Το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών καταγγέλει την επιβολή του ΦΠΑ 23% !

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 12:19

Το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών καταγγέλει την επιβολή του ΦΠΑ 23% !

Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς – Ιθάκης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς – Ιθάκης καταγγέλλει τα νέα βάρη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους που έρχονται να προστεθούν με το νέο μνημόνιο, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την «οικουμενική» συνδρομή από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ. Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, η θυσία της μόρφωσης και της γενικής παιδείας στο βωμό της «μαθητείας», δηλαδή της απλήρωτης ή πάμφθηνης εργασίας, αποτελούν διαχρονικά στόχο του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του κεφαλαίου που προσκυνά το σύνολο του πολιτικού τους προσωπικού. Έτσι, δίπλα στα χιλιάδες κενά στα σχολεία και τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, ρίχνουν στις πλάτες των εργαζομένων, είτε εκείνων που αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια είτε εκείνων που εργάζονται σε αυτά, την αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, που ήρθε στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές.

Οι σχετικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της κυβέρνησης, προβλέπουν ΦΠΑ 23% σε επιχειρήσεις που παρέχουν στις εγκαταστάσεις τους φροντιστηριακή εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας. Χιλιάδες γονείς με παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση, Γυμνάσιο και Λύκειο, θα δουν από αυτό το Σεπτέμβρη αυξημένο τον ήδη φουσκωμένο και δυσβάσταχτο λογαριασμό της παραπαιδείας στην οποία ωθούνται, κυρίως για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα φροντιστήρια κατατρώγουν, κυρίως στο Λύκειο και με κορύφωση τη Γ΄ τάξη, εκατοντάδες ευρώ το μήνα από το πενιχρό εισόδημα των γονιών. Ταυτόχρονα οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτά καθηλώνονται ή ακόμη και μειώνονται, ώστε να απορροφηθεί το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνεχίζουν να είναι άνεργοι ή να υποαπασχολούνται στα λίγα φροντιστήρια που μονοπωλούν το Νομό με ατομικές συμβάσεις, να «απασχολούνται» στα ολιγόωρα προγράμματα του Δήμου ή των ΜΚΟ, πολλές φορές απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, αντιμετωπιζόμενοι ακόμη κι ως ελεύθεροι επαγγελματίες (πχ ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Σημειώνουμε ότι πέρσι στο σεισμόπληκτο Νομό μας παράμεναν μέχρι το τέλος της χρονιάς πολλά κενά εκπαιδευτικών ακόμη και σε πανελλαδικά μαθήματα, ενώ δε λειτούργησαν ποτέ η πρόσθετη και η ενισχυτική διδασκαλία. Το απόγειο της απαράδεκτης κατάστασης ήταν οι ελλείψεις στα σχολεία ειδικής αγωγής.

Το ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς – Ιθάκης θεωρεί απαράδεκτο η τοπική διοίκηση να αποδέχεται και να στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που «αποκεντρώνει» και νέες υπηρεσίες που μέχρι τώρα ήταν κρατική ευθύνη. Αυτό κάνει η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ). Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ) στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές στην εκπαίδευση είτε ανοιχτά είτε με τη σιωπή της και διαφημίζει το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ). Μάλιστα με πρόσκληση που αφορά την «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για το σχολικό έτος 2015-2016» απευθύνεται στην δικαιούχο Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για δράσεις που αφορούν μόνο την υποστήριξη των με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης μαθητών AμεΑ λόγω κινητικών ή άλλων αναπηριών στις σχολικές μανάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Με άλλα λόγια και συνδρομή δίνουν στην απόσειση από το κράτος της σταθερής ευθύνης (εννοείται με την ανάλογη χρηματοδότηση) που πρέπει να έχει για την ειδική αγωγή και συμβάλλουν στο να εξαιρούνται δεκάδες μαθητές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των μη αυτοεξυπηρετούμενων και χρήζουν ειδικής στήριξης.

Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν αν οι εργαζόμενοι δεν αποφασίσουμε να σηκώσουμε κεφάλι.

Στην ενιαία επίθεση κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης – ΕΕ – τοπικής διοίκησης - εργοδοτών να απαντήσουμε με ενιαία ταξική δράση. Η αναμονή, η ηττοπάθεια, η άποψη να μείνω «ήσυχος» για να γλιτώσω τη δουλειά μου, είναι αδιέξοδα. Η πείρα δείχνει ότι αργά ή γρήγορα λόγω του ανηλεούς ανταγωνισμού θα έρθει και η σειρά των «ήσυχων» συναδέλφων. Καμία άλλη αυταπάτη, ανοχή, παραίτηση. Πρέπει να μπούμε όλοι στον αγώνα!

  1. Να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη του ΦΠΑ στο 23% στα δίδακτρα, να ελαφρυνθεί η λαϊκή οικογένεια στο θέμα αυτό.
  2. Να παλέψουμε να μην περάσει η μείωση αποδοχών με οποιαδήποτε τρόπο είτε με μείωση ωρών είτε με μείωση ωρομισθίου.
  3. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων. Να υπογραφεί ουσιαστική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
  4. Να σταματήσει η απλήρωτη - ανασφάλιστη εργασία καθώς και η αντιμετώπιση των συναδέλφων ως ελεύθερων επαγγελματιών.
  5. Λέμε όχι στην «πλάτη» που βάζουν Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς και Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων στην πολιτική ΕΕ - ΟΟΣΑ – κεφαλαίου και στην παρουσίαση των ψίχουλων ως ευεργεσίας.
  6. Αποκλειστικά ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία, χωρίς ταξικούς φραγμούς, μέχρι το πολύ 20 μαθητές ανά τμήμα και 15 ανά κατεύθυνση. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Κάλυψη όλων των αναγκών στην ειδική αγωγή με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Πρόσθετη – ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία.
  7. Να καταργηθούν μνημόνια και εφαρμοστικοί Νόμοι.

Να οργανωθούμε όλοι στο σωματείο και να παλέψουμε για μια ζωή με δικαιώματα, κόντρα στις πολιτικές που στερούν τη μόρφωση από τα παιδιά του λαού και διαλύουν τις εργασιακές μας σχέσεις. Μπορούμε. Υπάρχει ιστορική – συσσωρευμένη πείρα για τη δύναμη του οργανωμένου, ταξικά προσανατολισμένου και αποφασισμένου λαού, από την οποία πρέπει επειγόντως να αντλήσουμε συμπεράσματα χτυπώντας τον καπιταλισμό, που είναι πηγή της δυστυχίας μας, κι όσους τον υπηρετούν.

Tο ΔΣ