ΕΛΜΕΚΙ: 9 Μάη - Τιμάμε τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 06:49

ΕΛΜΕΚΙ: 9 Μάη - Τιμάμε τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τιμά στις 9 του Μάη, τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, τα 70 χρόνια από το τέλος του 2ου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Την 1η Μάη του 1945, μέρα που υψώθηκε η απελευθερωτική σημαία του κόκκινου στρατού στο Ράιχσταγκ διαδέχτηκε η 9η του Μάη, μέρα που η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ αποτίνει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα, στα αντιστασιακά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Τιμάμε τις θυσίες της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου, με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές.

Το ΕΑΜικό κίνημα της χώρας μας ήταν ένα από τα μαζικότερα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις κατεχόμενες χώρες, μαζί με αυτό της Γιουγκοσλαβίας. Η παράνομη δράση σε συνθήκες κατοχής, το αντάρτικο σε μια σειρά χώρες, καθήλωσαν 100άδες ναζιστικές – φασιστικές μεραρχίες και προξένησαν εκτεταμένες φθορές στον εχθρό. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα και οργάνωσε την ένοπλη λαϊκή αντίσταση. Ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 12 εχθρικές μεραρχίες. Με απεργία που οργάνωσε μέσα στην κατοχή δεν πήγε ούτε ένας Έλληνας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια. Μεγάλες ήταν οι απώλειες του λαού μας και των πρωτοπόρων αγωνιστών στη μάχη. Αντίθετα η αστική τάξη της χώρας είτε αναχώρησε για το εξωτερικό είτε συνεργάστηκε με τους καταχτητές είτε στήριξε τη συνεργασία με τους Άγγλους ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Οι δοσίλογοι και οι γερμανοτσολιάδες, πρόγονοι των σημερινών χρυσαυγιτών, συνέδραμαν στα εγκλήματά του τον άξονα, υπηρέτησαν το σύστημα τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής, στον εμφύλιο όσο και στη μετεμφυλιακή συνέχεια.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνεται στους μαθητές και τους καλεί να αναζητήσουν την αλήθεια, τα δεδομένα και τις αιτίες που οδήγησαν στον πόλεμο, στην άνοδο και επικράτηση σε ορισμένες χώρες του φασισμού - ναζισμού. Ο φασισμός – ναζισμός είναι παιδί του εκμεταλλευτικού συστήματος, μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων. Ο πόλεμος ήταν και συνεχίζει να είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Η οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της Γερμανίας επιτεύχθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ -Γαλλίας - Βρετανίας και με την ανοχή τους στις πρώτες πολεμικές επιθέσεις της. Η ναζιστική Γερμανία ήταν αιχμή του δόρατος του παγκόσμιου καπιταλισμού ενάντια στην ΕΣΣΔ. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διέπραξαν και οι κυβερνήσεις των «δημοκρατικών» αστικών κρατών (ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, βομβαρδισμός Δρέσδης κ.ά.).

Σήμερα τα αστικά επιτελεία πλαστογραφούν αισχρά την ιστορία. Το κάνουν και μέσα από τα σχολικά βιβλία. Τον πόλεμο και το ναζισμό δεν θέλει και δε γίνεται να αντιμετωπίσει ριζικά το αντιδραστικό αστικό κράτος. Οι λαοί, η νέα γενιά μπορούν να γράψουν νέα εποποιία: Ο αγώνας για κοινωνικοποίηση του πλούτου, για σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για διάλυση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ), ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνία με ειρήνη και αλληλεγγύη, για το πέρασμα από την προϊστορία στην πραγματική ιστορία της ανθρωπότητας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες στα σχολεία. Συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφικού και άλλου υλικού να αξιοποιηθούν για την πρέπουσα τιμή στα 70χρονα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ:

ü  στηρίζει το αφιέρωμα στα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης από την Πολιτιστική Λέσχη του ΠΑΜΕ με προβολή της ταινίας του Βλαντιμίρ Πετρόφ «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» (μέρος ΙΙ – η νίκη), την Πέμπτη 7 Μάη, 8:30 μμ., στο Εργατικό Κέντρο.

ü  συστήνει να γίνουν επισκέψεις και εκδηλώσεις στους χώρους μνήμης που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε σχολεία (Αργοστόλι – χώρος μνήμης 1ου ΓΕΛ – 1ου Γυμνασίου, Ληξούρι - Αγία Θέκλη και πόλη του Ληξουρίου, Σάμη – Μουζακάτα, Πάστρα – Αργίνια κοκ).

ü  αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ώστε στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος της Σάμης να εντοιχιστεί πλάκα προς τιμήν του 17χρονου ΕΠΟΝίτη Πέτρου Μιχαλάτου, από το καμένο χωριό – τα Μουζακάτα, που εκτελέστηκε από τους ναζί για την αντιστασιακή του δράση. Να μείνει αιώνια ζωντανή η ρήση του από το κελί των φυλακών Αργοστολίου, λίγο πριν την εκτέλεση:

«Πεθαίνω περήφανος

γιατί γεννήθηκα Έλληνας και γιατί πεθαίνω Επονίτης».

Αργοστόλι 05/05/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Φαρακλός Βαγγέλης