ΕΛΜΕΚΙ: Μήνυμα για νέα σχολική χρονιά - Προγραμματισμός δράσης ΔΣ ΕΛΜΕ-ΚΙ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 13:15

ΕΛΜΕΚΙ: Μήνυμα για νέα σχολική χρονιά - Προγραμματισμός δράσης ΔΣ ΕΛΜΕ-ΚΙ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που θα χωρά όλα τα παιδιά, μαζί και τα προσφυγόπουλα και δεν θα υψώνει νέα τείχη και φραγμούς. Προφανώς, το γνωρίζουμε διαχρονικά καλά, άλλα απαιτούν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άλλα υλοποιούνται. Κι όταν αυτά που υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις έχουν τα χειροκροτήματα των «εταίρων», της ΕΕ, των επιχειρήσεων που ζητούν πιο φθηνό εργατικό κόστος και περισσότερες παροχές στους ίδιους, τα προβλήματα μεγαλώνουν. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται ακόμη πιο ταξικό. Γι’ αυτό, στις εξαγγελίες για το «Νέο σχολείο», στην υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου αλλά και στον πιο έντονο εξεταστικό μαραθώνιο, είμαστε όχι απλά επιφυλακτικοί αλλά κάθετα αντίθετοι. Για τέτοιου είδους αλλαγές που ετοιμάζονται πρέπει και εμείς να είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να απαντήσουμε. Άλλωστε αυτό είναι γενικότερη ανάγκη, για όλη την επίθεση που δέχεται η ζωή μας.

Δεν θα πούμε μοιρολατρικά ΝΑΙ στον περαιτέρω περιορισμό των κρατικών δαπανών για την παιδεία, που ψηφίστηκαν από «φίλους» και «εχθρούς» στο 3ο και επιβεβαιώθηκαν με το 4ο μνημόνιο. Δεν αποδεχόμαστε νέες θυσίες σε μαθήματα, εργαστήρια, σχολεία. Δεν πανηγυρίζουμε για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού που προκύπτουν από τους λιγότερους καθηγητές στα σχολεία, τους περισσότερους μαθητές στην τάξη που σχεδιάζεται να συνοδευθεί με μαζικές καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων στο Νομό, τα νέα εμπόδια για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπου - χαρακτηριστικά – έχουμε περικοπές τμημάτων στο ΕΕΕΕΚ και ένα νέο ειδικό γυμνάσιο στο Αργοστόλι, η λειτουργία του οποίου καρκινοβατεί. Για μια ακόμη χρονιά η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων του Νομού παραμένει στα κοντέινερς, το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου είναι στο «περίμενε», σε όλα τα υπόλοιπα σεισμόπληκτα η κατάσταση δεν έχει προχωρήσει βήμα ενώ και στο νέο συγκρότημα στο Φαραώ, οι ελλείψεις και τα προβλήματα, ιδιαίτερα στην οδική ασφάλεια παραμένουν και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονιούς και τους μαθητές να στηρίξουν και αυτή τη χρονιά τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης που θα γίνουν με ευθύνη της ΕΛΜΕ-ΚΙ στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και θα ξεκινήσουν την 1η Οκτώβρη.

Καλή δύναμη, μάχη για τη γνώση και τη ζωή και καλούς αγώνες.

 

Προγραμματισμός δράσης ΔΣ ΕΛΜΕ-ΚΙ για την νέα σχολική χρονιά

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καθόρισε τον ακόλουθο προγραμματισμό:

Δευτέρα 11/9:

 • Ανάγνωση της επιστολής της ΕΛΜΕ-ΚΙ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία.
 • 30 πμ: συνάντηση ΔΣ με Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, προκειμένου να τεθούν τα αιτήματα του σωματείου (κεντρικό: τμήματα, κάλυψη κενών με τους αναγκαίους διορισμούς).
 • 30 μμ, Υπουργείο Παιδείας: συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην παρέμβαση με κεντρικό θέμα τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όσων άλλων διαβιούν μακριά από τις εστίες τους στις νησιωτικές περιοχές. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα κάλυψης των αναγκών των συναδέλφων σε σίτιση – στέγαση – μετακίνηση.

Τρίτη 12/9:

 • 2 μμ, Υπουργείο Εσωτερικών: συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην παρέμβαση με κεντρικό θέμα τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όσων άλλων διαβιούν μακριά από τις εστίες τους στις νησιωτικές περιοχές.

Τετάρτη 13/9 ως Παρασκευή 22/9:

 • Περιοδείες στα σχολεία με την ανακοίνωση για το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που ανακοινώσαμε ενόψει ΔΕΘ (ανάπτυξη για ποιον;) και συζήτηση για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση με συναδέλφους και μαθητές.
 • Διαμόρφωση επιτόπιας εικόνας απ’ τα σχολεία και παραστάσεις του ΔΣ στη ΔΔΕ με αιχμή τα υπό διαμόρφωση τμήματα, από κοινού με συλλόγους διδασκόντων και συλλόγους γονέων.
 • Συγκέντρωση υπογραφών στο κείμενο αιτημάτων των αναπληρωτών που έχει εγκρίνει το ΔΣ.

Σάββατο 23/9:

 • 11 πμ, γραφεία ΕΛΜΕ-ΚΙ: Συνέντευξη Τύπου
 • 7 μμ, γραφεία ΕΛΜΕ-ΚΙ: συνεδρίαση ΔΣ για έλεγχο και περαιτέρω προγραμματισμό
 • 30 μμ, γραφεία ΕΛΜΕ-ΚΙ: σύσκεψη με γονείς – μαθητές για τις εξελίξεις στο σχολείο και μέτρα στήριξης των μαθητών (ΠΔΣ, ενισχυτική, ιατρικές εξετάσεις για δωρεάν πιστοποιητικά κλπ).

Δευτέρα 25/9:

 • 30 μμ, ΓΕΛ Ληξουρίου: σύσκεψη με γονείς - μαθητές για την προώθηση της αποκατάστασης των υποδομών των σεισμόπληκτων σχολείων και την πορεία των νέων σχολείων που διεκδικούμε (ΓΕΛ Ληξουρίου, μηχανουργείο ΕΠΑΛ).

Παρασκευή 29/9:

 • 30 μμ, ΔΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης: Παράσταση με αίτημα τους μόνιμους διορισμούς και κατάθεση των υπογραφών των αναπληρωτών, με την οποία κορυφώνεται σχετική ολοήμερη δράση.

Δευτέρα 2/10:

 • 5 μμ, 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου: Έναρξη Λαϊκών Φροντιστηρίων Αλληλεγγύης

Τετάρτη 11/10:

 • 9 πμ, 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου: Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ

Επιπλέον προγραμματίζονται:

 • Συμμετοχή της ΕΛΜΕ-ΚΙ στις πρωτοβουλίες του ΕΚΚΙ για την υγεία (αρχές Οκτώβρη για Παλλική – Μαντζαβινάτειο και προς μέσα ή τέλος για Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου). Παράσταση για τις ιατρικές εξετάσεις των μαθητών με γονείς – μαθητές στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.
 • Συγκρότηση εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας στα πλαίσια του σωματείου.
 • Στο τριήμερο του Πολυτεχνείου (15 ή 16/11) κοινή εκδήλωση με Σύνδεσμο Φιλολόγων προκειμένου να απονεμηθούν τα βραβεία του διαγωνισμού της ΕΕΔΥΕ «να σκέφτεσαι τους άλλους».
 • Από την αρχή καλή συνεννόηση με σχολεία Σάμης για πρωτομαγιάτικη εκδήλωση προς τιμήν του Πέτρου Μιχαλάτου και των άλλων λαϊκών αγωνιστών της περιοχής που εκτελέστηκαν από τους ναζί την 1η Μάη του 1944.
 • Είμαστε ανοιχτοί και προωθούμε το συντομότερο μαζική κινητοποίηση με εκπαιδευτικούς – μαθητές γονείς για την ανάδειξη της παιδείας σαν λαϊκής υπόθεσης και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Ποταμιάνου Σοφία