Η ΕΛΜΕΚΙ για το μαθητικό συλλαλητήριο στο Αργοστόλι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 06:34

Η ΕΛΜΕΚΙ για το μαθητικό συλλαλητήριο στο Αργοστόλι

Μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ – ΚΙ, η Ένωση Γονέων και μια σειρά Μαθητικά Συμβούλια του Νομού. Ιδιαίτερος ήταν ο τόνος της εκπαιδευτικής κοινότητας από την πιο σεισμόπληκτη περιοχή του Νομού, την Παλική, ενώ μαζικό «παρών» εκτός από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου έδωσαν μαθητές από το ΕΠΑΛ Αργοστολίου, τα ΓΕΛ της πρωτεύουσας, την Πάστρα και τη Σάμη. Ακόμη συμμετοχή είχαν οι Κεραμειές. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ενώ μίλησαν όλοι οι φορείς που συμμετείχαν.


Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί διεκδίκησαν μαχητικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Κατάγγειλαν την κατάσταση στις υποδομές, τις μεταφορές, τα δεκάδες κενά στα σχολεία και τις δομές ειδικής αγωγής στο Νομό. Είπαν ότι υφίστανται τμήματα 26 και 27 μαθητών. Έθιξαν το «στέγνωμα» στη χρηματοδότηση για τα σχολεία, την απουσία μέτρων για την ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση και προστασία. Απαίτησαν μέτρα για τα παιδιά της φτωχής λαϊκής οικογένειας. Δήλωσαν ότι σηκώνουν ψηλά το κεφάλι και αντιπαλεύουν το μνημόνιο 3, που επιβάλλει νέα σκληρά χτυπήματα στο δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού και ότι θα αντισταθούν στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ – κεφαλαίου, που θυσιάζουν το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.


Στη συνέχεια συγκροτήθηκε πορεία με συνθήματα όπως: «Όχι στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία - πουλήστε κάνα πύραυλο και φτιάξετε σχολεία», «Σχολειά και κατοικίες εργατικές - Όχι άλλο χρήμα στις πολυεθνικές», «Θέλουμε σχολεία – καθηγητές – βιβλία κι όχι διαβατήρια για την ανεργία», «Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή», «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη» και άλλα.


Στη συνάντηση που έγινε με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη αναδείχτηκαν και οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι ούτε στοιχειώδη μέτρα δεν έχουν παρθεί από τη Δημοτική Αρχή (ΝΔ) και την Περιφέρεια (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) για την ασφάλεια των μαθητών και τη λειτουργία των σχολείων. Δεν έχουν γίνει καν μια σειρά επείγουσες παρεμβάσεις (σκάλες κινδύνου, φανάρια σε διαβάσεις μαθητών, μέτρα για να μην προαυλίζονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ληξουρίου στο δημόσιο δρόμο ή για να μπορούν να κάνουν μάθημα οι μαθητές στα κοντέινερς). Έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες τα νέα σχολικά συγκροτήματα και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τις επιδιορθώσεις ή τα νέα κτίρια στην Παλική!!! 267 μαθητές παραμένουν χωρίς μεταφορά και κάποιοι διακόπτουν, εξαιτίας αυτού του λόγου, ακόμη και τη φοίτησή τους. Παραμένουν τα 55 περίπου κενά στη δευτεροβάθμια και τα πάνω από 130 στην πρωτοβάθμια, ενώ κάποια σχολεία δε μπορούν να λειτουργήσουν. Έγινε φανερό ότι τόσο οι κυβερνητικές προτεραιότητες όσο και εκείνες της τοπικής διοίκησης βρίσκονται μακριά και αντίθετα από τις σύγχρονες ανάγκες των σχολείων.


Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, μέσα από μαζικές διαδικασίες και με μεγαλύτερο πείσμα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να γίνει λαϊκή υπόθεση η παιδεία. Δεσμεύτηκαν να εναντιωθούν ακόμη πιο αποφασιστικά στις πολιτικές κυβερνήσεων – μονοπωλίων, που κλέβουν τη μόρφωση από τα παιδιά του λαού και γεννούν τους ταξικούς φραγμούς και την ανέχεια.

Αργοστόλι 24/9/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης               Φαρακλός Βαγγέλης