Ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 07:36

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να κάνει σημαία τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973. Η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη για όσους δεν βολεύονται με την αδικία, τη βαρβαρότητα που φέρνουν στο λαό και τη νεολαία η πολιτική και η εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το πολιτικό τους προσωπικό. Τη 17η Νοέμβρη τιμούμε το λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, αναδεικνύοντας και τις βαθύτερες αιτίες για την επιβολή της, με συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη του ’73, η αντιδικτατορική πάλη κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, που είχαν επιβάλει μαζί η πλουτοκρατία και το ΝΑΤΟ, αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας. Η οργανωμένη πάλη, η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών έσπασαν το κλίμα φόβου της δικτατορίας. Αντιμετώπισε τις θέσεις του συμβιβασμού και της συνδιαλλαγής. Ο ηρωικός ξεσηκωμός νεολαίας και εργαζομένων έδωσε ένα σημαντικό εσωτερικό και διεθνές πλήγμα στις δυνάμεις που στήριζαν τη δικτατορία. Είναι εξαιρετικά επίκαιρα και χρήσιμα τα συμπεράσματα για τη νεολαία, για το λαό που δοκιμάζονται σήμερα σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και αναζητούν τη διέξοδο προς όφελός τους.

Η εκστρατεία των μηχανισμών του συστήματος να συκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν, να σβήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα συνεχίζεται και πρέπει να απαντηθεί αποστομωτικά από όλους όσοι υπερασπίζονται την αλήθεια. Αποτελεί χρέος να απομονωθεί από το λαό η ναζιστική Χρυσή Αυγή, να αποκαλυφθεί η βρώμικη λάσπη που εκτοξεύει και τα τερατώδη ψέματά της υπέρ των άθλιων πρωταγωνιστών της χούντας. Να αποκαλυφθεί ότι ο αντικομμουνισμός ήταν η επίσημη ιδεολογία της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά και όλων όσων έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ αποτείνει φόρο τιμής σε όσους πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, που δε λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ - ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου. Αποτείνει φόρο τιμής σε όσους, παρά τις δύσκολες συνθήκες των διώξεων και της απαγόρευσης της δράσης τους, κατόρθωσαν να φτάνει η φωνή του δίκιου και της αλήθειας μέσα από το παράνομο ραδιόφωνο, τις προκηρύξεις και τα τρικ, στον απλό κόσμο που δεινοπαθούσε από τη χούντα και την πλουτοκρατία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν από την αποκατάσταση του αστικού κοινοβουλευτισμού τον Ιούλη του 1974 έως σήμερα, οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις έδειξαν πιο καθαρά ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, πλήττονται όχι μόνο από ορισμένες μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, όπως τα στρατιωτικά ή πολιτικά πραξικοπήματα, η φασιστική διακυβέρνηση, αλλά και από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κάθε αστικής διακυβέρνησης.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η εξουσία του κεφαλαίου καταφεύγει σε τέτοια πραξικοπήματα, σε αναστολή της «δικής» της «δημοκρατίας», όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόσθετες δυσκολίες που σχετίζονται και με τη θέση της σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τη διεκδίκηση επέκτασης ή αμφισβήτηση της επιρροής της στην περιοχή. Αυτά επιβεβαιώνει και η εμπλοκή της τότε στο Κυπριακό. Αυτό επιβεβαιώνει το πρόσφατο κυβερνητικό λοκ – άουτ και η επίθεση των ΜΑΤ στη Νομική και άλλους πανεπιστημιακούς χώρους, οι διώξεις των μαθητών. Το ιστορικό δίδαγμα για το λαό είναι ότι πρέπει: Να υπερασπίζεται τα δικά του δικαιώματα ανεξάρτητα από τις αστικές επιδιώξεις και αντιθέσεις. Να οργανώνει την πάλη του με στόχο την κατάκτηση της δικής του εξουσίας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τις μαθήτριες, τους μαθητές να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους χιλιάδες αλύγιστους αγωνιστές, παίρνοντας στα δικά τους χέρια τη σημαία της πάλης για τα δικαιώματα, το δίκιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, του λαού, της χώρας από τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, ούτε μετεξελίσσεται υπέρ του λαού. Αυτό επιβεβαιώνει η ενιαία και καθολική αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα λεγόμενο δυτικό κόσμο ανεξαρτήτως του χρέους, της ύπαρξης μνημονίων και του είδους της διαχείρισης.

Ο λαός μπορεί να γίνει ισχυρός μόνο όταν είναι οργανωμένος και παλεύει αποφασιστικά για το δίκιο του. Όταν γνωρίζει την ιστορία και έχει βγάλει σωστά συμπεράσματα, έχει χειραφετηθεί από την ιδεολογία και την πολιτική της κυρίαρχης τάξης. Είναι χρέος μας να δυναμώσει τώρα η ενότητα της εργατικής τάξης, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη διαγραφή όλου του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Μόνο έτσι το αίτημα για ψωμί – παιδεία ελευθερία μπορεί να δικαιωθεί.

Όλοι και όλες παίρνουμε μαζικά μέρος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης

και στην πορεία που θα ακολουθήσει

τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη,

5.30 το απόγευμα,

στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Αργοστόλι 14 Νοέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης


Ετικέτες: