ΚΚΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Καλλικράτης, αριθμός δήμων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 13:38

ΚΚΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Καλλικράτης, αριθμός δήμων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», αποδείχτηκε ότι ήταν ένα  από τα καλύτερα εργαλεία για την εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου, επομένως και της υλοποίησης του μνημονίου.  Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν «κατέβαζε» στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», ήταν σαφής ως προς τους στόχους και το ρόλο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής. Πολύ συγκεκριμένα, έγραφε το κείμενο του σχεδίου ανάμεσα σε άλλα: «... ήταν απόφασή μας, η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που έχουμε καταθέσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δηλαδή, η μείωση μισθών, η κατάργηση των συντάξεων, η αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, το «σπάσιμο» του ενιαίου και η εμπορευματοποίηση των τομέων Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση όποιας δημόσιας γης έχει απομείνει, των ακτών κλπ.

Το ίδιο σαφείς ήταν και όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν τον Καλλικράτη με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Το «εργαλείο» που λέγεται «Καλλικράτης», έγινε μοχλός εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ είχε τονίσει εξ αρχής πως αυτό το σχέδιο στόχευε στην προσαρμογή του αστικού κράτους, έτσι ώστε να καταστεί πιο ικανό και αποτελεσματικό: Στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας και συγκέντρωσης του κεφαλαίου με άξονα τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς, στην ενίσχυση των κατασταλτικών λειτουργιών της εξουσίας των μονοπωλίων, ενισχύοντας τη λειτουργία των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής.

 Όσα επικαλέστηκαν  περί διαφάνειας, εξοικονόμησης πόρων και αποκέντρωσης, αποτέλεσαν το «χρυσωμένο χάπι» των αντιλαϊκών επιλογών.

Με αυτή μας τη θέση δεν υπερασπιζόμαστε τις παλαιότερες διοικητικές δομές οι οποίες επίσης δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

 Ας αναλογιστούν και ας ψάξουν βαθύτερα οι κάτοικοι της Παλλικής, της Σάμης κ.ο.κ. μπορεί σήμερα να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες, με το πλαίσιο το οποίο διέπει την Τοπική Διοίκηση απλώς και μόνο με το διαφορετικό αριθμό των Δήμων;

Κατά την άποψή μας μόνο αυτό το αίτημα αποτελεί επιχείρηση αποπροσανατολισμού, απόκρυψης της αλήθειας, υποκρισίας και συγκάλυψης του ρόλου της ΤΔ, όποιος κι αν είναι ο αριθμός των Δήμων και των Περιφερειών.  Η υιοθέτηση του αιτήματος απ’ το λαό πατάει σε πραγματικά προβλήματα και δικαιολογημένη αγανάκτηση, οι πολιτικές δυνάμεις όμως που το στηρίζουν ως πανάκεια έχουν μεγάλες ευθύνες.

Το ΚΚΕ κάλεσε και τότε , καλεί και σήμερα το λαό να απορρίψει τον «Καλλικράτη», τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τα μέτρα του, παλεύοντας για δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία, για Υγεία και Πρόνοια, άλλες κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις συνεχώς διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Να εκφράσει και στα δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια, στάση αγωνιστική, στάση απειθαρχίας στο αντιλαϊκό, αντεργατικό, κυβερνητικό και ευρωενωσιακό πλαίσιο.

 Η πάλη αυτή είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη γιατί η νέα δομή οδήγησε σε:

  • Περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας) μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.
  • Αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω του νέου αντιδραστικού λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Εφαρμογή αντεργατικής, αντιλαϊκής γενικότερα «αναπτυξιακής» πολιτικής στην Περιφέρεια με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα.
  • Υποκριτική «φιλανθρωπική» διαχείριση κάποιων ακραίων κοινωνικών προβλημάτων από την ΤΑ, αντί της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στη λογική των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, για τις έδρες των δήμων, για τις πληθυσμιακές αναλογίες και άλλα σχετικά, γιατί κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθήθηκαν και προωθούνται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΤΔ.

Καλεί το λαό να συσπειρωθεί κάτω από αιτήματα που πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες του:

-- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ  «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

-- ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

-- ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

-- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΠΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΘΕ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

-- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

-- ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

-- ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΣΕΙΣΜΟΥΣ - ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.

-- ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΛΠ.

-- ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ετικέτες: