πολιτικής.  Θέλω να τονίσω στον κ. Κεκάτο πως η γιαγιά δεν ξέρει το e-banking. Η λύση βρίσκεται σε εσάς και είναι  θετικό που υπάρχει τόσος κόσμος».

Ο τέως δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καμπίτσης, μίλησε  εκ μέρους του συνδυασμού “Ενωμένη Τετράπολη “: «Η απόφαση αυτή να κλείσει η τράπεζα ήταν ανήθικη. Ο μόνος τρόπος είναι να πάμε με πανό στην Τράπεζα στο Αργοστόλι και να κλείσουμε όλους τους λογαριασμούς μας στην συγκεκριμένη Τράπεζα. Δεν χρειάζονται παρακάλια, πρέπει να καταλάβουν ότι ξέρουμε τι θέλουμε. Ο Πόρος δυστυχεί. Επίσης η δημοτική αρχή να αφήσει εξυπνακισμούς και να στηρίξει τον Πόρο. Τούτο το χωριό δυστυχεί».

Σημαντικά ζητήματα έθεσε ο Παναγής Σιμωτάς, ο οποίος είναι ξενοδόχος στην περιοχή: «Η περιοχή έχει περάσει σε μία φάση πολύ δύσκολη. Το χωριό είναι σε οικονομικό μαρασμό και σαν αποτέλεσμα έχει το κλείσιμο της τράπεζας. Η πύλη εισόδου της Κεφαλονιάς έχει έρθει στο χειρότερό της σημείο.

Πρέπει να δούμε πώς θα διατηρήσουμε αυτά τα λίγα που έχουν μείνει. Αυτή η συγκέντρωση του κόσμου θα ταρακουνήσει την ηγεσία. Πρέπει κάτι να γίνει και στο θέμα της διαφήμισης και της προβολής του Πόρου. Μία πρόταση συγκροτημένη που ακούστηκε ήταν αυτή του κ. Μιχαλάτου. Επίσης πρέπει από αυτή εδώ τη συγκέντρωση να βγει μία επιτροπή αγώνα, που θα δει τι μπορεί να κάνει  γιατί έρχονται και επόμενα.. χτυπήματα».

Ο πρώην δήμαρχος Ελειού- Πρόννων  Μάκης Μεταξάς δήλωσε : «Η τράπεζα δεν έμεινε γιατί προφανώς δεν έχει πολλά κέρδη. Όντως αυτό που είπε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος αναφορικά με τον  Δήμο Κεφαλονιάς είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Με αφορμή αυτή την υποβάθμιση να πείσουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να έρθει ξανά στον Πόρο».

Σε γενικές γραμμές ακούστηκαν πολλές απόψεις και όλες οι φωνές φυσικά ήταν η επιτακτική παραμονή της Τράπεζας και τους χειμερινούς μήνες.

Η Μαργαρίτα Βαβάση , πρόεδρος ενοικιαζομένων  δωματίων του Πόρου, μίλησε για την αναγκαία παραμονή της Τράπεζας στην περιοχή και αναφέρθηκε και στην απουσία γιατρού στην Περιοχή.

Ψήφισμα και κινητοποιήσεις

Τελικά αποφασίστηκε Ψήφισμα υπέρ της επαναλειτουργίας να σταλεί στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο. Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρξει επιτροπή αγώνα όπου  θα μπουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων. Τέλος αποφασίστηκε κινητοποίηση έξω από την Τράπεζα ALPHA Bank στο Αργοστόλι τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Παρακάτω βίντεο και εικόνες απο την συγκέντρωση 

 https://www.youtube.com/watch?v=cOZxEss50lk

DSC 0190DSC 0191DSC 0192DSC 0194DSC 0195DSC 0196DSC 0197DSC 0198DSC 0199DSC 0200DSC 0203DSC 0204DSC 0208DSC 0210DSC 0211DSC 0213DSC 0214DSC 0216DSC 0219DSC 0222DSC 0223DSC 0224DSC 0225DSC 0227DSC 0228DSC 0230DSC 0231DSC 0232DSC 0233DSC 0234DSC 0235DSC 0238DSC 0239DSC 0240DSC 0242


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250