Συγκροτήθηκε χθες η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης Νομού Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 13:33

Συγκροτήθηκε χθες η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης Νομού Κεφαλονιάς

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 16 Ιούλη 2015 στο ΕΚΚΙ η προγραμματισμένη σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Νομό Κεφαλονιάς.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, από την επίθεση που δέχονται από ΕΕ, κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο και την ανάγκη να οργανωθεί η δράση παντού για την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων, με οργανωμένη διεκδίκηση και ταξική αλληλεγγύη. Μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους, μέσα από την οργανωμένη πάλη, να πάνε κόντρα στο νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, να είναι έτοιμοι να δράσουν σε κάθε ενδεχόμενο. Τα προβλήματα του λαού θα πάρουν δραματικές διαστάσεις, ενώ στο Νομό μας ανοιχτές είναι ακόμη οι πληγές του σεισμού. Αγώνας τώρα για να ακυρώσουμε τα σχέδια πτώχευσης του λαού!

Στη σύσκεψη υπήρχε παρουσία φορέων και μελών από:

1. το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ
  2. το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς
  3. το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών- Χειριστών
  4. το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Κεφαλονιάς
  5. το Σωματείο Οικοδόμων
  6. την ΕΛΜΕ-ΚΙ
  7. το Σωματείο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς- Ιθάκης
  8. το Σωματείο εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς
  9. την ΔΑΣ ΟΤΑ
  10. την Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου (μέλος της Ο.Γ.Ε.)
  11. την Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς
  12. τη Λαϊκή Επιτροπή Παλλικής
  13. τη Λαϊκή Επιτροπή Σάμης
  14. τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κεφαλονιάς-Ιθάκης
  15. τον Εμπορικό Σύλλογο Αργοστολίου «Η Κράνη»
  16. τον Σύνδεσμο Υδραυλικών Κεφαλονιάς- Ιθάκης
  17. την Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς
  18. το Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Κεφαλονιάς
  19. το Σύλλογο Γονέων του 2ου Λυκείου Αργοστολίου
  20. τον Δικηγορικό Σύλλογο Κεφαλονιάς

Στην πλειονότητά τους τα Σωματεία, οι Σύλλογοι και οι Λαϊκές Επιτροπές που συμμετείχαν στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης είχαν ήδη συζητήσει και αποφασίσει το πλαίσιο δράσης και τα αιτήματα που πρότεινε το ΕΚΚΙ, ενώ κάποιοι προσήλθαν είτε ατομικά είτε συλλογικά για να ενημερωθούν, να θέσουν το ζήτημα στους φορείς τους και να πάρουν σχετικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

Εκφράστηκε συμφωνία τόσο με την αναγκαιότητα συγκρότησης της Επιτροπής Αλληλεγγύης, όσο και με το πολιτικό - διεκδικητικό πλαίσιο του ΕΚΚΙ.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκαν τα εξής:

1. Συγκροτήθηκε Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης σε επίπεδο Νομού Κεφαλονιάς, από τους προαναφερθέντες φορείς και με ρόλο συνδέσμου:
  • το ΕΚΚΙ για τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα
  • τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Υδραυλικών Κεφαλονιάς-Ιθάκης για τους ΕΒΕ
  • την ΕΛΜΕ-ΚΙ για το δημόσιο
  • την Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς για του Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων την Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου (μέλος της Ο.Γ.Ε) για τους συλλόγους γυναικών
  • τις τοπικές Λαϊκές Επιτροπές του Νομού για τους τοπικούς φορείς.
  • Η επιτροπή θα λειτουργεί με έδρα το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς- Ιθάκης (τηλ 26710-22262, FAX 26710-22262, 6945513372). Η επιτροπή είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συμμετοχές. Ρόλο κεντρικού συντονιστή θα έχει το ΕΚΚΙ.

2. Τα Σωματεία, οι Σύλλογοι, οι Λαϊκές Επιτροπές του Νομού θα ξεκινήσουν άμεσα καταγραφή προβλημάτων και αναγκών στα παρακάτω είδη πρώτης ανάγκης: είδη διατροφής, φάρμακα, παροχή ρεύματος και νερού ή άλλο έκτακτο πρόβλημα και σε συνεννόηση με την Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης του Ν. Κεφαλονιάς να οργανώνουν παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, από τη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, φαρμάκων μέχρι την παρέμβαση για δωρεάν νοσηλεία, μετακίνηση στα ΜΜΜ και την εξασφάλιση του ρεύματος και του πόσιμου νερού σε όλους.

3. Κάθε Λαϊκή Επιτροπή και σωματείο να γνωστοποιήσει με κάθε τρόπο τη δράση αυτή (ανακοίνωση τηλεφώνων) και να ορίσει υπεύθυνο.

4. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους σπουδαστές και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να συσπειρωθούν στα σωματεία και στις Λαϊκές Επιτροπές και να συμμετέχουν στη διεκδίκηση της επίλυσης των άμεσων προβλημάτων, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης ο καθένας με τον τρόπο του (σε είδος ή με τη συμμετοχή σε δράσεις αλληλεγγύης). Να διεκδικήσουν παράλληλα τα δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

5. Η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης του Ν. Κεφαλονιάς θα ξεκινήσει μια σειρά άμεσες δράσεις για τη συγκέντρωση:

• Τροφίμων κατά προτίμηση μεγάλης διάρκειας,
  • Φαρμάκων και υγειονομικού υλικού γενικότερα,
  • Ειδών πρώτης ανάγκης για μητέρες και παιδιά, ηλικιωμένους
  • στα γραφεία του ΕΚΚΙ, τα οποία θα διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες και φυσικά σε ποσότητες που θα είναι δυνατόν να δοθούν, μέσω της καταγραφής που θα κάνουν τα σωματεία, οι Σύλλογοι και οι Λαϊκές Επιτροπές.
  1. Επίσης θα πραγματοποιήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις και παρεμβάσεις :
  • στη Διοίκηση των Νοσοκομείων του Ν. Κεφαλονιάς (ΓΝΑ, Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου)
  • στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κεφαλονιάς- Ιθάκης
  • στο ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς ,
  • στη ΔΕΗ, τη ΔΕΥΑΚ
  • στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεφαλονιάς
  • στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες Πρόνοιας του Νομού
  • σε άλλους φορείς ή δομές, προκειμένου να ενημερωθούν για το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης.

6. Η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης Ν. Κεφαλονιάς διεκδικεί από την κυβέρνηση:

• Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους, των μισθών των εργαζομένων, εδώ και τώρα! Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους. Χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων από τις αρμόδιες επιτροπές που θα λειτουργούν μόνιμα τοπικά χωρίς να απαιτείται μετακίνηση στην Πάτρα ή αλλού. Να μην επιτρέψουμε τη μείωση ακόμα και αυτών των πενιχρών επιδομάτων. Άμεση καταβολή στο σύνολό τους. Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε μικρούς επαγγελματίες και έμπορους, σε αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Να καταβληθούν οι επιδοτήσεις και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
  • Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα τις εξελίξεις.
  • Να διασφαλιστεί πλήρως η καθολική παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία! Πλήρης στελέχωση σε Νοσοκομείο Αργοστολίου και Μαντζαβινάτειο, Κέντρα Υγείας Ιθάκης και Σάμης, αγροτικά ιατρεία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία πληρωμή ή συμμετοχή των ανέργων σε υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
  • Κάλυψη όλου του Νομού με επαρκή – τακτικά δρομολόγια λεωφορείων. 50% έκπτωση για τις τοπικές μεταφορές, το πορθμείο Αργοστόλι – Ληξούρι και για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση. Επαναλειτουργία της γραμμής Σάμης – Πάτρας. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα ΜΜΜ, σε όλες τις πόλεις, χωρίς χρονικούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να εξασφαλιστούν εστίες για τους φοιτητές των ΤΕΙ και της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και δωρεάν φαγητό και μετακίνησή τους εντός και εκτός Νομού.
  • Να μη μείνει κανένας βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός, καμία σχολική επιτροπή χωρίς τα απαραίτητα χρήματα για λειτουργικά έξοδα και καμία δομή και σχολείο χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.
  • Ένα γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές.
  • Πλήρης κάλυψη των κενών στα σχολεία, λειτουργία πρόσθετης ενισχυτικής παντού.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων. Να διασφαλιστεί καλής ποιότητας πόσιμο νερό και επάρκεια για όλο το Νομό. Διαγραφή χρεών για λογαριασμούς - καταναλωτικά δάνεια όλων των ανέργων.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του Αεροδρόμιου Κεφαλονιάς.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των εκτάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Στα Αράγια (Πόρος) να γίνει νέο σχολικό συγκρότημα, στα υπαλληλικά να οικοδομηθούν κρατικές κατοικίες για τη δωρεάν διαμονή των νέων – χαμηλόμισθων δημόσιων υπάλληλων και των εργατών και γενικά όλες οι εκτάσεις (Τραπεζάκι, Μετόχι κλπ) να αποδοθούν στο λαό στον οποίο ανήκουν.

Ειδικά για τους σεισμόπληκτους:

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο Νομό για το 2015 και 2016.
  • Να καλυφθεί με λυόμενα και οικίσκους από την ΥΑΣ (για ατομική στέγη) το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) σπίτια, δυνατότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.
  • Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων.
  • Να ανακατασκευαστούν εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη. Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Τακτική καταβολή των επιδομάτων ενοικίου για τους πληγέντες.
  • Διαγραφή για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για το 2015 και 2016 και πάγωμα των παλιών οφειλών.
  • Να διαγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με 13% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 27,5% για το 2015 και 2016 και να σταματήσει η φοροληστεία με τα τεκμήρια διαβίωσης και τη φορολόγηση των ενισχύσεων.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ και πάγωμά τους.
  • Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα σχολεία στη βάση του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού, να προχωρήσουν οι ουσιαστικοί αντισεισμικοί έλεγχοι παντού, να ξεκινήσουν τα νέα σχολικά συγκροτήματα με προτεραιότητα στο Ληξούρι και να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για την ασφάλεια των μαθητών στο Φαραώ.

Την Δευτέρα 20 Ιούλη και ώρα 7 μμ θα πραγματοποιηθεί σχετική Συνέντευξη Τύπου από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Ν. Κεφαλονιάς στο ΕΚΚΙ.

Δυναμώνουμε την ταξική αλληλεγγύη!

Κανένας μόνος του!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΚΙ,